Μπορεί οι μέρες του καύσωνα να περάσουν και να φύγουν, αλλά αν οι ανταύγειες του ήλιου που (παρά)απολαύσαμε τις τελευταίες ημέρες σε έκαναν να θέλεις να βγεις έξω και να απολαύσεις τον καιρό όσο το δυνατόν περισσότερο, το πιθανότερο είναι να αναζητάς έμπνευση για πικνίκ και εύκολες συνταγές.

Στη Βηθλεέμ, ο Fadi Kattan – εστιάτορας, σεφ και ιδιοκτήτης του Akub στο Notting Hill – γιορτάζει την ιστορική πόλη που αποκαλεί σπίτι του, μέσα από τους ντόπιους ανθρώπους, τα υλικά και τις συνταγές. Εφόσον η ζέστη σε κάνει να θες να είσαι όλη μέρα έξω και να απολαμβάνεις τη φύση, ρίξε μια ματιά σε αυτές τις τρεις καλοκαιρινές συνταγές που θα χρησιμοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, για φαγητό στο ύπαιθρο.

Μελιτζάνες ψητές με ταχίνι

Ο Fadi λέει: «Χρησιμοποιούμε τη μελιτζάνα σε όλες τις συνταγές. Είναι ένα υπέροχο λαχανικό όταν είναι ψημένο, καβουρδισμένο και καπνιστό, και όλοι γνωρίζουμε πόσο φανταστικό είναι το baba ghanoush. Αυτή η συνταγή λειτουργεί ως ορεκτικό ή ως μέρος ενός κοινού τραπεζιού και φωνάζει καλοκαίρι στον ουρανίσκο μου».

Μερίδες 4

Συστατικά

4 μεγάλες μελιτζάνες Ελαιόλαδο 95 γραμμάρια / ⅓ φλιτζάνι ταχίνι 4 σκελίδες σκόρδο Χυμός από 2 λεμόνια 2 τσίλι, ψιλοκομμένα ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι 6 κουταλιές της σούπας νερό 1 μάτσο άνηθο, χοντροκομμένο και χωρίς τα κοτσάνια του 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι νιγκέλα 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κόλιανδρου 2 κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού 2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.

Αλείψτε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί ψησίματος. Ψήστε τις για περίπου 45 λεπτά, γυρίζοντάς τες κάθε 10 λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα ταχινιού. Συνδυάστε την ταχινιά, 2½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τις πιπεριές τσίλι και το αλάτι σε ένα πολυμηχάνημα με τα τρόφιμα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία.

Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και πιέστε τις ώστε να ραγίσει η φλούδα τους.

Περιχύνετε με τη σάλτσα ταχινιού και πασπαλίζετε από πάνω τον άνηθο, τον μαϊντανό, τους σπόρους νιγκέλας και τους σπόρους κόλιανδρου. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε με τους σπόρους ροδιού και τα κουκουνάρια.

Κόψτε σε λεπτές φέτες τις υπόλοιπες 2 σκελίδες σκόρδου. Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και τηγανίστε το μέχρι να πάρει χρώμα, 2 λεπτά. Ρίξτε το λάδι με το σκόρδο από πάνω και σερβίρετε.

Σαλάτα με ψητή ντομάτα

Ο Fadi λέει: «Σε ένα παλαιστινιακό μπάρμπεκιου, φυσικά, υπάρχουν τα κλασικά: κεμπάπ, αρνίσια παϊδάκια, χοιρινά παϊδάκια, κοτόπουλο και μαριναρισμένα σουβλάκια κοτόπουλου. Αλλά ψήνουμε επίσης ολόκληρα μικρά κρεμμύδια, ντομάτες και πιπεριές τσίλι. Η θερμότητα από ένα μπάρμπεκιου είναι φανταστική αν το διαχειριστείτε σωστά. Ξεκινήστε με πράγματα όπως τα λουκάνικα sujuk (πικάντικα, ξηρά λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση), και στη συνέχεια προχωρήστε σε κοτόπουλο, αρνί και λαχανικά. Μία από αυτές τις συνταγές είναι η συγκεκριμένη ντοματοσαλάτα, που είναι εύκολη και νόστιμη, το ιδανικό συνοδευτικό για ό,τι έχετε στο μπάρμπεκιου».

