Αν σηκώνεις βάρη, κάνεις σύγχρονο χορό ή είσαι απλά αδέξια, θα παρατηρείς συχνά πάνω σου αντιαισθητικές μελανιές. Και κάθε φορά, ίσως αναρωτιέσαι πώς να απαλλαγείς από αυτές γρήγορα!
Πράγματι, ενώ ο μέσος συνολικός χρόνος επούλωσης είναι 10 έως 14 ημέρες, μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία. Πως; Διάβασε παρακάτω, για να ανακαλύψεις 12 τρόπους θεραπείας.
1. Ξεκουράσου
Η ξεκούραση θα μειώσει τη ροή του αίματος στη μελανιά. Επίσης, θα αποτρέψει να χειροτερέψει. Οι μώλωπες είναι το αποτέλεσμα του παγιδευμένου αίματος από σπασμένα τριχοειδή που συγκεντρώνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Λιγότερη ροή αίματος, λοιπόν, σημαίνει λιγότερο σοβαρή μελανιά.
2. Βάλε πάγο
Ένα μώλωπας δείχνει ότι υπάρχει μια πληγή. Επομένως, για να τον θεραπεύσεις πρέπει να θεραπεύσεις την πληγή. Για να μειώσεις το πρήξιμο (και να επιταχύνεις την επούλωση), άπλωσε πάγο για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες. Ο σωστός τρόπος είναι να τυλίξεις τον πάγο (ή τα παγάκια) σε μια πετσέτα. Έπειτα να την αφήσεις στην περιοχή για δέκα λεπτά κάθε φορά. Αν νιώθεις πολύ παγωμένη, κάνε μια παύση τουλάχιστον για 20 λεπτά.
3. Σήκωσε ψηλά την περιοχή
Πάλι ο στόχος εδώ είναι να μειωθεί το πρήξιμο και να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης. Κράτα τη μελανιασμένη περιοχή πάνω από την καρδιά σου. Θα αποστραγγίσεις έτσι την περιοχή με το υγρό και θα μειώσεις την πίεση.
4. Άπλωσε κάτι ζεστό
Η θερμότητα βοηθάει επίσης να μειώσεις το πρήξιμο. Αλλά και την κυκλοφορία του αίματος μετά τον τραυματισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συμβάλλει στον καθαρισμό του παγιδευμένου αίματος κάτω από το δέρμα. Περίμενε 24 ώρες μετά τον τραυματισμό και στη συνέχεια ακούμπα πάνω και βγάζε εναλλάξ κάτι ζεστό.
5. Πάρε Ibuprofen (ιβουπροφαίνη)
Αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά συνέπεια, θα σε βοηθήσει να μη πονάς. Συν ότι θα μειώσει το πρήξιμο και τους μεταγενέστερους μώλωπες.
6. Πάρε περισσότερο σίδερο
Εάν έχεις αναιμία ή έλλειψη σιδήρου, ο κίνδυνος να κάνεις μελανιές είναι μεγαλύτερος. Πάρε περισσότερο σίδηρο μέσω συμπληρωμάτων. Ή πρόσθεσε περισσότερα πουλερικά, φασόλια, βοδινό κρέας και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σου.
7. Πάρε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βοηθά στη δημιουργία ιστού κολλαγόνου γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Επίσης τον οργανισμό να απορροφά σωστά το σίδερο. Τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικές πηγές της βιταμίνης. Η προσθήκη τους στη διατροφή σου σίγουρα θα σε βοηθήσει να θεραπεύσεις τις μελανιές σου πιο γρήγορα. Αρκεί η λήψη 500 mg ημερησίως.
8. Μην αγγίζεις τη μελανιά
Δεδομένου ότι η περιοχή πονάει, μπορεί να θέλεις να την τρίψεις. Μην το κάνεις! Το άγγιγμα ή το μασάζ του μώλωπα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία και χειρότερη εμφάνιση.
9. Βάλε Arnica
Αν προτιμάς τις πιο φυσικές θεραπείες, δοκίμασε arnica. Είναι ένα φαρμακευτικό βότανο γνωστό για τη θεραπεία του πόνου και του πρηξίματος. Μπορείς να το αγοράσεις σε μορφή γέλης ή αλοιφής. Άπλωσέ το απευθείας στο μελανιασμένο δέρμα.
10. Εάν έχεις κοπεί, κράτα το καλυμμένο
Πολλές φορές, ένα μώλωπας δεν είναι το μόνο πρόβλημα – μπορεί επίσης να έχεις γδαρθεί ή κοπεί. Εδώ η επούλωση του δέρματος επιταχύνεται, αν το καθαρίσεις καλά με σαπούνι και νερό. Έπειτα, αν βάλεις αντιβιοτική κρέμα. Για παράδειγμα, η Νεοσπορίνη, που προλαμβάνει την μόλυνση του δέρματος. Στη συνέχεια, φρόντισε να καλύψεις το τραύμα με μια γάζα.
11. Μην καπνίζεις
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα μειώνει την παροχή αίματος και καθυστερεί την ανάπλαση των ιστών. Άρα και η μελανιά σου θεραπεύεται με αργό ρυθμό.
12. Προσπάθησε να αποφύγεις ορισμένα φάρμακα
Αν αποκτάς πολλούς ανεξήγητους μώλωπες, τσέκαρε την τρέχουσα συνταγή φαρμάκων σου. Τα αιμοδιαλυτικά φάρμακα, τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, η ασπιρίνη, η φαρμακευτική αγωγή της αρθρίτιδας, τα διουρητικά και τα κορτικοστεροειδή μπορεί να προκαλούν τις μελανιές σου. Εάν υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει αυτό, μίλα με το γιατρό σου.