Το καθάρισμα του σπιτιού είναι βαρετό, και κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό. Αλλά είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να μείνεις υγιής αλλά και ευτυχισμένη. Ως γνωστόν, ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος προκαλεί το ίδιο εφέ και στην ψυχολογία σου.
Παρακάτω θα δεις τις καλύτερες συμβουλές που θα σε κάνουν να μη μισείς -πολύ- την διαδικασία καθαρίσματος του σπιτιού σου.
1. Ηρέμησε
Οι φωτογραφίες άψογων σπιτιών που βλέπεις στο Instagram δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζωή. Οι άνθρωποι δεν είμαστε πάντα σε θέση να διατηρούμε το σπίτι μας στιλιστικά τέλειο. Πρέπει, λοιπόν, να θέσεις στόχους που να είναι ρεαλιστικοί και να σε κάνουν να νιώθεις καλά. Αν αρχίζεις να βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, θα απογοητεύεσαι συνεχώς.
2. Οργάνωσε τον χρόνο σου
Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε μόνο την περίπτωση του να καθαρίσουμε όλο το σπίτι σε μία μέρα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όμως, είναι αντί να βλέπεις τον καθαρισμό σαν μια πολύωρη δουλειά, είναι να το χωρίσεις σε μικρότερα τμήματα τα οποία θα καθαρίζεις τακτικά, ώστε όταν έρθει η μέρα του γενικού καθαρισμού να μην έχεις τόσα πολλά να κάνεις.
3. Κάνε από κάτι κάθε μέρα
Ποια θα είναι αυτά τα μικρότερα ‘καθήκοντα’ που θα έχεις καθημερινά; Να διατηρείς καθαρό το πάτωμα της κουζίνας και να φροντίζεις να κρατάς το μπάνιο σου τακτοποιημένο. Θα δεις μεγάλη διαφορά, καθώς το σπίτι σου θα φαίνεται πιο καθαρό κάθε μέρα.
4. Τι είναι σημαντικότερο για σένα;
Ίσως δεν σ’ ενδιαφέρει αν τα τραπεζάκια του σαλονιού έχουν λίγη σκόνη, αλλά θέλεις ένα καθαρό και περιποιημένο χολ. Σκέψου τι είναι σημαντικότερο για σένα και θέσε προτεραιότητες.
5. Τακτοποίησε
Μιλώντας για το χολ, είτε έχεις ένα μικρό χολ είτε ένα τεράστιο φουαγιέ με ψηλό ταβάνι, σίγουρα δεν θέλεις να αντικρίζεις ένα σωρό από άσχετα πράγματα όταν μπαίνεις στο σπίτι. Διατήρησε το χολ σου τακτοποιημένο και οργανωμένο ώστε να σχηματίζουν όλοι οι καλεσμένοι σου μια καλή πρώτη εντύπωση.
6. Απαλλάξου από τις… στοίβες
Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ακαταστασίας είναι οι ταχυδρομικοί φάκελοι με λογαριασμούς και κάθε είδους χαρτιά. Σου προτείνουμε να τοποθετήσεις έναν κάδο ειδικά γι αυτούς του φακέλους. Κάθε φορά που θα λαμβάνεις έναν καινούριο φάκελο, άνοιξέ τον, πέταξέ τον ή αρχειοθέτησέ τον το γρηγορότερο δυνατό.
7. Κάνε το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα
Ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσεις μια αίσθηση φρεσκάδας στην είσοδο του σπιτιού σου είναι η ωραία μυρωδιά. Ο καθαρός αέρας βοηθάει: Αν έχει ωραία μέρα, άνοιξε τις πόρτες και τα παράθυρα και άσε τον φρέσκο αέρα να μπει στο σπίτι. Αλλιώς, γέμισε ένα φλιτζάνι με μαγειρική σόδα και πρόσθεσε 20 σταγόνες από τα αγαπημένα σου αιθέρια έλαια. Η σόδα απορροφά τις οσμές από τον αέρα και τα αιθέρια έλαια δίνουν έναν ωραίο άρωμα στο χώρο.
