Το ότι διανύεις μια δύσκολη χρονιά είναι γενικευμένο. Προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα προκύπτουν συνεχώς. Πώς λοιπόν μπορείς να βρεις τη χαρά όταν όλα δείχνουν το αντίθετο;
Κάποιοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αντιμετώπισαν θέματα υγείας, έχασαν τη δουλειά τους. Ακούγεται ονειροπόλο το να προσπαθείς να βρίσκεις τη χαρά και την ελπίδα μέσα σε ότι συμβαίνει καθημερινά. Κι όμως. Η χαρά δεν είναι ο τελικός δρόμος. Είναι το συστατικό εκείνο που θα σε βοηθήσει να αντέξεις το δρόμο. Το οφείλεις λοιπόν στον εαυτό σου να αναθεωρήσεις και να έχεις μια πιο αισιόδοξη οπτική σε ό,τι αντιμετωπίζεις.
1.Αναδιοργάνωσε τις σκέψεις σου
Το κλειδί είναι να κάνεις focus σε ότι καλό σου συμβαίνει. Η πανδημία έχει φέρει πολλή αβεβαιότητα στο προσκήνιο. Βρες τι καλό υπάρχει στη ζωή σου, γιατί σίγουρα υπάρχει. Όσο αρνητικά και αν μας φαίνονται τα πράγματα, πάντα υπάρχει κάτι να ξεχωρίζει. Αν αυτή τη στιγμή έχεις την άνεση να διαβάζεις αυτό το κείμενο, ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι νομίζεις,
2. Δες τι μπορείς ή δεν μπορείς να αλλάξεις
Το να προσπαθείς να αλλάξεις κάτι που δεν είναι στα χέρια σου, σε γεμίζει μόνο άγχος. Μπορείς όμως σίγουρα να τα διαχειριστείς. Παράλληλα, βρες τι είναι αυτό που μπορείς να αλλάξεις και μη χάνεις χρόνο. Κάνε το καλύτερο που μπορείς σε όσα στο επιτρέπουν.
3. Να είσαι παρών
Να είσαι στο παρόν, ακόμα και όταν αυτό δεν μοιάζει ιδανικό. Αν έχασες πρόσφατα κάποιον δικό σου, τότε καταλαβαίνεις. Αν πάλι όχι, δεν χρειάζεται να φτάσεις σε αυτό το σημείο για να εκτιμήσεις κάθε στιγμή που περνάς με τους οικείους σου.
4. Δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο
Το να επαναπροσδιορίζεις τα όσα λες και κάνεις θέλει τρόπο και χρόνο. Μην είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Το άγχος είναι φυσιολογικό συναίσθημα. Πρέπει όμως να το επεξεργάζεσαι και να μην σε κατακλύζει εύκολα. Πάρε αναπνοές και σκέψου δεύτερη και τρίτη φορά την πρώτη αυτή αγχωτική σκέψη που μόλις έκανες. Σταδιακά, αυτό θα σου γίνει συνήθεια.
5. Γυμνάσου
Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και της θλίψης. Δεν έχεις λοιπόν παρά να αρχίσεις να κουνιέσαι. Είτε αυτό είναι γυμναστική από το σπίτι, είτε κάπου εξωτερικά. Το κλειδί είναι να επιλέξεις το είδος άσκησης που εσύ προτιμάς, έτσι ώστε να το κάνεις και πιο ευχάριστα.
6. Βρες το σκοπό κάθε πράξης
Όταν γνωρίζεις γιατί κάνεις αυτό που κάνεις, έχεις μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και ευτυχίας. Όταν βρίσκεις το σκοπό που ξυπνάς κάθε πρωί και το πώς θα οργανώσεις την ημέρα σου, αποκτάς άλλη αύρα. Βάλε μικρούς στόχους, κάνε λίστες με όσα πρέπει να γίνουν και άδραξε την ημέρα.
