Ο καθένας φτιάχνει τη δική του συνταγή ευτυχίας. Με τα δικά του συστατικά και τις δικές του γεύσεις. Ωστόσο, συχνά πέφτεις στην παγίδα του self-sabotage. Το σαμποτάζ σε σένα τον ίδιο μπορεί να αποτελεί μία ενδόμυχη συνήθεια που πλέον δεν καταλαβαίνεις ότι κάνεις.
Αν κάνεις λοιπόν κι εσύ τα τρία παρακάτω, ήρθε η ώρα να σταματήσεις να σου στερείς ακόμη και τις μικρές δόσεις ευτυχίας:
Ο ύπνος αργά το βράδυ
Ο ύπνος είναι σημαντικός. Η ποιότητα του ύπνου σου δεν σημαίνει απλά υγιές δέρμα. Σημαίνει χαρά, καλύτερη μνήμη, δυνατότερο ανοσοποιητικό, περισσότερη ενέργεια. Τι καλύτερο από το να ξυπνάς νωρίς και να γεμίζεις τη μέρα σου; Ακόμη και αν απολαμβάνεις τη σειρά σου μέχρι αργά, οι συνέπειες μακροπρόθεσμα δεν είναι θετικές. Προσπάθησε να μείνεις σταθερή στην ώρα που κοιμάσαι προκειμένου να έχεις μία τυπική night routine.
Τα αποτελέσματα θα είναι μακράν πιο θετικά για εσένα και την εξέλιξη της καθημερινότητάς σου. Βάλε λοιπόν ένα stop στο σαμποτάζ της ίδιας σου της όρεξης, ενέργειας και απόδοσης στην ημέρα.
Η ιστορία που λες στον εαυτό σου
Το σαμποτάζ ξεκινά από τις σκέψεις σου. Όλοι λέμε προσωπικές ιστορίες σε μας. Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σε κριτικάρει; Να μην σου επιτρέπει να κάνεις λάθη; Έχεις σκεφτεί πως “δεν αποτελείς μία εκδοχή αρκετά καλή/δυνατή/όμορφη/λεπτή;” Λες συνέχεια ότι τεμπελιάζεις, ότι δεν θα εξελιχθείς; Ε, λοιπόν όλες αυτές οι σκέψεις οδηγούν σταδιακά στο σαμποτάζ σου. Αυτές οι προσωπικές ιστορίες ή ταμπέλες που βγάζεις εσύ για σένα, σε επηρεάζουν περισσότερο από όσο νομίζεις. Ακόμη και αν τις λες για πλάκα.
Η πολλή ασφάλεια/ σιγουριά
Το comfort zone αλλιώς. Η σιγουριά είναι καλή, ασφαλής. Αλλά ως ένα σημείο. Συχνά ο άνθρωπος θέλει μια αλλαγή. Μία πρόκληση. Κάτι καινούριο.
Προσπάθησε να βάζεις μικρά πράγματα στην καθημερινότητα σου. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις να μαθαίνεις μία νέα γλώσσα. Μία νέα δεξιότητα. Ένα νέο χόμπι/ άθλημα. Επιπλέον, αν θες κάτι πιο μεγάλο σε αλλαγή, βρες ένα νέο επαγγελματικό μονοπάτι. ή νέους συνεργάτες. Μετακόμισε. Υπάρχουν τόσα κομμάτια στη ζωή σου που μπορείς να διαφοροποιήσεις. Το κλειδί είναι να αποδεχτείς την ασφάλεια αλλά και την αλλαγή. Κάτι καλό θα βγει μέσα και από αυτήν.
first published: Δεκ 7, 2021