Η αρχή ήταν πολύ καλή. Βγήκατε ραντεβού, περάσατε όμορφα, έχετε τακτική επικοινωνία και όλα δείχνουν ότι προχωράτε. Κάτι, όμως, σε βασανίζει. Κάτι δε σου πάει καλά. Οι σκέψεις δε σε αφήνουν σε ησυχία, όσο κι αν προσποιείσαι ότι δεν ακούς. «Αξίζει πραγματικά τον κόπο ή χάνω τον χρόνο μου;», λέει μια φωνούλα μέσα σου.
Η αλήθεια είναι ότι όταν αρχίζουν οι αμφιβολίες, η σωστή απάντηση είναι πιθανότατα η δεύτερη. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το παραδεχθείς και συνεχίζεις να προσπαθείς.
Όλοι το έχουμε κάνει. Γνωρίζουμε ένα άτομο, που ξέρουμε ότι δεν είναι κατάλληλο για εμάς. Κι όμως, κάτι μας τραβάει και δε μας αφήνει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια. Έχει νόημα, όμως, ή απλώς «χτυπάμε» έναν τοίχο που απλά δεν θα πέσει; Δυστυχώς, η χημεία δεν έρχεται κατά παραγγελία.
Πώς θα καταλάβεις, όμως, πότε είναι η ώρα να τα παρατήσεις; Το The Every Girl συγκέντρωσε 12 σημάδια που μαρτυρούν ότι αυτή η σχέση απλά δεν θα λειτουργήσει. Εσύ αναγνωρίζεις κάποια από αυτά στη δική σου περίπτωση;
1. Σου αρέσει περισσότερο η ιδέα της σχέσης
Φοβάσαι τη μοναξιά; Τότε είναι πιθανό να μένεις στη σχέση εξαιτίας αυτού του φόβου και όχι επειδή πραγματικά θέλεις να είσαι με το άλλο άτομο. Για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει, προσπάθησε να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτό το πρόσωπο. Αν αυτή η σκέψη φαντάζει εντάξει, τότε ίσως είναι η ώρα να αφήσεις αυτή την ιστορία πίσω σου, ακόμη κι αν το άγνωστο που είναι μπροστά σε τρομάζει.
2. Δεν είσαι ο εαυτός σου
Αν νιώθεις ότι δεν έχεις την ελευθερία και την άνεση να είσαι ο εαυτός σου, τότε πραγματικά αυτή η ιστορία δεν έχει καμία ελπίδα να μακροημερεύσει. Αν αισθάνεσαι ότι λογοκρίνεσαι κάθε φορά που εκφράζεις μια άποψη ή κάνεις κάτι, αν κρύβεις τις πραγματικές σου σκέψεις ή προθέσεις, μετατρέπεσαι τελικά σε μια εκδοχή του εαυτού σου που δεν είναι πραγματική και αυτό, αργά η γρήγορα, θα σε εξαντλήσει.
3. Κάθε σύγκρουση προκαλεί κι ένα ρήγμα στη σχέση
Όλα τα ζευγάρια έχουν διαφωνίες. Όταν, όμως, υπάρχει πραγματική αγάπη, οι άνθρωποι κάνουν προσπάθεια να δουλέψουν πάνω σε όσα τους χωρίζουν και να γεφυρώσουν το χάσμα. Εάν αισθάνεσαι ότι κάθε φορά που διαφωνείτε, η απόσταση μεταξύ σας μεγαλώνει, τότε το ρήγμα είναι πραγματικό και δεν πρόκειται να διορθωθεί.
4. Είστε πιο ζευγάρι στα social παρά στην πραγματικότητα
Καλά τα κοινά προφίλ και οι μελιστάλαχτες δημοσιεύσεις, αλλά όλη αυτή η εικονική ευτυχία υπάρχει και στην πραγματικότητα ή μόλις η πόρτα κλείνει, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική; Εάν η σπίθα είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, δεν υπάρχει καμία ουσία σε αυτή τη σχέση.
5. Ελπίζεις ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν… αλλά δεν αλλάζουν
Αυτό είναι μάλλον ένα από τα κυριότερα red flags. Συνήθως φαίνεται από την αρχή, πολλοί ωστόσο επιμένουν να το αγνοούν. Εάν από την αρχή παρατηρείς πράγματα που δεν σου ταιριάζουν, είναι λάθος να πιστέψεις ότι η αγάπη σου ή η σχέση σας θα καταφέρει να τα αλλάξει. Δε λέω, καμιά φορά γίνονται και θαύματα, αλλά θα σου πρότεινα να μη βασίζεσαι σε αυτό.
