1. Κάνε μια πραγματικά ενυδατική μάσκα στα μαλλιά σου. Οι θεραπείες μαλλιών που βασίζονται σε προιόντα που έχεις στην κουζίνα σου όπως αυτή με το ελαιόλαδο θέλουν χρόνο. Χρειάζεσαι λίγο ζεστό λάδι (τσέκαρε το μην είναι παραπάνω ζεστό) και άπλωσε το από τη μέση των μαλλιών σου και προς τις άκρες. Άφησε το 15 λεπτά και θυμήσου πως όταν είναι να λουστείς πριν ρίξεις νερό στα μαλλιά σου να βάλεις το σαμπουάν.
2. Δοκίμασε μια νέα συνταγή. Mπορείς να φτιάξεις τα σαντουιτς που θα πάρεις μαζί σου τις δύο επόμενες μέρες στο γραφείο. Θυμίσου να βάλεις τις σως την ίδια μέρα που θα θες να το φας.
3. Ξεκίνα να διαβάζεις ξανά βιβλία που άφησες στη μέση. Αν δεν έχεις αφήσει κάποιο μισοτελειωμένο δες αυτά τα τρία υπέροχα βιβλία.
4. Βγες να περπατήσεις. Μερικές φορές διανύουμε βιαστικά τους δρόμους κοντά στο σπίτι μας και δεν παρατηρούμε χώρους, καταστήματα ή πάρκα που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Κάνε μια βόλτα και ξανά δες τη γειτονιά σου.
5. Φτιάξε έναν πραγματικά καλό καφέ και πραγματικά απόλαυσε τον υποχρεώνοντας τον εαυτό σου για όλη αυτή την ώρα να κάνεις μόνο όμορφες σκέψεις.
6. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που θες να κάνεις το επόμενο διάστημα. Σημείωσε το τσεκ απ σου αλλά σημείωσε και ταξίδια, αγορές και events που θες πολύ να κάνεις και να δεις.
7. Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα app του κινητού σου. Και τις φωτογραφίες που δεν χρειάζεσαι.
8. Πάρε μια φίλη ή έναν φίλο που αγαπάς αλλά έχετε καιρό να μιλήσετε.
9. Ψάξε για νέα μουσική. Νέα groups ή νέα ρεύματα.
10. Κάνε ένα αφρόλουτρο και μη σκέφτεσαι τίποτα όλη αυτή την ώρα.
11. Άλλαξε τις φωτογραφίες στις κορνίζες με άλλες νεότερες.
12. Γράψε σε ένα φίλο ή φίλη που ζει σε άλλη χώρα. Θυμήσου την αλληλογραφία των εφηβικών σου χρόνων.
13. Χόρεψε με το βρακί στο σαλόνι ή στο δωμάτιο σου.
14. Κάνε διαλογισμό. Αν δεν είσαι εκπαιδευμένος σ αυτό απλά μείνε σε έναν ήσυχο χώρο, κλείσε τα μάτια σου και για μερικά λεπτά παρατήρησε την αναπνοή σου. Προσπάθησε να ελέγξεις τις σκέψεις σου και να επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο αλλά όσο εξασκείσαι σ αυτό και αναγνωρίζεις την χαλάρωση τόσο θα σ ενδιαφέρει να το ανακαλύψεις περισσότερο.
15. Ολοκλήρωσε μια εκκρεμότητα που έχεις εδώ και καιρό. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ή κάποια δουλειά. Μετά θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
16. Κάνε διατάσεις. Τέντωσε τον αυχένα σου, τα πόδια σου, τα χέρια σου. Βρες online μικρές ασκήσεις διατάσεων και εκτέλεσε τις προσεκτικά.
17. Βοήθησε κάποιον που χρειάζεται κάτι. Ρώτησε τη μητέρα σου, την αδερφή σου, κάποιον από την οικογένεια ή φίλο αν χρειάζεται σε κάτι βοήθεια μιας και έχεις χρόνο. Διασκέδασε λίγο με την έκπληξή τους και βοήθησε τους δίνοντας από τον χρόνο σου.
