Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις καινούριες γεύσεις, αν ψάχνεις στο internet ιδέες για το πώς να φτιάξεις μόνη σου διαφορετικά ροφήματα ή ψαχουλεύεις στα ράφια του super-market για οτιδήποτε εναλλακτικό στο κομμάτι της διατροφής, τότε είναι λίγο δύσκολο να μην έχεις χρησιμοποιήσει γάλα αμυγδάλου. Ήξερες όμως ότι μπορείς να φτιάξεις μόνη σου γάλα αμυγδάλου, πιο κρεμώδες και πλούσιο σε γεύση και κάνοντας κάποιες μικρές προσθήκες να του δώσεις τις γεύσεις που εσύ επιθυμείς;
Δε χρειάζεται να πούμε ότι το αμύγδαλο από μόνο του, σαν καρπός είναι πολύ πλούσιο σε υψηλής θρεπτικής αξίας συστατικά. Επιπλέον αν μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις το δικό σου γάλα αμυγδάλου ή κρέμα γάλακτος αμυγδάλου, θα εξασφαλίσεις ότι κανένα από τα όχι «καλά» συστατικά (συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά, λιπαρά) που περιέχονται στα έτοιμα προϊόντα δε θα υπάρχει στο δικό σου ρόφημα.
Κρέμα γάλακτος αμυγδάλου
• Μούλιασε ωμά αμύγδαλα για 12-24 ώρες. (Αν έχεις το χρόνο για να τα μουλιάσεις 24 ώρες, στις 12 κάνε αλλαγή στο νερό). • Στράγγιξε και ξέπλυνε με καθαρό νερό τα αμύγδαλά σου. • Σε αυτό το στάδιο μπορείς να προσθέσεις τις γλυκαντικές ουσίες όπως μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή αγαύης, ζάχαρη καρύδας, στέβια καθώς και τις γευστικές προσθήκες όπως π.χ. κανέλα, αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα, βανίλια, καρύδα. • Τοποθέτησε στο μπλέντερ το μείγμα και ανακάτεψε για 1-2 λεπτά. • Τοποθέτησε το μείγμα σε ένα ειδικό ύφασμα ή πανί (σκοπός είναι να γίνει διήθηση) πιέζοντας όσο το δυνατό περισσότερο (το μείγμα είναι παχύρρευστο οπότε χρειάζεται προσπάθεια) έχοντας ένα δοχείο από κάτω προκειμένου να συγκεντρώσεις το υγρό. • Αποθήκευσε την κρέμα γάλακτος αμυγδάλου στο ψυγείο για 3 ημέρες το πολύ. Χρησιμοποίησέ τη σε καφέ ή τσάι, κρύο ή ζεστό.
Κρέμα γάλακτος αμυγδάλου με λεβάντα και μέλι
Συστατικά
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα 1 1/2 φλιτζάνια νερό (συν επιπλέον για μούλιασμα) 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα μπουμπούκια λεβάντας 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση
1. Τοποθέτησε τα αμύγδαλα σε ένα βάζο και κάλυψε με 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθέτησε το καπάκι και βάλε στο ψυγείο για 12 ώρες (ή μέχρι 24). Μετά άδειασε και ξέπλυνε τα αμύγδαλα. 2. Βάλε τα μουλιασμένα και στραγγισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Πρόσθεσε 1 1/2 φλιτζάνια νερό, την αποξηραμένη λεβάντα και το μέλι. Ανακάτεψε σε υψηλή ένταση για 1-2 λεπτά. 3. Τοποθέτησε ένα πανί σε ένα μεγάλο μπολ και βάλε το μείγμα στο πανί. Πίεσε προσεκτικά μέχρι να εξαχθεί όλο το υγρό. 4. Βάλε την κρέμα αμυγδάλου με λεβάντα και μέλι σε ένα βάζο και στη συνέχεια στο ψυγείο. Κατανάλωσέ τη μέσα σε 3 ημέρες.
Κρέμα γάλακτος αμυγδάλου με καρύδα
Συστατικά
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα 1 1/2 φλιτζάνια νερό (συν επιπλέον για το μούλιασμα) 1/2 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, ελαφρώς ψημένες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
Εκτέλεση
1. Τοποθέτησε τα αμύγδαλα σε ένα βάζο και κάλυψε με 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθέτησε το καπάκι και άδη για 12 ώρες (ή μέχρι 24). Άδειασε και ξέπλυνε τα αμύγδαλα. 2. Τοποθέτησε τα μουλιασμένα και στραγγισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Πρόσθεσε 1 1/2 φλιτζάνια νερό, την ψημένη καρύδα και τη ζάχαρη καρύδας. 3. Ανάμειξε σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Τοποθέτησε ένα πανί σε ένα μεγάλο μπολ και βάλε το μείγμα στο πανί. Πίεσε προσεκτικά μέχρι να εξαχθεί όλο το υγρό. 4. Βάλε την κρέμα αμυγδάλου με καρύδα σε ένα βάζο και στη συνέχεια στο ψυγείο. Κατανάλωσέ τη μέσα σε 3 ημέρες.
Κρέμα γάλακτος με κανέλα και βανίλια
Συστατικά
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα 1 1/2 φλιτζάνια νερό (και λίγο επιπλέον για μούλιασμα) 1 κουταλιά της σούπας κανέλα 1 κουταλιά σούπας σιρόπι σφενδάμου 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1. Τοποθέτησε τα αμύγδαλα σε ένα βάζο και κάλυψε με 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθέτησε το καπάκι και άφησέ τα στο ψυγείο για 12 ώρες (ή μέχρι 24). Άδειασε και ξέπλυνε τα αμύγδαλα. 2. Τοποθέτησε τα μουλιασμένα και στραγγισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Πρόσθεσε 1 1/2 φλιτζάνια νερό, την κανέλα, το σιρόπι σφένδαμου και το εκχύλισμα βανίλιας. 3. Ανάμειξε σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Τοποθέτησε ένα πανί σε ένα μεγάλο μπολ και βάλε το μείγμα στο πανί. Πίεσε προσεκτικά μέχρι να εξαχθεί όλο το υγρό. 4. Βάλε την κρέμα αμυγδάλου με καρύδα σε ένα βάζο και στη συνέχεια στο ψυγείο. Συντηρείται ως και 3 ημέρες.