7.Άλλαξε τον τρόπο που ξεκινάς την ημέρα σου
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και δεν εξαρτάται τόσο από τη μέρα. Αλλά από το πώς εμείς οι ίδιοι την υποδεχόμαστε. Άλλαξε την πρωινή ρουτίνα σου. Ξύπνα νωρίτερα και κάνε μπάνιο. Πήγαινε για τρέξιμο. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στο τέρμα. Βγες να ψωνίσεις λουλούδια. Ό,τι σε ευχαριστεί.
8. Φτιάξε χρόνο για αυτά που απολαμβάνεις να κάνεις
Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τα χόμπι σου στην άκρη. Βρες πότε μπορείς να εξασκείς αυτά που σου αρέσουν. Θα νιώσεις αμέσως πολύ πιο χαρούμενη και θετική.
9. Φίλτραρε τις αρνητικές σκέψεις σου
Όπως κάνεις ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες σου, έτσι πρέπει να κάνεις και στις σκέψεις σου. Επεξεργάσου όσα αρνητικά vibes έχεις στο νου σου. Κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι κακό, αναλογίσου 3-5 πράγματα που είσαι ευγνώμων. Κάνε αυτό το παιχνίδι με τον εαυτό σου και αμφισβήτησε ότι απαισιόδοξο σκέφτεσαι.
10. Διασκέδασε
Αν δεν μπορείς να βγεις με τον τρόπο που θα ήθελες, φέρε τη διασκέδαση στο σπίτι σου. Κάνε βίντεο κλήσεις παίξε επιτραπέζιο με την παρέα σου, δες την αγαπημένη σου ταινία για 100η φορά χωρίς τύψεις. Μαγείρεψε κάτι νέο, πιες λίγο κρασί. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μάσκα ομορφιάς. Ή απλά χαλάρωσε και μην κάνεις τίποτα. Ίσως αυτό χρειάζεσαι στο τέλος της ημέρας.
11.Συζήτησε το
Η επικοινωνία με τους κοντινούς σου μπορεί να απαλύνει πολλά από αυτά που σκέφτεσαι. Μερικές φορές, δεν μπορείς να βρεις κάτι θετικό μόνος σου. Είναι οι στιγμές που έχεις ανάγκη να ακούσεις τη φωνή και τη συμβουλή κάποιου αγαπημένου σου. Μη διστάζεις, απλά σήκωσε το τηλέφωνο.
12. Κάνε συχνά διαλλείματα
Σήκω συχνά από την καρέκλα σου. Φτιάξε ένα υγιεινό snack. Κάνε περίπατους. Πέρνα και λίγο χρόνο εκτός οθόνης αν για παράδειγμα, η δουλειά σου το απαιτεί. Οργάνωσε μικρά πράγματα που θα ανυπομονείς να κάνεις. Βάλε το συναίσθημα του ενθουσιασμού στη ζωή σου.
13. Περιόρισε τον online χρόνο σου
Τα social media δεν είναι η πραγματικότητα. Είναι εικονική. Περιόρισε λοιπόν το πόση ενέργεια δίνεις σε αυτά. Αφιερώσου στα άτομα και στο περιβάλλον που ζεις αυτή τη στιγμή.
14. Να είσαι ευγνώμων
Το νόημα υπάρχει παντού. Απλά μερικές φορές, δυσκολεύεσαι να το δεις. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου. Και για όσους είναι εκεί να στο θυμίζουν. Pay attention και σίγουρα θα το καταφέρεις.
15. Να είσαι υπομονετική
Μην ασκείς πίεση συνεχώς. Αν νιώθεις σαν ticking bomb καθημερινά, πρέπει να κάνεις μία παύση. Δεν είναι όλα άσχημα. Μπορεί να περνάς κάτι δύσκολο προσωρινά αλλά τίποτα δεν μένει ίδιο για πάντα. Να είσαι υπομονετική και να μην κριτικάρεις αυστηρά τον εαυτό σου.