Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη χώρα μας είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η αυλαία για την 14η ΔΕΒΘ μπορεί να έπεσε στις 14 Μαΐου όμως ο ήχος των χειροκροτημάτων της φετινής διοργάνωσης που έκλεψε τις εντυπώσεις και έσπασε όλα τα ρεκόρ μέχρι σήμερα σε αριθμό συμμετοχών από εκδότες, ομιλητές, εκδηλώσεων, ξένων συγγραφέων, επισκεψιμότητας και εύρους θεματολογίας καλά κρατεί.
Τα εγκαίνια της 14ης ΔΕΒΘ πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αλ. Θάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ε. Χρυσίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης.
Από τις 11-14 Μαΐου στα πλαίσια ενός κεντρικού αφιερώματος στον Ευρωπαϊκό Νότο που ήταν χωρισμένο σε 4 θεματικούς άξονες, πραγματοποιήθηκαν τα φεστιβάλ των Νέων λογοτεχνών και της Μετάφρασης, 2 φωτογραφικές εκθέσεις, 1 κινηματογραφικό αφιέρωμα και πολλές παράλληλες δράσεις. Συνολικά υλοποιήθηκαν περισσότερες από 430 εκδηλώσεις σε 9 αίθουσες. Στις εκδηλώσεις αυτές πήραν μέρος αθροιστικά πάνω από 700 ομιλητές. Ανάμεσα σε αυτούς τους ομιλητές ήταν και 28 ξένοι συγγραφείς που ήρθαν στη χώρα μας μετά από πρόσκληση αποκλειστικά για την έκθεση. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι αρκετοί από αυτούς τους συγγραφείς είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας και το συγγραφικό τους έργο το έχει αγκαλιάσει ένθερμα μεγάλο τμήμα του σκληρού πυρήνα των αναγνωστών. Οι Pascal Bruckner, Jaume Cabré, Salim Bachi, Erri De Luca, Mathias Enard, Santiago Roncagliolo, Zülfü Livaneli, Eshkol Nevo είναι λίγα μόνο από τα δημοφιλή αυτά πρόσωπα με την παγκόσμια εμβέλεια που έχουν αφήσει το δικό τους ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο των γραμμάτων. Στο σύνολο των ομιλιών που συμμετείχαν οι αίθουσες ήταν κατάμεστες ενώ σχηματίστηκαν και ουρές για υπογραφή αντιτύπων που ξεπέρασαν τα 30 μέτρα κάτι το πρωτοφανές για αυτού του τύπου διοργανώσεις.
Στο εκθεσιακό τμήμα της διοργάνωσης με περίπτερο συμμετείχαν 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτιστικά ιδρύματα, πανεπιστημιακές σχολές αλλά και 21 χώρες. Η 14η ΔΕΒΘ έμοιαζε με ένα ολοζώντανο μελίσσι πολιτισμού που καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ όπου έκλειναν οι πύλες της έσφυζε από ζωή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εκθεσιακού κέντρου φέτος σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στην προσέλευση των επισκεπτών που ξεπέρασε την πρώτη μέρα το ιστορικό ρεκόρ του +63%. Πέρα όμως από τους αριθμούς που είναι σίγουρα εντυπωσιακοί, ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής διοργάνωσης να είναι ότι μας προ(σ)κάλεσε να βγούμε από το καβούκι μας και να “ξεμιζεριάσουμε” όπως είπε γλαφυρότατα ο διευθυντής της έκθεσης Μανώλης Πιμπλής σε όλους τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν σε αυτή τη σπουδαία για τον πολιτισμό γιορτή του βιβλίου.
Έχοντας εδραιώσει τον διεθνή της χαρακτήρα και με εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδότηση όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια οι διοργανωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την 15η ΔΕΒΘ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί τόσο η τιμώμενη χώρα για το 2018 όσο και οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της οι οποίες προβλέπεται ότι θα είναι λίγο νωρίτερα από ότι συνήθως -τον Απρίλιο δηλαδή του 2018- σε μια προσπάθεια συντονισμού της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τις λοιπές δράσεις που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της επίσης σημαντικής διοργάνωσης “Αθήνα-Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” που θα ξεκινήσει το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα. Πάντως μετά από όλα τα υπέροχα που ζήσαμε στην φετινή ΔΕΒΘ ήδη ανυπομονούμε για την επόμενη!