Οκτώ η ώρα το πρωί, μετά από ένα βράδυ με μερικά καλοκαιρινά aperol, που τράβηξε λίγο πιο αργά απ’ ό,τι έπρεπε. Για να καταφέρεις να φύγεις από το σπίτι στην ώρα σου δεν έχεις προλάβει να πιεις καφέ, και για πρωινό ούτε λόγος. Είχες πει θα βάλεις και φαγητό σε ένα τάπερ να πάρεις μαζί. Δεν έγινε ποτέ. Και τώρα τρέχεις να προλάβεις τα μέσα. Το στομάχι γουργουρίζει, το μάτι ούτε που έχει ανοίξει και σκέφτεσαι το μεσημέρι που θα πρέπει να παραγγείλεις κάτι απ’ έξω στη δουλειά. Και όλα αυτά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί προτιμούσες να δεις τους φίλους σου λίγο παραπάνω, αντί να πας σπίτι με τις κότες. Και δεύτερον, γιατί δεν έχεις βάλει ακόμη στη ζωή σου το meal prepping.
Ναι, ακόμη μια «ξενόφερτη» μόδα θα μου πεις. Και όμως θα σου απαντήσω, το έκανε και η μαμά σου!
Τότε που ήσουν μικρή και σου έβαζε στην τσάντα σαντουϊτσάκια σε αλουμινόχαρτο για το σχολείο. Τα ετοίμαζε από βραδύς για να τα πάρεις εσύ μαζί σου και να μην πεινάς στα διαλείμματα. Και να μην ξοδεύεις και το χαρτζιλίκι των παππούδων σε χαζομάρες από το κυλικείο.
Κάπως έτσι συνοψίζονται περίπου και οι λόγοι για να αρχίσεις και εσύ να προετοιμάζεις, τα ενήλικα πλέον, γεύματά σου για την δουλειά. Το meal prepping, η προετοιμασία αλά ελληνικά, των βασικών γευμάτων της εβδομάδας σου, μπορεί να σου φανεί σωτήρια.
Αν ξοδεύεις πολλά λεφτά στο έτοιμο φαγητό
Εάν το ταπεράκι σου είναι γεμάτο με σπιτικό φαγάκι δεν θα έχεις ανάγκη κανένα delivery. Δε θα έχεις ανάγκη πλέον την χλιαρή καρμπονάρα από την trattoria απέναντι από τη δουλειά. Γιατί εσύ θα έχεις μαζί σου τα δικά σου γεμιστά με φέτα και φρέσκια ντοματοσαλάτα.
Με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτή η μερίδα καρμπονάρα, μπορεί να κοστίζει και όσο ολόκληρο το ταψί με τα γεμιστά. Εάν δέχεσαι την πρόκληση, μάζεψε σε ένα βάζο όσα χρήματα θα έδινες κάθε μέρα για να παραγγείλεις απ’ έξω για έναν μήνα. Στο τέλος του μήνα ανοίξεις το βάζο και δες όντως τι μάζεψες. Μπορεί να είναι αρκετά για εκείνο το παντελόνι που σου άρεσε στα Zara. Για να αλλάξεις εκείνο το φωτιστικό στο σαλόνι. Ή ακόμη και για να κλείσεις τα εισιτήρια που βρήκες προσφορά για Ρώμη.
Αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο της διατροφή σου
Όταν προετοιμάζεις τα γεύματά σου η ίδια, ξέρεις και τι τρως. Γνωρίζεις πώς καθαρίστηκαν και μαγειρεύτηκαν τα υλικά σου. Τι λάδι χρησιμοποίησες. Πόσο αλάτι έβαλες. Και κυρίως την ποιότητα των πρώτων υλών σου. Αυτόματα με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να τον προφυλάξεις από ατασθαλίες. Χωρίς ταυτόχρονα να τον επιβαρύνεις με επεξεργασμένες τροφές χαμηλής περιεκτικής αξίας. Ειδικά εάν είσαι επιρρεπής στο junk food και τις εν θερμώ επιδρομές σε ό,τι βρεθεί μπροστά σου εν ώρα μεγάλης πείνας!
Αν αισθάνεσαι πως δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις φαγητό
Το μαγείρεμα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις. Το πρωί προτιμάς να κοιμηθείς 20 λεπτά παραπάνω αντί να ετοιμάσεις πρωινό. Και όταν θα τύχει να φύγεις στην ώρα σου από το γραφείο θα προτιμήσεις ένα ποτό με φίλους. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό που μπορεί να σου προσφέρει το meal prepping στην προκειμένη, είναι ο προγραμματισμός. Αντί να σκέφτεσαι κάθε μέρα τι θα φας ή τι θα μαγειρέψεις, μπορείς σε τρεις ώρες την εβδομάδα να ετοιμάσεις τα πάντα. Μπορείς να έχεις κάθε μέρα έτοιμο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό χωρίς πολύ κόπο.
Να θυμάσαι πως το κλειδί στο meal prepping είναι οι έξυπνοι συνδυασμοί. Διάλεξε τροφές που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους εύκολα και γευστικά. Το ρύζι για παράδειγμα μπορεί να ταιριάξει και με κοτόπουλο, αλλά και με όσπρια. Οι πένες μπορούν να γίνουν σαλάτα με τόνο, αλλά παντρεύονται εύκολα και με φρέσκια ντομάτα, κάπαρη και φέτα. Το να μην βαριέσαι αυτό που τρως είναι η πρόκληση στο meal prepping ώστε να το ακολουθήσεις. Και μην ξεχάσεις να πάρεις ταπεράκια! Και σε αυτό η μαμάδες ήταν μπροστά, όταν άνοιγες εκείνο το ντουλάπι γεμάτο τάπερ και αναρωτιόσουν τι τα κάνει όλα αυτά. Ιδού!
>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<