8. Απλά πλύνε τα πιάτα
Το πλύσιμο το πιάτων είναι μια αγγαρεία, Αλλά όσο τα αφήνεις, τόσο μεγαλώνει η στοίβα στο νεροχύτη. Τα πιάτα μίας ημέρας χρειάζονται 10 λεπτά για να πλυθούν. Όμως τα πιάτα δύο ημερών δεν παίρνουν 20 λεπτά, παίρνουν 1 ώρα. Και αν τα αφήσεις για τρίτη μέρα, παίρνουν περισσότερες ώρες γιατί πρέπει να μετακινήσεις διάφορα πράγματα για να κάνεις χώρο. Επιπροσθέτως, τα βρώμικα πιάτα μαζεύουν μυρμήγκια, οπότε μετά θα έχεις μεγαλύτερα προβλήματα.
9. Φτιάξε ένα πλάνο
Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές μας, είναι να αναθέσεις τις δουλειές σου σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Αυτό θα σε βοηθήσει να καθαρίζεις πιο τακτικά, καθώς σε αποτρέπει να αναρωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες το μπάνιο.
10. Κάνε ένα 5λεπτο συμμάζεμα
Όποτε σου περισσεύουν 5 λεπτά, κάνε μια βόλτα σε όλο το σπίτι και συμμάζεψε μερικά πράγματα. Δεν θα πιστεύεις πόσος πολλής χρόνος είναι τελικά τα 5 λεπτά.
11. Το απορρυπαντικό πιάτων είναι ο καλύτερος φίλος σου
Κάτι που όλοι έχουμε στο σπίτι μας είναι απορρυπαντικό πιάτων. Μπορείς να καθαρίσεις ολόκληρο το μπάνιο σου εκτός από τους καθρέφτες με αυτό, καθώς και όλη την κουζίνα.
12. Δώσε βάση στο πάτωμα
Πολλοί υποστηρίζουν πως το πάτωμα είναι το θεμέλιο για ένα καθαρό σπίτι. Αν το πάτωμα είναι βρώμικο, όλοι αναρωτιούνται τι άλλο θα είναι βρώμικο. Φρόντισε να σκουπίζεις το πάτωμά σου κάθε βδομάδα, και να σφουγγαρίζεις κάθε δύο εβδομάδες.
13. Κοίτα τον χώρο από πάνω μέχρι κάτω
Τις περισσότερες φορές, τείνουμε να κοιτάμε μόνο στο ύψος των ματιών μας και όχι σε υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα. Όμως όταν πρόκειται να καθαρίσεις όλο το σπίτι, φρόντισε να κοιτάξεις και σε αυτά τα επίπεδα, και να καθαρίσεις τους ιστούς αράχνης από το ταβάνι.
14. Άδειασε το μπάνιο
Όταν καθαρίζεις το μπάνιο, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι απαλλαγείς από όλα τα πράγματα. Πρέπει να αδειάσεις τα ράφια, ώστε να σου είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσεις.
15. Μην τα βάζεις όλα σε ένα κουτί
Αντί να πετάς τα πάντα σε ένα κουτί κάθε φορά που τακτοποιείς, σκέψου: «Αν το έψαχνα αυτό, που θα κοίταζα;». Ακολούθησε το ένστικτό σου και τοποθέτησε το κάθε αντικείμενο εκεί που πιστεύεις πως ταιριάζει. Αν δεν μπορείς να βρεις απάντηση για την ερώτησή σου, πέταξέ το ή δώρισέ το.
16. Άλλαξε σεντόνια
Καλό θα ήταν να αλλάζεις τα σεντόνια σου κάθε βδομάδα, αλλιώς το δωμάτιο θα αποκτήσει μια άσχημη μυρωδιά. Η αιτία αυτής της μυρωδιάς; Τα βρώμικα σεντόνια. Ο λόγος είναι ότι το βράδυ ιδρώνεις και τα νεκρά κύτταρα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, μένουν πάνω τους.
ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Το μυστικό που θα σου χαρίσει απαλά και καθαρά σεντόνια17. Οι καρέκλες δεν είναι ντουλάπες
Είναι τόσο δελεαστικό το να αφήνεις τα ρούχα στην καρέκλα, ειδικά όταν πρόκειται να τα ξαναφορέσεις μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά αξίζει μια προσπάθεια. Το υπνοδωμάτιο είναι ένας χώρος χαλάρωσης, και το να το έχεις ακατάστατο δεν θα σε ωφελήσει.
Διάβασε ακόμα: Βρήκαμε τον σωστό τρόπο να πλένεις τα εσώρουχά σου