18. Χάζεψε παλιές φωτογραφίες. Μη κλάψεις αλλά επικεντρώσου στις όμορφες στιγμές που είχες την τύχη να ζήσεις. Αν θες να κλάψεις κλάψε αλλά ο σκοπός μας δεν είναι αυτός.
19. Ξεκαθάρισε το συρτάρι με τα καλλυντικά σου. Πέταξε ότι μπορεί να είναι από καιρό ανοικτό και δε χρησιμοποιείς και επαναξιολόγησε τα προϊόντα που έχεις άδικα στην αφάνεια.
20. Διάβασε άρθρα που δεν είχες χρόνο να διαβάσεις το προηγούμενο διάστημα και ενημερώσου για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
21. Φτιάξε ένα πολύ δυναμωτικό smoothie
22. Mπορείς να αλλάξεις τη θέση στα έπιπλα στο σπίτι και να ανακαλύψεις νέες χωροταξικές δυνατότητες.
Καλό χειμώνα, εύχομαι -και καλές γιορτές, όπου να ‘ναι.
Συνήθως, όταν ορισμένοι άνθρωποι, βιώνουν μοναξιά, η οποία δυναμώνει, τους μήνες που έχει άσχημο καιρό και είναι σχεδόν αδύνατη η ενασχόληση με εξωτερικές, αθλητικού τύπου, δραστηριότητες, φτάνουν στο σημείο να βαριούνται ιδιαίτερα εύκολα με οποιαδήποτε αγαπημένη τους ασχολία, εντός σπιτιού. Κάποιοι θα υποπέσουν στο κλίμα αυτοκαταστροφικών σκέψεων ή πράξεων που δημιουργούν θλίψη, άλλοι θα βγάλουν τα εσώψυχα τους στο ίντερνετ -όπως είναι συνηθισμένο: να κάνουμε βούκινο την ιδιωτική μας ζωή, λες και όλοι θα μας αντιμετωπίσουν με κατανόηση ή συμπαράσταση.
Μάλλον με ειρωνεία, παρά με έλεος. Επειδή όπως και να το κάνουμε, είτε το δεχόμαστε, είτε όχι, το ίντερνετ όπως και -χειρότερα- το κινητό, είναι ένας ακόμη εθισμός, που επιφέρει καρκινικές…αντιδράσεις, παραφράζοντας με το τι προκαλεί το κάπνισμα.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, βαριέται ή δεν βαριέται, είναι να μετριάσει το αντίκτυπο της ζωηράδας ή της θλίψης, στους γύρω και να σταματήσει να ασχολήσει με τους άλλους. Αφού, εκείνοι εκεί έξω, που θα άξιζαν να ονομαστούν, φίλοι μας, ακόμη και οικογένεια, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός και μόνο, χεριού.
Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω πως υπάρχει μια έννοια, που λέγεται: κύρος. Χαρακτηριστικό που σπάνια αποτελεί μέρος, ατόμων, σήμερα. Κάτι που σίγουρα δεν διαθέτουν, όσοι έχουν, για δεκαετίες, καταπιεστεί και ψυχολογικά κακοποιηθεί, από άλλους σε κλειστό ή ευρύτερο κύκλο, ανθρώπων. Κύρος, σημαίνει σοβαρότητα. Ελάχιστα λόγια. Ιδιωτικότητα. Αυστηρότητα και κυρίως, κοινωνική σιωπή: είτε μες το ίδιο μας το σπίτι, ενοχλώντας κανένα, είτε οπουδήποτε συναντάται η αλλοίωση της έννοιας: ωριμότητα, προσθέττοντας αγένεια, απιστία και ευκολία σε λόγια και πράξεις.
Προσωπικά θα προτιμούσα να μην είχα καθόλου, σταθερό τηλέφωνο -αφού δεν έχω, εδώ και 18 χρόνια περίπου, κινητό- ώστε όταν βαριέμαι, να μην ψάχνω στο ίντερνετ για πράγματα που προσβάλλουν το μυαλό και την κατά τ’ άλλα, αγνή και καλή μου, καρδιά.
Καλή συνέχεια. Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς.
Δε βαριοσουν να γράψεις όλο αυτό;
Πολύ ωραίες ιδέες ευχαριστούμε!