Τα 20 είναι μια κομβική ηλικία. Έχεις τελειώσει πρόσφατα το σχολείο, όμως έχεις και μια μικρή επαφή με τον κόσμο των ενηλίκων. Έχεις ξεκινήσει τις σπουδές σου ή έχεις πιάσει δουλειά. Ίσως μόλις να μετακόμισες και στο δικό σου σπίτι. Όπως και να χει, βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο. Δεν είσαι πια έφηβος, όμως δεν έχεις μεταβεί πλήρως στην ενήλικη ζωή.

Τι συνειδητοποιείς όμως αφού σβήσεις τα 20 κεράκια στην τούρτα;

candles
  1.    Τα σπυράκια δεν είναι πρόβλημα της εφηβείας μόνο. Τι, νόμιζες πως μόλις περάσεις τα nineteen και δεν είσαι πια teen δεν θα ξαναδείς σπυράκι πάνω σου; Καλύτερα να κρατήσεις τα scrub στο ντουλαπάκι του μπάνιου γιατί σπυράκια θα βγάζεις πάντα. Όταν είσαι αγχωμένη, ξεχνάς να ξεβαφτείς, ξενυχτάς για μέρες και αμελείς την φροντίδα του προσώπου σου. Μπορεί η ακμή να είναι στο πικ της στην εφηβεία, όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά τα 20.
  2.    Ο εφηβικός σου έρωτας δεν ήταν τελικά και τόσο υπέροχος. Στην πρώιμη εφηβεία η ψυχολογία λέει πως υπάρχει εξιδανίκευση και ρομαντισμός. Εξιδανίκευση. Ναι, πόσες φορές δεν την έχουμε πατήσει. Είναι λίγο επώδυνο να συνειδητοποιείς πως το πρώτο σου αγόρι δεν ήταν δα και τόσο όμορφο, έξυπνο και καλό μαζί σου. Ήταν ένα συνηθισμένο 15χρονο με σπυράκια που έπαιζε όλη μέρα ηλεκτρονικά και ήταν ακόμα ερωτευμένο με τη μαμά του.
  3.    Οι μόνιμες σχέσεις στα 20 είναι ένας μύθος. Στα βιβλία ψυχολογίας η μετεφηβική περίοδος ορίζεται ως εκείνη της μόνιμης σχέσης. Μόνο που ενώ στο λύκειο έβλεπες ζευγαράκια, καρδούλες και αστεράκια παντού στο προαύλιο, στη Σχολή θα δεις αγόρια και κορίτσια να φλερτάρουν και να έχουν σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς δεσμεύσεις. Καταλαβαίνεις πως η γραμμική σχέση που θέλει ελεύθερες σχέσεις στο σχολείο, μόνιμες σχέσεις στα 20 και παντρειές στα 30 δεν ισχύει. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και οι κουλτούρες των γενεών αλλάζουν.
  4.    Τα αφεντικά δεν είναι πάντοτε άγιοι. Το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσεις την πρώτη σου δουλειά κοντά στα 20. Έτσι άπειρος όπως θα είσαι το σίγουρο είναι πως θα πιαστείς έστω και μια φορά κορόιδο. Εκτός κι αν πέσεις σε πολύ καλό αφεντικό. Θα πληρώνεσαι λιγότερο από τους υπόλοιπους αλλά θα βγάζεις την μεγαλύτερη δουλειά. Ας μην μιλήσουμε για τις υπερωρίες ή τα ένσημα.
  5.    Θα σταματήσεις να περιμένεις. Τον γκόμενο που δεν πήρε τηλέφωνο, την εταιρία που δεν απάντησε αν της άρεσε το βιογραφικό σου, τις εκπτώσεις για να πας για ψώνια. Στην εφηβεία μπορεί οι ορμόνες να σε έκαναν ανυπόμονη, όμως είχες την τάση να περιμένεις. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πως οι άνθρωποι υπόσχονται και δεν τηρούν αυτά που λένε και μαθαίνεις να προχωράς παρακάτω πιο γρήγορα. Τι κι αν στη στάση γράφουν πως το λεωφορείο έπρεπε να χει έρθει εδώ και ένα τέταρτο. Αν στα 15 συνέχιζες να περιμένεις, στα 20 μάλλον θα έχεις πάρει ήδη ταξί.
