Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματική “πάθηση”, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, αφού βάσει έρευνας που διενεργήθηκε επηρεάζει πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανούς ετησίως. Παρά το ότι εμφανίζεται σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων συνεχίζουν να διασπείρονται πολλές ψευδείς πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν σε “κακοποίηση” και καταστροφή της επιδερμίδας. Για αυτό στο παρόν άρθρο δυο κορυφαίοι δερματολόγοι θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο, “κατακερματίζοντας” 12 γνωστούς μύθους που αφορούν την ακμή.
-
Οι άνθρωποι που έχουν ακμή δεν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής
Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ακμή δεν παρουσιάζεται από έλλειψη υγιεινής. “Πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το γνωρίζουν όσοι αγωνίζονται κατά της ακμής, καθώς ουσιαστικά δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη τις περισσότερες φορές” λέει η Hadley King, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη και σύμβουλος γιατρός της AcneFree. Όπως εξηγεί οι δύο κύριες αιτίες της ακμής είναι η γενετική και οι ορμόνες, ενώ ορισμένες skincare συνήθειες, όπως το να μην πλένεις τακτικά το πρόσωπό σου ή να χρησιμοποιείς προϊόντα που φράζουν τους πόρους, μπορούν να συμβάλουν στην ήπια ακμή, όμως δεν είναι η αιτία πιο σοβαρών περιπτώσεων, προσθέτει ο Ife Rodney δερματολόγος και ιδρυτής της Eternal Dermatology που βρίσκεται στο Fulton.
-
Μόνο οι νεαρότεροι έχουν ακμή
Πολλές φορές ταυτίζουμε την ακμή με τους εφήβους. Η αλήθεια είναι πως το 85% εξ αυτών, όντως έχουν ακμή, όμως και οι μεγαλύτεροι ενδέχεται να την εμφανίσουν. Οι ορμόνες της εφηβείας θα αλλάξουν καθώς ένα άτομο οδεύει προς την ενηλικίωση, και για μερικούς, αυτό σημαίνει ότι η ακμή θα μειωθεί. Παρόλα αυτά, για άλλους η πάθηση αυτή θα τους συνοδεύει και στα ενήλικα τους χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 54% των ενήλικων γυναικών εμφανίζουν ακμή και κάποιες μπορεί να την έχουν και στα 50 τους.
-
Η ακμή είναι πιο συχνή στα ανοιχτόχρωμα δέρματα
“Αν και η ακμή μπορεί να φαίνεται διαφοροποιημένη σε διαφορετικούς τόνους του δέρματος, εμφανίζεται σε όλους και ο κίνδυνος δεν σχετίζεται με το χρώμα της επιδερμίδας”, λέει η King. Λόγου χάρη, εξηγεί ότι η ερυθρότητα μπορεί να μην εμφανίζεται τόσο πολύ σε πιο σκούρους τόνους του δέρματος, αλλά συχνά εμφανίζεται αποχρωματισμός όταν εξαφανίζεται. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός και επηρεάζει πάνω από τα 2/3 των μαύρων γυναικών.
-
Τα δέρματα που έχουν σπυράκια δεν πρέπει να ενυδατώνονται
Αν το δέρμα εμφανίσει αρκετά σπυράκια, πολλές φορές μπορεί να παραλείψεις να τοποθετήσεις την ενυδατική σου κρέμα, θεωρώντας πως θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Όταν η επιδερμίδα στερείται την υγρασία, παράγει περισσότερο σμήγμα για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, η διατήρηση της ισορροπίας είναι το κλειδί. «Μια ιδανική ενυδατική κρέμα περιέχει τρία συστατικά: υγραντικά για την ενυδάτωση του δέρματος, μαλακτικά για την υποστήριξη του φράγματος του και αποφρακτικά για την ασφάλιση της υγρασίας», αναλύει η King. “Ακόμη και όσοι έχουν λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή δέρμα δεν πρέπει να παραλείπουν το βήμα της ενυδάτωσης”.
