Είναι γεγονός ότι μέχρι τα 25 βιώνεις την πιο κρίσιμη και διασκεδαστική περίοδο της ζωής σου. Κρίσιμη, γιατί περνάς από την εφηβεία στην ενηλικίωση και οι ορμόνες αυξομειώνονται σα δείκτης στο χρηματιστήριο, και διασκεδαστική, γιατί διανύεις την φοιτητική περίοδο και γενικότερα την πιο ανέμελη εποχή της ζωής σου. Τι γίνεται, όμως, όταν περνάς τα 25 και νιώθεις κενός/-ή, επειδή μόλις συνειδητοποίησες ότι δεν έχεις κάνει ούτε τα απαραίτητα; Η παρακάτω λίστα θα σου θυμίσει τι πρέπει να κάνεις ενήλικο ον που διαβάζεις αυτό το άρθρο, γιατί τα απωθημένα δεν είναι για χόρταση.
- Βρες τα με τους γονείς σου. Θυμήσου πως αυτοί ευθύνονται για την ύπαρξή σου και για τα όσα κατάφερες μέχρι τώρα. Δεν μπορείς να εισέλθεις στην ενηλικίωση, έχοντας ένα αίσθημα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό τους.
- Μην είσαι ηττοπαθής και μίζερος. Κάνε πράγματα που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανες.
- Δούλεψε, ώστε να μάθεις να κοινωνικοποιείσαι και να είσαι υπεύθυνος.
- Γνώρισε όσο πιο πολλά άτομα μπορείς.
- Συγκέντρωσε όσα περισσότερα εφόδια μπορείς και εμπλούτισε το βιογραφικό σου. Να θυμάσαι πως κανένα πτυχίο δεν είναι «άχρηστο» και φυσικά το να πάρεις ένα πτυχίο δεν είναι και ό,τι χειρότερο υπάρχει στον κόσμο. Να έχεις υπομονή και να έχεις υπόψη σου ότι οι περισσότεροι από εμάς το περνάμε όλο αυτό μαζί.
- Μάθε μια ξένη γλώσσα, εκτός από αγγλικά. Και μια δεύτερη. Εκτός αν θες να γίνεις διερμηνέας σαν εμένα και χρειαστεί να μάθεις περισσότερες.
- Κράτα δικό σου λογαριασμό και μάζεψε όσα περισσότερα λεφτά μπορείς.
- Κάνε ταξίδια (με τα λεφτά που μάζεψες).
- Πήγαινε σε μια γκαλερί και κοίτα τους πίνακες, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνεις τι αναπαριστούν.
- Πες αυτά που νιώθεις στο πρώτο πρόσωπο που σου έρχεται στο μυαλό.
- Μάθε να λες «όχι» στον εαυτό σου. Μη φοράς ψηλοτάκουνα εάν τα μισείς, μη μένεις στο σπίτι γκρινιάζοντας την επόμενη μέρα για το μπάνιο στη θάλασσα που έχασες, πες όχι στο κάπνισμα.
- Μάθε να λες «ναι» στα όχι, στις βόλτες, στους φίλους, στα delivery, στις ευκαιρίες, στον καφέ χωρίς ζάχαρη, στο κάμπινγκ.
- Πέρασε μια μέρα χωρίς κινητό και internet. Τώρα το τι θα κάνεις είναι στο χέρι σου, τόσα σου πρότεινα σε αυτή τη λίστα.
- Επισκέψου πάλι γειτονιές και μέρη, στα οποία μεγάλωσες, όπως το σχολείο σου, το διαμέρισμα ή την μονοκατοικία όπου μεγάλωσες, το χωριό ή την πόλη σου.
- Δες μονορούφι την αγαπημένη σου σειρά.
- Βρες ένα χόμπι που σε γεμίζει.
- Ξεπέρασε τους φόβους σου.
- Συζήτησε για ό,τι σε προβληματίζει. Η εσωστρέφεια σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καθόλου βοηθητική.
- Μη μετανιώνεις για τίποτα.
- Βγες έξω και δες εκείνη την ταινία, διάβασε εκείνο το βιβλίο, άκουσε εκείνο το συγκρότημα που πάντα έλεγες πως δε σε ενδιαφέρει.
- Τσέκαρε την υγεία σου.
- Βγες ραντεβού.
- Κάνε ένα ταξίδι μόνος/η σου.
- Αγόρασε κάτι στον εαυτό σου, οτιδήποτε.
- Λήξε μια σχέση που σε κάνει να νιώθεις θεοπάλαβος/η, απομακρύνσου από έναν «φίλο/η» με τον/την οποίο/-α δεν έχετε πια τίποτα να πείτε. Όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά σας, υπάρχουν άπειροι άνθρωποι να γνωρίσετε, αν είστε υπομονετικοί και ανοιχτοί.