Σε έναν κόσμο που έχει αποδεχτεί τα talent show και το να είσαι (ή να θες να γίνεις) μοντέλο, τραγουδίστρια, είναι κάπως σκληρό να λες ότι εσύ ζεις γράφοντας. Ότι δηλαδή εσύ γράφεις; Για σχέσεις, για μόδα; Είσαι ειδική να δίνεις συμβουλές για τις ζωές των άλλων; Μήπως να έγραφες μια ιστορία για τη ζωή μου έχω πολλά να σου πω. Πράγματα που ακούω –και βαριέμαι πλέον να εξηγήσω- όταν λέω ότι γράφω. Είναι σκέψεις που τις περισσότερες φορές έρχονται από ανθρώπους που δεν χάνουν επεισόδιο από το Power of love.

Νομίζω πως δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί γράφω –είναι μια περιττή προσωπική λεπτομέρεια που θα σε κουράσει. Όμως μπορώ να σου πω τι έμαθα γράφοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δεν πρόκειται να θυμάσαι τι έγραψες μετά

Από τότε που ξεκίνησα να γράφω νιώθω να απέκτησα μνήμη χρυσόψαρου. Στα δέκα κείμενα πέφτει μαύρο και δε θυμάμαι πώς και πότε έγραψα τι.

Το να γράφεις σου υπενθυμίζει πόσο πολύ απέχουν οι λέξεις από τις πράξεις

Ειδικά αν έχεις στόχο να γράφεις 800-900 λέξεις την ημέρα. Εύκολα βρίσκονται, γράφονται, εμπνέουν αλλά πάντα απέχουν πολύ από το να γίνουν πράξη.

Αν γράφεις για σχέσεις, όλοι νομίζουν πως έχεις ζήσει ό,τι περιγράφεις

Ανάμεσα σε αυτούς τους άγνωστους που σε διαβάζουν υπάρχουν κι αυτοί που νομίζουν πως θα βρουν λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής. Είναι σαν να πιστεύεις πως οι πρωταγωνιστές στη σειρά που παρακολουθείς είναι πάντα μαζί και στη ζωή. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Καμιά φορά δεν έχει σημασία τι έχει γραφτεί, αλλά από ποιον

Απλά και μόνο γιατί αυτός που γράφει είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για άλλες δραστηριότητες. Αυτό αρκεί για να περιγράψει πώς αντιλαμβάνεται τα χρώματα του ουράνιου τόξου και να γίνει viral.

Τα deadlines θα είναι πάντα ο χειρότερός σου εχθρός

Και τελείωσε το meeting στο γραφείο και μοιράστηκαν τα θέματα και εσύ παραδίδεις τη Δευτέρα αυστηρά ως τις πέντε. Και είναι Δευτέρα πρωί και έχεις γράψει πέντε σειρές. #storyofmylife

Αν αποφάσισες να γράψεις, πρέπει να το θέλεις πραγματικά

Πρέπει να υπάρχει φλόγα να σε ωθεί να ανοίξεις το word είτε για ένα blog, για ένα μυθιστόρημα είτε για να ανήκεις σε ένα site και να έχεις τη δική σου φωνούλα. Αλλιώς δε θα πας πολύ μακριά.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει από τη μέρα που γράφω είναι «Αν δεν είσαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει και αύριο αυτό που γράφεις, μην το γράψεις ποτέ»

Το διαδίκτυο είναι η χειρότερη κρυψώνα για ένα κείμενο που δεν σου βγήκε καλό, δεν το πίστευες πολύ και που όλοι μπορεί να το βρουν. Και ίσως αν είσαι άτυχη να επηρεάσει τη γνώμη τους για σένα αρνητικά.

Δεν ξέρεις ποτέ σε ποια ηλικία θα σου προκύψει

Δεν είναι χορός, κολύμπι, μπάσκετ ή κάποιο άλλο άθλημα να έχει όριο έναρξης ή λήξης. Μπορείς να γράψεις όποτε το αποφασίσεις. Το γράψιμο απλά σε θέλει δυνατό παρατηρητή ή για να το πω αλλιώς «κλέφτη στιγμών».

