Όλοι ξέρουμε την ιστορία και τα success stories των beauty brands που γεννήθηκαν από την έμπνευση και το μεράκι ανθρώπων όπως η Huda Kattan ή της Anastasia Soare (aka Anastasia Beverly Hills) και φυσικά της Kim Kardashian και της Kylie Jenner. Είναι οι beauty influencers που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν από τα social media και το ΥouΤube.
Πριν όμως από το Internet και το Ιnstagram, σε μία εποχή πολύ μακρινή, υπήρξαν οι pioneers της βιομηχανίας του make up, η ζωή και η πορεία των οποίων στιγμάτισε την εποχή τους αλλά και τις μεταγενέστερες.
Helena Rubinstein, η κυρία της κρεμικής πολυτέλειας
Γεννημένη στην Πολωνία to 1872, μετανάστευσε μόνη της στην Αυστραλία στα 18 της όταν αρνήθηκε να παντρευτεί τον 36χρονο που της προξένεψε ο πατέρας της. Εκεί άρχισε να πουλάει την κρέμα προσώπου που έφτιαχνε η μητέρα της από διάφορα βότανα, έλαιο αμυγδάλου και κωνοφόρα δέντρα. Η κρέμα της έγινε φοβερή επιτυχία, καθώς οι γυναίκες της Αυστραλίας αντιμετώπιζαν δερματικά προβλήματα λόγω ήλιου και φωτογύρανσης.
Εκεί γνώρισε τον πρώτο άντρα της, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και με πολύ κόπο και επιμονή άνοιξε στο Λονδίνο το 1908 την πρώτη μπουτίκ της για να ακολουθήσει μετά και άλλη στο Παρίσι και φυσικά στη Νέα Υόρκη το 1916, και από εκεί να χτιστεί η αυτοκρατορία που όλοι ξέρουμε.
H Helena Rubinstein πίστευε πολύ στην ανάγκη της γυναίκας να περιποιείται τον εαυτό της στο σπίτι με πολυτέλεια και έχτισε το brand της με το motto: «Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες. Μόνο τεμπέλες». Σε μια εποχή που οι γυναίκες πολύ δειλά ξεκινούσαν να διεκδικούν τα βασικά δικαιώματα τους, ήταν επαναστατικό και σαν σκέψη και σαν marketing. Ήταν από τις πρώτες που ευαγγελίζονταν το healthy living και προέτρεπε τις γυναίκες να αθλούνται, να μην καπνίζουν και να τρέφονται σωστά.
To 1937 χώρισε τον πρώτο της σύζυγο και ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε έναν Ρώσο πρίγκηπα, 20 χρόνια μικρότερό της. Έζησε μέχρι τα 92 της και φήμες λένε ότι ένα χρόνο πριν τον θάνατό της, κλέφτες που μπήκαν στο σπίτι της και της απαίτησαν: τη ζωή σου ή τα λεφτά σου, απάντησε «στην ηλικία μου, μου κάνετε χάρη να πάρετε τη ζωή μου».
Elizabeth Arden, η βασίλισσα της αντιγήρανσης
Η Elizabeth Arden γεννήθηκε στον Καναδά το 1884 και το πραγματικό της όνομα ήταν Florence Nightingale Graham. Το 1908 εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε με την Elizabeth Hubbard το πρώτο κατάστημα καλλυντικών στη Fifth Avenue. Με τη διάλυση της συνεργασίας τους μετονομάστηκε η επιχείρηση αλλά και η ίδια σε Elizabeth Arden. Ήταν η ίδια σουφραζέτα και ενεργή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Μάλιστα, σε μία πορεία όπου 15.000 σουφραζέτες πορεύτηκαν στην Αμερική, η Arden προμήθευσε τα κόκκινα κραγιόν που φόρεσαν όλες τους.
Ο ανταγωνισμός με την Rubinstein ήταν έντονος και τις εξέλισσε και τις δύο, αν και δεν είχαν συναντηθεί ποτέ δια ζώσης. Η Arden κατάφερε να χτίσει μια επιχείρηση τόσο δυνατή που επιβίωσε και την οικονομική καταστροφή των 30s. Εκείνη την εποχή μάλιστα έφτασε τα $4 εκατομμύρια σε τζίρο. Στόχος της Elizabeth Arden ήταν να απενοχοποιήσει τα καλλυντικά και το make up, που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν από «ανήθικες» γυναίκες και για αυτό στόχευσε στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου που τότε άρχιζε να εξελίσσεται. Η ανάγκη για κοντινά πλάνα των ηθοποιών άρχισε να γεννά και την ανάγκη για δημιουργία καλύτερων προϊόντων.
Σε αυτήν οφείλουμε πολλές καινοτομίες της βιομηχανίας του καλλυντικού όπως τα travel size προϊόντα. Ήταν η πρώτη που προσέφερε makeup makeovers στα καταστήματά της, θεωρείται η πρώτη που έβαψε με σκιές τα μάτια των γυναικών, και εισήγαγε τα spas όπου προσέφερε ολοκληρωμένες κρεμικές θεραπείες. Πέθανε το 1966, αφού έχτισε μια εταιρεία με πάνω από 100 καταστήματα παγκοσμίως, στην ηλικία των 81 ετών, μια πληροφορία γύρω από την οποία είχε φροντίσει να δημιουργήσει ίντριγκα καθώς κανείς δεν ήξερε την ηλικία της πριν πεθάνει.
Max Factor, ο πρώτος Hollywood makeup artist
Πολωνός, γεννημένος στη Ρωσία το 1877, μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Los Angeles το 1904. Ταλαντούχος makeup artist της εποχής, εργάστηκε με τις περισσότερες stars του κινηματογράφου και του θεάτρου της εποχής του δημιουργώντας signature looks και χτίζοντας τις καριέρες τους. Χαρακτηριστικό look, που δημιούργησε και την τάση της εποχής των 20s, το χείλος σε σχήμα καρδιάς της Clara Bow. Ήταν αυτός που έκανε την Jean Harlow πλατινέ ξανθιά το 1928, και αν αυτό δεν είναι statement look τότε τι είναι!
Πέρα από το ταλέντο του ως makeup artist, για το οποίο έλαβε και τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία το 1929 πολύ πριν δημιουργηθεί κατηγορία makeup στα Oscars, ο Max Factor δημιούργησε φοβερές ευρεσιτεχνίες και είναι αυτός ο λόγος που εξελίχθηκε η βιομηχανία του make up.
Το 1930 εφευρίσκει το πρώτο lip gloss. Το 1937 φτιάχνει το Pan-Cake, τον προπομπό του cake foundation. To 1940 δημιουργεί το Tru-Color Lipstick, το πρώτο μεγάλης διάρκειας κραγιόν. Το 1954 λανσάρει το Erase, το προϊόν που στην εξέλιξή του σήμερα γνωρίζουμε ως concealer. Από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ήταν το Beauty Micrometer, μία συσκευή με την οποία μετρούσε τα χαρακτηριστικά των προσώπων των πελατών του με σκοπό να μελετήσει, να μετρήσει και να μπορέσει εν τέλει να διορθώσει τις ατέλειες με το makeup.
Είναι ίσως αυτός που έφερε στο make up τη συζήτηση για συμμετρία, το έβαλε στη διάσταση της γεωμετρίας και στην αναζήτηση της τελειότητας.