Μετά τους χειμωνιάτικους μήνες και μετά τον άστατο καιρό με τις συχνές επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης των τελευταίων εβδομάδων, η άνοιξη αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζεται. Αν βέβαια είσαι από τις περιπτώσεις που οι μεταβατικές εποχές (ειδικά η άνοιξη) συνοδεύονται με αλλεργίες, δεν είναι η καλύτερή σου. Αν ακόμα και μια απλή έξοδος για καφέ ή για περίπατο στο πάρκο θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια επίσκεψη στο φαρμακείο πρώτα για τα απαραίτητα, μάλλον ξέρεις για τι ακριβώς μιλάω.
Μια αλλεργία δεν είναι τίποτα παραπάνω από την αντίδραση του οργανισμού σε κάτι που θεωρεί επικίνδυνο. Το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια είναι η αμυντική απάντηση του σώματος στον (αλλεργιογόνο) ξένο εισβολέα. Τα πάντα μπορούν να επηρεάσουν την αλλεργική αυτή αντίδραση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες μέχρι τον τρόπο ζωής.
Ακολουθούν τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις.
Σπίτι και εσωτερικοί χώροι
Παρόλο που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι εσωτερικοί χώροι θα ήταν το ιδανικό μέρος για να μην έρθεις σε επαφή με τη γύρη και άλλα υπαίθρια αλλεργιογόνα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που σου προκαλούν αλλεργία ακόμη και μέσα στο σπίτι και καλό είναι να τους γνωρίζεις. Πράγματα όπως χαλί από τοίχο σε τοίχο, η υγρασία ή υφάσματα όπως κουρτίνες και ριχτάρια μπορεί να φιλοξενήσουν αλλεργιογόνα όπως ακάρεα σκόνης και μούχλα για χρόνια και να δημιουργήσουν χρόνια συμπτώματα ή να επιδεινώσουν υπάρχοντα. Σου συνιστούμε να αντικαταστήσεις τις κουρτίνες με περσίδες, τα χαλιά να μην είναι στρωμένα όλο το χρόνο και πολύ σημαντικό είναι το να αερίζονται όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Εξωτερικές δραστηριότητες
Όταν έρχεται η άνοιξη ο περισσότερος κόσμος δε βλέπει την ώρα για να πάει για περπάτημα ή τρέξιμο στο κοντινότερο πάρκο, στην παραλία ή σε ένα ανοιχτό στάδιο. Δυστυχώς όμως για αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πιθανότατα δύσκολα ανεκτές έως και επιβαρυντικές της κατάστασης. Αν είσαι επιρρεπής στις αλλεργίες πρέπει να προσέχεις τις «περιόδους» αιχμής.
Αν παρόλα αυτά δε θέλεις να αποχωριστείς τις εξωτερικές σου δραστηριότητες (έχεις και μια βιταμίνη D ανάγκη, μην το ξεχνάμε) καλό είναι να εφοδιαστείς με προστατευτικά είδη όπως μάσκα, γάντια ή ειδικά γυαλιά ηλίου που δεν επιτρέπουν την επαφή με αλλεργιογόνα. Με την επιστροφή σου στο σπίτι καλό είναι να πλύνεις τα χέρια σου ή ακόμη καλύτερα να κάνεις μπάνιο ώστε ότι έχεις φέρει από έξω-μέσα να φύγει με το νερό, φροντίζοντας να σκουπίσεις απαλά το πρόσωπο και τα μάτια σου. Τώρα αν τα συμπτώματα επιμένουν, μια επίσκεψη στο γιατρό είναι η σωστή κίνηση.
Καθυστερείς τη θεραπεία
Μπορεί να είναι η τακτική σου να μην ενδίδεις σε φαρμακευτικές αγωγές παρά μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεσαι, αλλά η μη λήψη φαρμάκων νωρίς (η οποία ουσιαστικά αποσκοπεί στην πρόληψη) ή και καθόλου ή η αναμονή μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν έντονα οδηγεί σε καταστάσεις που είναι δύσκολο να ελέγξεις.
Η αλλεργία επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις πολλές φορές όπως π.χ. ο καπνός του τσιγάρου σε έναν κλειστό χώρο, το έντονο άρωμα της συναδέλφου σου και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων με την καθυστερημένη ή και καθόλου θεραπεία καθιστά την κατάσταση ανεξέλεγκτη από ένα σημείο και μετά.
Διάβασε ακόμα: 7 φυσικές μέθοδοι για να αντιμετωπίσεις τις ανοιξιάτικες αλλεργίες