Η σχέση με τον εργοδότη -όπως και να το κάνουμε- θυμίζει λίγο γάμο με τον καλύτερό σου φίλο. Περνάτε τη μισή μέρα μαζί, ξέρετε σχεδόν τα πάντα ο ένας για τον άλλο, ΔΕΝ κάνετε σεξ, έχετε τις καλές στιγμές σας, διαφωνείτε έντονα, χωρίς όμως να νιώθετε και 100% ελεύθεροι να χωρίσετε. Ένας γάμος, βέβαια, χρειάζεται και ειλικρίνεια, και δυστυχώς αυτό πολλές φορές δεν μπορείς να το απαιτήσεις από τον εργοδότη σου. Αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε και από τον σύζυγό σου.

Ένας εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του, πρώτον, πίνει καφέ όχι σκέτο, όχι μέτριο, αλλά ούτε και ακριβώς γλυκό, μόνο με γάλα καρύδας και εκχύλισμα εχινάκειας, και δεύτερον, χρησιμοποιεί φράσεις-παγίδα, τις οποίες πρέπει επιτέλους να μάθεις να κωδικοποιείς. Σύνελθε! Δεν παίζετε στο ‘Μικρό σπίτι στο λιβάδι’.

“Μπορείς να μου στείλεις αυτό που σου είπα όταν προλάβεις;”

Πάντα με τόνο που υπονοεί ότι προφανώς και δε θέλει να σε απασχολήσει από τη δουλειά σου κι εσύ το σημειώνεις κάτω κάτω στην to-do list σου, που πια θυμίζει τα περιεχόμενα συγγράμματος Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να ξέρεις κάτι: το θέλει τώρα. Περιμένει μπροστά στον υπολογιστή του, ανανεώνοντας τα mail του και αναρωτιέται «ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;».

“Γαμώτο, ξέχασα τον καφέ μου στην κουζίνα”

Αυτό είναι μια άχρηστη πληροφορία, σωστά; ΟΧΙ. Όλα έχουν τον στόχο τους. Και ο στόχος της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι να σε σηκώσει να πας να φέρεις τον καφέ. Ενδεχομένως και καινούργιο, αφού αυτός θα έχει κρυώσει.

“Έχω μια ιδέα, θα ήθελα να τη συζητήσουμε και να την υλοποιήσουμε αν συμφωνείς κι εσύ”

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει μια ιδέα και θα την υλοποιήσετε οπωσδήποτε. Δεν είναι debatable, δε θέλει καν τη γνώμη σου. Απλά κάνε το.

“Γίνεται χαμός εκεί έξω”

Η άποψή του είναι ότι έξω από την εργασιακή φωλίτσα σας, επικρατεί ένα χάος. Απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, κυλικεία χωρίς σάντουιτς με βραστή γαλοπούλα και εργοδότες που σε βάζουν να βγάζεις τον σκύλο τους βόλτα. Αυτό που θέλει να σου πει είναι: «Αγάπησέ με, είμαι ο καλύτερος εργοδότης που θα μπορούσες να έχεις. Πόσο τυχερός νιώθεις, όχι πες, ακούει και το σύμπαν».

“Καπνίζεις πολύ και ανησυχώ για την υγεία σου”

Η μετάφραση είναι: Όλο διαλείμματα για τσιγάρο είσαι. Άσε που με ενοχλεί και η τσιγαρίλα.

“Δε μου αρέσει που αργείς το πρωί”

Δεν τον νοιάζει, ξέρεις ότι είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου και δεν αφήνεις εκκρεμότητες, ωστόσο αντιλαμβάνεται και ότι ΠΡΕΠΕΙ να το πει. Εργοδότης είναι, για όνομα του Θεού.

“Είμαι πτώμα και έχω τόσο πολλά πράγματα να κάνω”

Εδώ περιμένει να προσφερθείς να κάνεις κάτι. Ιδανικά όλα. Καλή τύχη με αυτό!

“Έλαβα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό σήμερα”

Με πολύ ευγενικό τρόπο σου υπενθυμίζει το «ουδείς αναντικατάστατος», ότι ουρά κάνουν πίσω σου υποψήφιοι για την πολύτιμη θέση σου και πως την επόμενη φορά θα πρέπει να αγοράσεις το εκχύλισμα εχινάκειας από κατάστημα με βιολογικά.

“Μπορείς να φεύγεις από το γραφείο όποτε θέλεις”

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.

“Έλα μέσα για ένα λεπτάκι που σε θέλω”

Δεν θα είναι ένα λεπτό. Δεν μπορείς να πας, είσαι ΠΑΡΑ πολύ απασχολημένη.

“Τα οικονομικά μου δεν είναι καθόλου καλά”

Μην τυχόν και ζητήσεις καμία αύξηση. Ίσα ίσα που κατάφερα να πάω Σίφνο, Πάτμο, Πάρο, Άνδρο και λίγο Κρήτη στο χωριό το καλοκαίρι. Θες και αύξηση. Κοίτα γύρω σου τι γίνεται. ΠΕΙΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

“Δε θα σε ενοχλήσω μέσα στο Σαββατοκύριακο”

Ειδικά αν αυτό συνοδεύεται και από το αγαπημένο “εκτός αν προκύψει κάτι”, να είσαι σίγουρη πως θα προκύψει.
gif: giphy