Η μοναξιά είναι η μάστιγα του 21οου αιώνα. Έχουμε περισσότερα μέσα επικοινωνίας από ποτέ. Κι όμως προτιμούμε την online από τη ζωντανή αλληλεπίδραση.
Πώς βρίσκεις λοιπόν τη “φυλή” σου ή αλλιώς τους ανθρώπους που σου ταιριάζουν πραγματικά; Οι μύθοι γύρω από αυτή την ιδεολογία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πραγματικά σημαίνει να βρίσκεις αυτούς που σου ταιριάζουν:
1. Μύθος #1 Νιώθεις το μαγικό κλικ μόλις συναντήσεις τους “ανθρώπους σου”
Όσο και αν η δυτική άποψη θέλει να σε πείσει πως το μαγικό αυτό κλικ υπάρχει. Όσο και αν το Hollywood δεν σταματά να σου δείχνει πώς όλα γίνονται με ένα μόνο βλέμμα, ένα μόνο αστείο. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν βασίζονται σε ένα κλικ. Ούτε σε ένα στιγμιαίο δευτερόλεπτο που όλα τα αλλάζει. Μπορεί να δεις ανθρώπους που στην αρχή δεν άντεχες σε κοινό χώρο, να αποδεικνύονται οι καλύτεροι σου φίλοι.
Πολλές φορές μάλιστα, αυτοί που καταλήγουν αν μένουν στη ζωή σου δεν είναι ακριβώς ίδιοι με εσένα. Αλλά το αντίθετο. Τότε είναι που μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Όταν τον βλέπεις και μέσα από διαφορετικά μάτια.
Κοίταξε καλύτερα γύρω σου. Δώσε ευκαιρίες στους ανθρώπους και μην περιμένεις το πράσινο φως για να τολμήσεις.
2. Μύθος #2 Όταν τους βρεις, θα μείνεις για πάντα μαζί τους
Δεν έμειναν όλες οι φυλές ενωμένες στην αρχαιότητα όπως θα γνωρίζεις. Κάποιες τσακώθηκαν, διαλύθηκαν και ξανά δημιουργήθηκαν. Το ότι γνωρίζεις και ταιριάζεις με έναν αριθμό ατόμων σήμερα, δεν σημαίνει πως θα ισχύει για πάντα. Κάποιος μετακομίζει σε άλλη πόλη, κάποιοι ανοίγουν το δικό τους σπίτι, κάποιοι φεύγουν από τη ζωή. Και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Μόνο να συμπεριφερθείς κι εσύ σαν άλλο ένα μέλος μιας ομάδας. Βρες άλλη ή φτιάξε μία νέα. Το να μένεις προσκολλημένος σε κάτι παλιό, μόνο καλό δεν σου κάνει. Να είσαι ανοικτός, ευέλικτος και να βλέπεις μακριά. Είναι καλό να ζεις την κάθε σου στιγμή με χαρά αλλά να είσαι και ευπρόσδεκτος στις αλλαγές.
3. Μύθος # 3 Όταν τους βρω, δεν θα νιώθω πληγωμένος/μόνος/φοβισμένος
Όλη η μοναξιά της εποχής συγκεντρώνεται σε αυτό το σκεπτικό. Μπορεί να θεωρείς πως η πραγματική ομάδα σε κρύβει από τον πραγματικό κόσμο. Κι όμως. Επειδή ακριβώς, κάθε ομάδα αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας, εκτίθεσαι συνεχώς. Σε διαφορετικές απόψεις, σε συγκρούσεις ή τσακωμούς. Όταν είσαι μέσα σε ένα κύκλο ανθρώπων, δεν κρύβεσαι ούτε περιμένεις οι άλλοι να σε προστατέψουν. Αντίθετα, αποκαλύπτεσαι μέσα από την αλληλεπίδραση με τους γύρω σου. Εκπροσωπείς τον εαυτό σου. Και όπως σε κάθε ενωμένο κύκλο, όταν ένα πρόβλημα προκύπτει, δεν φεύγεις από αυτόν. Το αντιμετωπίζεις.
- Σταμάτα λοιπόν να περιμένεις ένα σήμα για να προσπαθήσεις κάτι καινούριο.
- Σταμάτα να θεωρείς τον εαυτό σου λιγότερο από τους άλλους για να ενσωματωθείς σε κάποια ομάδα που σου αρέσει.
- Πες περισσότερα “ναι” ειδικά όταν νιώθεις πως βγαίνεις από την ζώνη ασφαλείας σου.
- Ξεκίνα να δέχεσαι. Εσένα αλλά και τους γύρω σου. Μην απορρίπτεις τους άλλους για χαρακτηριστικά που φαινομενικά δεν σου ταιριάζουν.