  6.    Το να κάνεις ό,τι θέλεις είναι μεγάλη ευθύνη. Κοντά στα 20 το πιθανότερο είναι πως θα μείνεις για πρώτη φορά μόνη σου. Τώρα μπορείς να κάνεις πραγματικά ό,τι μα ό,τι θέλεις! Σύντομα όμως θα καταλάβεις πως αυτή η ελευθερία έχει και κάποιες ευθύνες. Αν κάνεις πάρτι και σπάσει κάποιος το παράθυρο ή χύσει κόκκινο κρασί στους φρεσκοβαμμένους τοίχους (#truestory) εσύ θα πρέπει να πάρεις τον ιδιοκτήτη τηλέφωνο και να ακούσεις την κατσάδα ή θα κάνεις την πάπια και θα πληρώσεις τις ζημιές απ’ την τσέπη σου. Κι αν αρρωστήσεις θα πρέπει να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι με 40 πυρετό να πας στο φαρμακείο. Δεν θα είναι εκεί η μαμά για να κάνει μαμ στο βαβά.
  7.    Θα μάθεις να χαίρεσαι τα ταξίδια. Ως παιδί ή έφηβος σε έσερναν οι γονείς στο χωριό ή το εξοχικό σχεδόν με το ζόρι. Οι σχολικές εκδρομές ήταν μεν καλύτερες από το να κάνεις μάθημα αλλά ήταν σαν να μην τις έζησες ποτέ. Πέντε φορές βρέθηκες στο Ναύπλιο με το σχολείο, όμως το έμαθες πραγματικά όταν πήγες εκεί ξανά μετά τα 20 με φίλους που διάλεξες εσύ και χωρίς να έχεις τον καθηγητή να σου λέει που να στρίψεις. Ένα ταξίδι το χαίρεσαι όταν χαθείς στα σοκάκια, γνωρίσεις μερικούς ντόπιους και βρεθείς έστω μια φορά σε κίνδυνο. Νόμιζες πως πέρασες καλά στην πενταήμερη, όμως θα καταλάβεις τι θα πει ταξίδι όταν βγεις απ’ την προστατευτική γυάλα των δασκάλων ή των γονιών και γνωρίσεις έναν τόπο μόνη σου.
  8.    Θα καταλάβεις πως τα καλύτερα έρχονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Όταν ήσουν πιο μικρή γυρνούσες σπίτι νωρίς νωρίς σαν τη σταχτοπούτα. Μεγαλώνοντας θα καταλάβεις πως τα καλύτερα έρχονται αργά το βράδυ, όταν η πόλη γεμίζει μόνο με νέους, το αλκοόλ ρέει άφθονο και η σελήνη σε μαγεύει με το πάθος της.
  9.    Θα αρχίσεις να έχεις τις πρώτες σοβαρές πολιτικές συζητήσεις. Όταν ήσουν μικρή παρακολουθούσες τους μεγάλους να μιλάνε για πολιτική και έμενες σαν χάνος. Στην εφηβεία κάτι πήγαινες να καταλάβεις, αλλά το έχανες. Στα 20 θα αρχίσεις να ψάχνεσαι πολιτικά θες δεν θες, αφού θα έρθει η στιγμή να ψηφίσεις. Άσε που με όλες τις παρατάξεις στη Σχολή, πως να μείνεις ανυποψίαστος.
  10.                Θα μάθεις πόσο δύσκολα βγαίνουν τα λεφτά. Ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Τα πρώτα οχτάωρα (που έγιναν 10ωρα) θα γυρίσεις στο σπίτι πτώμα για να συνειδητοποιήσεις πως στο τέλος του μήνα θα πάρεις τόσα λεφτά όσα για να πληρώσεις το νοίκι και τους λογαριασμούς. Θα καταλάβεις πως για να κάνεις αυτά που θες, ξενύχτια, ταξίδια και ψώνια, θα πρέπει να κάνεις θυσίες και πως τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή την ζωή.
  11.                Θα σταματήσει να σε νοιάζει η γνώμη των γονιών σου. Ακούγεται σκληρό αλλά μεγαλώνοντας αμφισβητούμε όλο και περισσότερο την αυθεντία των γονιών μας. Πριν τα 20 αντιδρούσες φωνάζοντας και χτυπώντας πόρτες, μετά τα 20 απλά θα μάθεις να μην δίνεις σημασία σε ό,τι λένε. Οι γονείς θέλουν μεν το καλό σου, είναι μεγαλύτεροι και με περισσότερες εμπειρίες, όμως οι γενιές αλλάζουν, το ίδιο και τα δεδομένα. Στα 20 ξέρεις πως οι γονείς σου σε συμβουλεύουν για το καλό σου γι’ αυτό δεν αντιδράς σαν έφηβη, όμως εσύ κρίνεις πότε θα τους ακούσεις και πότε όχι.
  12.                Θα μετανιώσεις για τις ευκαιρίες που έχασες να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Τότε σε εκείνη την εκδρομή στα Γιάννενα που δεν δοκίμασες βατραχοπόδαρα ή τότε που δεν πήγες σε εκείνο το φοβερό πάρτι επειδή δεν ήξερες κανένα. Στα 20 διψάς για το καινούργιο και διαφορετικό, όπως και στην εφηβεία, μόνο που τώρα δεν φοβάσαι να το δοκιμάσεις ούτε έχεις κάποιο προστατευτικό χέρι να σε κρατήσει.