Θέλει γερό στομάχι η απόρριψη

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου στο γράψιμο, μέχρι να φτάσεις κάπου θα χάσεις πολλές φορές το βήμα σου. Θα ακούσεις πολλά «όχι» ή και πολλές «σιωπές». Μέχρι σήμερα δεν ξέρω τι είναι αυτό που με πλήγωσε και με πείσμωσε περισσότερο.

Δε χρειάζεται να αντιγράψεις κανέναν

Αν θέλεις να γράψεις μυθιστόρημα δεν χρειάζεται να δανειστείς τη φωνή της Λένας Μαντά και αν θέλεις να γίνεις blogger δεν είναι ανάγκη να κάνεις #giveaways για να μαζέψεις κόσμο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να βρεις τη φωνούλα που θέλει να βγει προς τα έξω. Να φτιάξεις αυτό που θέλεις και ο κόσμος αν πρέπει θ ακολουθήσει μόνος του.

Τα χρήματα θα έρθουν όταν αυτό που θα έχεις να δώσεις θα είναι στο peak του

Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία που να σου λέει πως αν ξεκινήσεις σήμερα, σε ένα χρόνο θα βγάζεις 500 ή 1000 το μήνα. Το γράψιμο θα σε ανταμείψει όταν αυτά που θα έχεις να πεις θα έχουν ωριμάσει τόσο που θα σε δείχνουν ψηλότερο απ’ ό,τι είσαι. Όταν θα γράφεις 200 λέξεις και θα προκαλείς στον αναγνώστη τις τριπλάσιες σκέψεις.

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από πράγματα που δε συνηθίζεις να κάνεις

Αυτό το διαπίστωσα φέτος που στο γραφείο υπήρξαν φορές που ακούσαμε από Μέλισσες μέχρι Γιάννη Πάριο. Αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας.

Θα μάθεις να χρησιμοποιείς τόσο τη χαρά όσο και τη λύπη σου

Όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα, μετά τα χαρτομάντιλα και τα κρασιά θα βγει η πιο δυνατή drama queen από μέσα σου. Και όταν πάλι περνάς τη ροζ περίοδο που πιστεύεις σε όλα τα καλά στοιχεία της φύσης και χαμογελάς σαν να έχεις πάρεις κρακ, πάλι είσαι έτοιμη να δώσεις στο κοινό ένα boost αισιοδοξίας.

A piece of cake

Πρέπει να διαλέξεις ένα κομμάτι απ’ το κέικ. Κοινώς να βρεις το στυλ σου, το θέμα σου. Δε γίνεται να γράφεις για όλα το ίδιο καλά. Χρειάζεται να κάνεις focus σε κάτι και να το κάνεις δικό σου.

Πρέπει να σκεφτείς με ποιον τρόπο θέλεις να τραβήξεις την προσοχή του κόσμου

Δεν υπάρχει πρωτοτυπία στο γράψιμο, εκτός αν είσαι ο Αρκάς. Οπότε αν θέλεις να γίνεις viral πρέπει να βρεις ένα τι είναι αυτό που θα κάνει τον κόσμο να σε διαβάσει. Εσύ θα σε διάβαζες;

Κάποιοι φίλοι σου θα κρύβουν λεπτομέρειες από τη ζωή τους

Με φόβο μη δουν την προσωπική τους ζωή σε live μετάδοση. Κάποιοι άλλοι θα αναρωτιούνται αν προσέθεσες όλα σου εξιστόρησαν χτες.

Θα γνωρίσεις πολλούς ιδιαίτερους ανθρώπους

Με την ίδια φλόγα, το ίδιο πάθος για γράψιμο, ιδέες για δημιουργία. Μιλώντας μαζί τους θα νιώθεις πως γίνεσαι καλύτερη ή θα θέλεις να γίνεις καλύτερη. Ανθρώπους που ίσως να μην είχες γνωρίσεις αν δεν είχες τολμήσει να γράψεις ποτέ.

Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να φτάσεις γράφοντας

Μπορεί να καταφέρεις να υλοποιήσεις μια ιδέα που θ’ αλλάξει το σκεπτικό μιας ομάδας, να ταράξεις τα νερά για ένα κοινωνικό θέμα, να γίνει ξανά μόδα το να εκφράζουμε όσα νιώθουμε. Αλλά για να μάθεις τη συνέχεια της ιστορίας πρέπει να ξεκινήσεις να τη στήνεις.


featured image: Thought Catalog