6. Δεν εμπιστεύεσαι τον άνθρωπό σου
Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει τίποτα. Καμία σχέση δεν μπορεί να ξεκινήσει με την προοπτική στέρεων βάσεων αν δεν καλλιεργείται η εμπιστοσύνη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση θα δημιουργήσει περιττά συναισθήματα και ένα χάσμα, το οποίο μοιραία θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην κόπωση. Δεν υπάρχει λόγος να αναλωθείς σε κάτι τέτοιο.
7. Πρέπει να προσποιείσαι ότι ενδιαφέρεσαι
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το να βρεις κάποιον με τον οποίο μοιράζεσαι ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα είναι μάλλον απίθανο. Σε μια σχέση, όμως, εκείνο που ενθουσιάζει ή παθιάζει τον άλλο είναι ένα κομμάτι του ποιος είναι και αυτό, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να σε προκαλεί να το μάθεις. Το να συμμετέχεις σε πράγματα που ευχαριστούν τον άνθρωπό σου είναι κάτι που θα πρέπει να σου βγαίνει αυθόρμητα, πηγαία. Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και βαριέσαι το καθετί που τον αφορά, τότε πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι τελικά ακόμη και η ίδια η σχέση;
8. Μπορείς να φανταστείς την κοινή σας ζωή, αλλά η ιδέα δε σε ενθουσιάζει
Το να έχεις μέλλον με κάποιον δε σημαίνει ότι είναι και ο κατάλληλος άνθρωπος για να μοιραστείς τα επόμενα χρόνια. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάς με ανθρώπους που σου παρέχουν απλώς ασφάλεια ή συμπληρώνουν μερικά από τα κουτάκια που έχεις βάλει. Επιδίωξε να δημιουργήσεις μια ζωή που σου προκαλεί αληθινή χαρά και ενθουσιασμό και άσε έξω από αυτή οτιδήποτε δεν ανταποκρίνεται σε αυτά.
9. Δεν περνάτε καλά μαζί
Εάν δεν γελάτε, δεν αστειεύεστε και δεν απολαμβάνετε ακόμη και τον «αντιρομαντικό» χρόνο μαζί (όπως οι δουλειές του σπιτιού ή μια απλή βόλτα με τον σκύλο), η σπίθα μπορεί να είναι απλώς μια ψευδαίσθηση. Αν πρόκειται να περάσεις τη ζωή σου με κάποιον, ας είναι κάποιος που σε κάνει να κλαις από τα γέλια, να θες να γίνεσαι διαρκώς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά και να ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα απ’ όσα έχει να σου προσφέρει αυτός ο κόσμος.
10. Νιώθεις καλά μαζί με αυτό το άτομο μόνο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα
Ίσως περνάτε καλά χαλαρώνοντας στο σπίτι παρέα με μια ταινία, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να περάσετε καλά μαζί όταν πηγαίνετε διακοπές ή βγαίνετε με τους φίλους του ενός ή του άλλου. Η ζωή, όμως, είναι ένα συνονθύλευμα όλων αυτών και το να μη μπορείτε να τα μοιραστείτε και να τα απολαύσετε μαζί, έστω και περιστασιακά, σίγουρα αποτελεί red flag.
11. Δεν νιώθεις ασφάλεια ή σεβασμό
Συχνά μπερδεύουμε τη σπίθα με άλλα συναισθήματα, όπως η ασφάλεια, που λανθασμένα μεταφράζεται σε αγάπη. Στην αγάπη υπάρχει διεκδίκηση, θαυμασμός, σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. Πώς μπορείς να είσαι πραγματικά με κάποιον που δεν θαυμάζεις; Τι έχει να σου προσφέρει; Σου κινεί αλήθεια το ενδιαφέρον να ζήσεις πράγματα μαζί του; Μάλλον όχι. Και η ασφάλεια, αυτό το παρεξηγημένο κεφάλαιο. Ουσιαστική ασφάλεια σημαίνει να νιώθεις καλά με τη σχέση σου όλες τις στιγμές και όχι μόνο εκείνες που παίρνεις ρητή επιβεβαίωση. Αν βασίζεσαι σε αυτές τις στιγμές, τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείς.
12. Δεν είστε στην ίδια σελίδα
Προσπαθούμε ακόμη να αποκρυπτογραφήσουμε τι σημαίνει «χημεία», όμως στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Να είσαι στην ίδια σελίδα με τον άλλο. Στο χιούμορ, στην οικειότητα, στις αξίες και στο τι θέλεις από τη σχέση. Αν υπάρχει πραγματικά σπίθα, αυτή θα παραμένει ζωντανή ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, γιατί αυτές σίγουρα θα έρθουν. Επομένως, εάν αισθάνεσαι ότι ο διακόπτης είναι στο “off”, είναι γιατί όντως κάτι δεν λειτουργεί. Και δεν πρόκειται να λειτουργήσει.