  13.                Θα αρχίσεις να φτιάχνεις μόνη σου την πορτοκαλαδίτσα το πρωί. «Έλα ρε μαμά, δεν θέλω, ξινίζει!» ούρλιαζες. Και τώρα κάθεσαι μπροστά στο λάπτοπ να δεις με ποιους συνδυασμούς τροφών απορροφάται καλύτερα ο σίδηρος. Τώρα που δεν σε πιέζει κανείς να τρως υγιεινά, αρχίζεις να καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή. Και μετά περνάς μια βδομάδα τρώγοντας μόνο πίτσα γιατί είπαμε, είσαι είκοσι ακόμα!
  14.                Θα αρχίσεις να απολαμβάνεις να κάνεις πράγματα μόνη σου. Όπως το να πας για ψώνια. Στο λύκειο θα υπήρχε περίπτωση να πας χωρίς τις κολλητές, όμως στα 20 καμιά φορά δεν έχεις όρεξη να τρέχεις από μαγαζί σε μαγαζί για να βρει η φίλη σου εκείνα τα μποτάκια που δεν θυμάται που τα είχε πετύχει. Θες να είσαι εσύ κι ο εαυτός σου, μόνοι σας για ψώνια. Κι αν πιο παλιά ντρεπόσουν να βγεις να φας ή να δεις ταινία μόνη σου, τώρα έχεις αρχίσει να το ξεπερνάς. Αυτό που ουσιαστικά μαθαίνεις είναι να μην ντρέπεσαι για την ύπαρξή σου ως μονάδα. Έχεις παρέες και δεν χρειάζεται να το αποδείξεις με το να είσαι συνέχεια μαζί τους.
  15.               Θα κλαις λιγότερο. Ένα κορίτσι στην εφηβεία είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Κλάμα για τους βαθμούς στα μαθηματικά που πήραν τον κατήφορο, κλάμα που η μαμά φώναξε, κλάμα που η φίλη πήγε με άλλες φίλες στο πάρτι, κλάμα που ο Μάκης τα έφτιαξε με άλλη. Όταν θα έχεις σβήσει τα 20 κεράκια θα χεις βγάλει από μέσα σου ποτάμι ολόκληρο. Μεγαλώνοντας η ευαισθησία σου έρχεται σε ισορροπία και το δράμα δεν είναι καθημερινό. Όχι ότι δεν θα στεναχωρηθείς που ο Μάκης τα έφτιαξε με άλλη, είπαμε 20 είσαι.
  16.                Θα συνειδητοποιήσεις πως δεν θα συνηθίσεις ποτέ τα τακούνια. Στα 17 προσπάθησες πρώτη φορά να ισορροπήσεις, δεν τα κατάφερες και είπες «δεν πειράζει, θα μάθω με τον καιρό». Στα 20 θα συνεχίζεις να ελπίζεις αν και μέσα σου θα ξέρεις πως ο πόνος δεν συνηθίζεται και η ισορροπία δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Φλατ και πάλι φλατ!
  17.               Θα χάσεις κάποια κόμπλεξ και θα βρεις κάποια καινούργια. Πια δεν σε νοιάζει αν είσαι η πιο χοντρή/ κοντή/ χαζή της τάξης, ούτε αν ο Μάκης άκουσε που έλεγες στην φίλη σου ότι έχεις περίοδο. Σε νοιάζει όμως το αν καταλάβουν στο αμφιθέατρο ότι δεν ξέρεις τον Φουκώ ή το ότι μπλόκαρες τον υπολογιστή/ έσπασες πέντε ποτήρια στην δουλειά σου.
  18.               Το στυλ σου θα αλλάξει ριζικά. Τέρμα τα λιπ γκλος και τα πολύχρωμα all star. Μετά τα 20 θα σε πιάσει μια μανία να αλλάξεις το στυλ σου και το πιθανότερο είναι να πετάξεις όλο το περιεχόμενο της ντουλάπας σου.
  19.                Θα ξαναδιαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο και θα προσέξεις κάτι που σου είχε περάσει απαρατήρητο. Εκεί που το μόνο που έβλεπες ήταν η πλοκή, τώρα θα δεις τους συμβολισμούς και αυτά που κρύβονται πίσω από τις λέξεις.
  20.               Θα προσπαθήσεις να μπεις στο μυαλό των αγοριών και αυτή την φορά θα τα καταφέρεις. Έστω και λίγο. Πιο παλιά τα αγόρια ήταν μέγα μυστήριο, μετά τα 20 συνειδητοποιείς πως στην πραγματικότητα σκέφτονται τόσο απλά που το πολύπλοκο μυαλό σου δεν μπορεί να το πιστέψει. Ίσως να τους ζηλέψεις λίγο γι’ αυτό.