-
Τα προϊόντα κατά της ακμής πρέπει να “καίνε” την επιδερμίδα, ώστε να λειτουργούν σωστά
“Αυτό είναι απολύτως ψευδές” λέει ο Rodney. “Κάψιμο ή ερεθισμός σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι πολύ σκληρά και μπορεί να βλάψουν το δέρμα”. Παρόλο που είναι αλήθεια, ότι ορισμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν κάποιο μυρμήγκιασμα κατά την επαφή με την επιδερμίδα και άλλα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία κατά τη χρήση, η φροντίδα του δέρματος δεν πρέπει ποτέ να κάνει το πρόσωπό σου να αισθάνεται σαν να παίρνει φωτιά. Εάν ένα προϊόν σου προκαλεί πόνο, σταμάτησε τη χρήση και συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.
-
Αν πειράζεις τα σπυράκια σου θα εξαφανιστούν πιο γρήγορα
“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Μια τέτοια ενέργεια αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση φλεγμονής, λοίμωξης, αποχρωματισμού και ουλών, ενώ παρατείνει και τον χρόνο επούλωσης.” τονίζει η King.
-
Η “επιθετική” απολέπιση είναι η βέλτιστη λύση
Σαφώς, η απολέπιση έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Ειδικότερα, προσφέρει πιο λαμπερό και λείο δέρμα, όμως το τρίψιμο με ανάλογα προϊόντα μπορεί να είναι επιζήμιο. “Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και τραύμα στο δέρμα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ουλές, αποχρωματισμό ή εμφάνιση σκουρόχρωμων σημαδιών”, λέει ο Rodney.
-
Η έκθεση στον ήλιο δύναται να θεραπεύσει την ακμή
“Παρόλο που η έκθεση στον ήλιο δρα ευεργετικά στον οργανισμό, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως το ίδιο ισχύει και για την ακμή. Πολλοί ισχυρίζονται πως η έκθεση στον ήλιο την θεραπεύει, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι μπορεί να έχει καταστρεπτικές παρενέργειες για το δέρμα” επισημαίνει η King.
-
Η σοκολάτα ευθύνεται για την εμφάνιση ακμής
Ενώ η διατροφή επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας, δεν διαδραματίζει κάποιον σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη ή στην αναστροφή της ακμής. Αν παρατηρείς πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων προκαλεί “ξεσπάσματα” στο δέρμα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου.
-
Η αλκόολη εξαφανίζει τα σπυράκια
“Το συγκεκριμένο συστατικό υπάρχει σε πολλά προιόντα περιποίησης, αφού έχει την ιδιότητα να στεγνώνει γρήγορα. Έτσι, όταν χρησιμοποιείται σε σωστές ποσότητες μπορεί να ωφελήσει το δέρμα. Ωστόσο, ενδέχεται να κάνει την επιδερμίδα πιο ξηρή και να προκαλέσει ανεπιθύμητο ερεθισμό. Αντ’ αυτού υπάρχει και η επιλογή χρήσης ενός toner” αναφέρει ο Rodney.
-
Η οδοντόκρεμα είναι ο σύμμαχος σου
“Οι περισσότερες οδοντόκρεμες περιέχουν αλκοόλη ή μενθόλη. Επειδή αυτές οι ουσίες στεγνώνουν στο δέρμα, μπορούν να συρρικνωθούν τα σπυράκια που έχεις στο πρόσωπο” λέει ο Rodney. “Ωστόσο, η χρήση ενός παραδοσιακού φαρμάκου για την ακμή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.“
-
Σε κάποιους η ακμή ήρθε για να μείνει
Αν και το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ακμής μπορούν να θεραπευτούν. Ένας δερματολόγος μπορεί να σου προσφέρει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάς πως χρειάζεται χρόνος και συνέπεια, ώστε να παρατηρηθούν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.