Όλοι οι Ιταλοί ξέρουν ότι οι καλύτερες και πιο περιζήτητες μαγείρισσες, είναι οι γιαγιάδες τους· για την ακρίβεια κάθε nonna, έχει τη δική της συνταγή με μικρές παραλλαγές που την καθιστούν μοναδική. Τα μυστικά των γλυκύτατων και πολυτάλαντων γιαγιάδων της Νότιας Ιταλίας συνέλεξε η Vicky Bennison. Η Vicky, δημιουργός των Pasta Grannies εξέδωσε το πρώτο τους βιβλίο με όλα τα απαραίτητα μυστικά για να φτιάξεις από φρέσκα ζυμαρικά μέχρι παραδοσιακό ιταλικό pesto.
Ποιες είναι οι The Pasta Grannies;
Είναι μικροσκοπικές, αξιαγάπητες και θα σου θυμίσουν σίγουρα τη γιαγιά σου. Οι Pasta grannies, είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους. Ιταλίδες γιαγιάδες που αγαπάνε τη μεσογειακή κουζίνα και μας το δείχνουν καθημερινά με Instagram και YouTube Videos. Είτε τις πετύχεις να φτιάχνουν γεμιστά τορτελίνι, είτε τα αγαπημένα gnocchi ένα είναι το σημαντικό: σου εξάπτουν φαντασία και δημιουργικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ βάζουν στην κουζίνα ακόμα και ορκισμένους εχθρούς της.
Selvina’s Gnocchi con salsicce
Μερίδες: 4
Για τα Gnocchi:
-1kg πατάτες
-250g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 αυγό
Για τη σάλτσα:
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-4 χωριάτικα λουκάνικα
-400g συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
-αλάτι
Για το σερβίρισμα:
-τριμμένο Parmegiano Reggiano
-ανάλατο βούτυρο
Μέθοδος: Ξεφλούδισε τις πατάτες και άφησε τις να βράσουν ολόκληρες. Λίγο πριν κρυώσουν τελείως, πέρασε τις από έναν πολτοποιητή πατάτας. Άπλωσε τον πουρέ και αστό να κρυώσει λίγο ακόμα. Θέλουμε οι πατάτες να είναι ζεστές αλλά όχι καυτές.
Πασπάλισε το αλεύρι πάνω από τον πουρέ και πρόσθεσε και το αυγό. Ανάμειξε το γρήγορα και απαλά, ώστε όλα τα υλικά να γίνουν ένα. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, δημιούργησε μακριές σειρές με το μείγμα σου και κόψε το το σε κομμάτια στο μέγεθος μιας πράσινης ελιάς.
Όταν είσαι έτοιμη να μαγειρέψεις το gnocchi, βράσε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Πρόσθεσε τα gnocchi στο νερό -σε παρτίδες, εάν είναι απαραίτητο- καθώς δεν θέλεις τα gnocchi να είναι υπερβολικά πολλά μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις βυθιστούν στην επιφάνεια, περίμενε άλλα 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απόσυρε τα με μια κουτάλα. Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε ένα ζεστό πιάτο. Πασπάλισε με μπόλικη παρμεζάνα, ανακάτεψε τα με τη σάλτσα και απογείωσε τη γεύση με μια γενναιόδωρη ποσότητα βουτύρου. Βάλε το αγαπημένο σου ποτήρι κρασί και απόλαυσε τα αμέσως.
Monica’s pasta baskets με ρικότα και λεμόνι
Μερίδες: 4
Για τα pasta baskets:
-300g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-3 αυγά
Για τη γέμιση:
-250g ρικότα
-70g τριμμένο Parmigiano Reggiano
-ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σερβίρισμα:
-30g βούτυρο
-2κγ κανέλα
Μέθοδος: Για τη ζύμη ακολούθησε τα ίδια βήματα με παραπάνω. Άπλωσε την ώστε να έχει περίπου 1mm πάχος τόσο όσο να μπορείς να βλέπετε τη σανίδα από κάτω. Κόψε σε μικρά τετράγωνα περίπου 7cm –η Monica διαθέτει ειδικό κύλινδρο- εσύ μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις έναν καθημερινό πλάστη.
Συνδύασε όλα τα υλικά, για να γεμίσεις τα καλαθάκια που δημιούργησες. Βάλε ένα κουταλάκι του γλυκού του μείγματος ρικότα στο κέντρο κάθε τετραγώνου. Συγκέντρωσε τα τέσσερα σημεία μαζί και πίεσε σταθερά τις γειτονικές άκρες μαζί για να δημιουργήσεις τέσσερις ραφές. Επανάλαβε έως ότου έχεις χρησιμοποιήσει όλο το μείγμα.
Ετοίμασε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τοποθέτησε απαλά τα καλαθάκια σου. Μαγείρεψέ τα για περίπου 3-4 λεπτά Ενώ μαγειρεύονται λιώσε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Όταν τα καλαθάκια σου είναι έτοιμα μην τα στραγγίξεις αλλά βγάλε τα με μια τρυπητή κουτάλα. Περίχυσε το βούτυρο και πασπάλισε με κανέλα.
Franco’s & Alessandra’s Corzetti με φρέσκια μαντζουράνα
Μερίδες: 4Για τα ζυμαρικά: -600g αλεύρι για όλες τις χρήσεις -5 κρόκοι αυγού και 1 ολόκληρο αυγό χτυπημένο -150ml ξηρός λευκός οίνος (αρκετό για να ενώσει τη ζύμη)
Για το Dressing -100ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο -120g κουκουνάρι -25g φρέσκα φύλλα μαντζουράνας -2 σκελίδες σκόρδο
Μέθοδος: Πρώτα, φτιάξε τα ζυμαρικά. Τοποθέτησε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε ένα σχήμα πηγαδιού στη μέση. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους αυγού και ολόκληρο το αυγό. Χρησιμοποίησε ένα πιρούνι για να ανάμιξε το αλεύρι στα αυγά και στη συνέχεια ρίξε σταδιακά το κρασί. Συγκέντρωσε τη ζύμη. Ζύμωσε μέχρι να είναι ομαλή και μεταξένια. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Κάλυψε τη ζύμη με μια πετσέτα και άφησε τη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεδίπλωσε τη ζύμη μέχρι να έχει το πάχος ίσο με ένα φύλλο σοκολάτας (3mm). Όπως εξηγεί η Alessandra, εάν ανοίξουμε πολύ τη ζύμη και γίνει πολύ λεπτή στις άκρες δεν θα αποτυπωθούν τα σχέδια της σφραγίδας.
Εάν έχεις μια σφραγίδα, χρησιμοποίησε τη ώστε να σφραγίσεις τους δύο κύκλους μεταξύ τους . Εάν πάλι δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο καλά ένα μικρό ποτήρι ή κόφτη μπισκότων. Γέμισε μια κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Με το που πάρει βράση πρόσθεσε τα ζυμαρικά. Μαγείρεψε τα για 4 λεπτά. Στράγγιξε τα καλά.
Ενώ μαγειρεύεις τα ζυμαρικά, ζέστανε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι και πρόσθεσε τα κουκουνάρια, τη μαντζουράνα και το σκόρδο. Άφησε τα να απελευθερώσουν το άρωμα τους και να τσιγαριστούν. Αφού αποκτήσουν μια χρυσαφένια όψη απόσυρε από τη φωτιά. Ρίξε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια και καλή απόλαυση.