Η στροφή στις αμερικανικές σειρές τα τελευταία χρόνια είναι σαφέστατα τεράστια. Κι όχι τώρα, με τη μανία που κατέλαβε όλους με το game of thrones, αλλά και από πιο πριν με το Lost και το Prison break (το οποίο btw κάτι ψιθυρίζεται πως πάει για νέα επεισόδια). Το How to get away with murder είναι μια από τις σειρές εκείνες που σε κάνει να κολλάς. Όχι, όχι με τον παραδοσιακό εθιστικό τρόπο, που σε κάνουν οι αστυνομικές/μυστηρίου σειρές. Αλλά με έναν νέο, μοναδικό τρόπο. Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Πίτερ Νόουγολκ κι έκανε πρεμιέρα στο ABC στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ ο 2ος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2015.
Η πλοκή; Πανέξυπνη και γρήγορη, με ανατροπές που διαδέχονται η μια την άλλη. Με λίγα λόγια η σειρά ακολουθεί την προσωπική και επαγγελματική ζωή της Annalise Keating, μιας καθηγήτριας ποινικού δικαίου στο φανταστικό Πανεπιστήμιο του Μίντλετον στη Φιλαδέλφεια, μία από τις πιο εκλεκτές νομικές σχολές στην Αμερική. Μια συνήγορος υπεράσπισης, η Annalise επιλέγει μια ομάδα από τους καλύτερους μαθητές της τάξης από το πανεπιστήμιο της για να εργαστούν στο γραφείο της. Αυτοί είναι ο Connor Walsh, η Michaela Pratt, ο Asher Millstone, η Laurel Castillo και ο Wes Gibbins. Στην προσωπική της ζωή, η Annalise ζει με τον σύζυγό της, Sam Keating, αλλά έχει επίσης και μια μυστική σχέση με τον Nate Lahey, ένα τοπικό αστυνομικό της Φιλαδέλφειας. Καθώς η επαγγελματική και προσωπική της ζωής της ξεκινούν να συγκρούονται, η Annalise και οι μαθητές της άθελά τους περιπλέκονται σε μια πλοκή δολοφονίας.
Ο πρώτος κύκλος της σειράς έχει μόλις 15 επεισόδια και πιστέψτε με βλέπετε απνευστί. Γι’ αυτό παραθέτω τρεις -από τους πολλούς- καλούς λόγους για να ξεκινήσεις άμεσα να βλέπεις το How to get away with murder.
- Γιατί την παραγωγή την έχει αναλάβει η Σόντα Ράιμς
Είναι ένα από τα πιο γερά χαρτιά του ABC και της αμερικανικής τηλεόρασης γενικότερα. Η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Grey’s anatomy και του Scandal, τώρα κρύβεται και πίσω από την επιτυχία του How to get away with murder. Η γυναίκα έχει ολόκληρη μέρα δική της στο κανάλι (κάθε Πέμπτη), να προβάλλονται οι σειρές της, η οποία ονομάζεται shondaland, διαθέτοντας μάλιστα και δικό της hashtag.
- Γιατί πρωταγωνιστεί η Βαϊόλα Ντέιβις
Η Βαϊόλα Ντέιβις στη σειρά δίνει τον καλύτερό της εαυτό (όχι ότι έχει και χειρότερο δηλαδή, αλλά τέλος πάντων). Δεν υποδύεται το ρόλο, είναι ο ρόλος. Το παίξιμο της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα, ως mini σεμινάριο υποκριτικής.
- Γιατί δεν είναι σαν τις υπόλοιπες σειρές
Η σειρά από κάθε άποψη είναι εξαιρετική. Τόσο σεναριακά και σκηνοθετικά, όσο και υποκριτικά. Εκτός από τη Βαϊόλα Ντέιβις και το υπόλοιπο κάστ που την πλαισιώνει είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλό. Το καστ της σειράς απαρτίζεται από τον Άλφρεντ Ενώχ, τον Τζακ Φάλαχι, την Άτζα Ναόμι Κίνγκ, τον Ματ ΜακΓκόρι και την Κάρλα Σούζα ως τους μαθητές της, τον Τσάρλι Γουέμπερ και την Λίζα Βάιλ ως τους βοηθούς της, την Κέιτι Φίντλεϊ ως την πελάτισσα της, και τον Μπίλι Μπράουν ως ντετέκτιβ της αστυνομίας.
Η σειρά βέβαια δεν έχει μόνο θετικά, έχει και κάποια μικρά αρνητικά τα οποία βέβαια προσπερνάς γρήγορα. Ναι, σε μερικά σημεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει ξεκάθαρα το Grey’s anatomy, αλλά αντί για ιατρικές υποθέσεις η σειρά ασχολείται με δικαστικές -του ποινικού κυρίως κώδικα- υποθέσεις.
Γοητευτικοί πρωταγωνιστές, έρωτες, flash back και ίντριγκες συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό και σου δημιουργούν μια έντονη επιθυμία να δεις αμέσως το επόμενο επεισόδιο. Εκείνο το whodunit (who has done it) που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις αν δεν το μάθεις. Όλα αυτά είναι δεδομένο πως συνθέτουν μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του ABC και της Ραιμς προσωπικά.