Μερίδες 6

Συστατικά

700 γραμμάρια / 1½ κιλό ώριμες ντομάτες 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ζατάρ, ψιλοκομμένα ½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα 1 κουταλιά της σούπας φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα Χυμός από 1 λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένο laban jameed

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη φωτιά στο μπάρμπεκιου να είναι αρκετά ζεστή.

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο, τα φύλλα ζατάρ και το αλάτι. Τοποθετήστε τις ντομάτες απευθείας στη σχάρα του μπάρμπεκιου. Κρατήστε το λάδι που έχει μείνει στο μπολ.

Γυρίστε τις ντομάτες στη σχάρα, μέχρι να ψηθούν όμορφα από όλες τις πλευρές- αυτό θα χρειαστεί περίπου 3 λεπτά. Μετακινήστε τις ντομάτες στο ψηλότερο ράφι της ψησταριάς ή στο πλάι της ψησταριάς μακριά από την άμεση θερμότητα, αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ράφι. Μαγειρέψτε για άλλα 2 έως 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα, με προσοχή να μην καούν. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Προσθέστε και τα δύο είδη δυόσμου στο αρωματισμένο λάδι που παραμένει στο μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.

Κόβετε τις μαγειρεμένες ντομάτες σε τέταρτα με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, ώστε να μην καταστραφούν και να μην συμπιεστούν, και τις μεταφέρετε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ρίξτε από πάνω το αρωματισμένο λάδι. Πασπαλίζετε από πάνω το laban jameed για να ολοκληρώσετε.

Houmous Mutabal Bil Tahinia

Ο Fadi λέει: «Αυτή, είναι μία από τις συνταγές που έχει σκοπό να γιορτάσει τη νοστιμιά του ταχινιού και των ρεβιθιών. Το ταχίνι παράγεται από σουσάμι στα αρχαία εργοστάσια της Παλαιστίνης, από την Ιερουσαλήμ μέχρι τη Ναμπλούς, όπου ένα όμορφο καρυδάτο άρωμα αναδύεται στα ιστορικά σοκάκια. Ωστόσο, η ουσία αυτού του πιάτου είναι τα ρεβίθια, ή χούμους στα αραβικά, και όχι οι παραλλαγές που βλέπουμε να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, όπου το «χούμους» φαίνεται να έχει γίνει όρος για να περιγράψει κάθε είδους ντιπ με ταχίνι.

«Στα αραβικά, η λέξη mutabal σημαίνει “καρυκευμένο”, αλλά περιγράφει πολύ περισσότερα. Το mututabal είναι το καρύκευμα με ταχίνι, φρέσκο χυμό λεμονιού, βότανα, σκόρδο και μπαχαρικά, το οποίο καταλήγει σε ένα μείγμα που ονομάζεται tatbileh. Στη συνταγή θα χρειαστείς φέτες αμυγδάλου και σουμάκ, αλλά και ο μαϊντανός είναι μια πολύ καλή γαρνιτούρα».

Μερίδες 8

Συστατικά

400 γραμμάρια ρεβίθια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα σε νερό που να τα καλύπτει 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 250 γραμμάρια / ¾ φλιτζανιού συν 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο Χυμός από 1 λεμόνι 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα 1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο σουμάκ

Εκτέλεση

Στραγγίξτε τα ρεβίθια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με τη μαγειρική σόδα και 1¼ L / 5 φλιτζάνια νερό. Φέρτε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για 30 λεπτά, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν σε όλο τους το μήκος. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αφαιρείτε τακτικά τον αφρό που μπορεί να επιπλέει στην κορυφή.

Στραγγίζετε τα ρεβίθια, κρατώντας το νερό μαγειρέματος. Κρατήστε μερικά ρεβίθια για τη διακόσμηση του πιάτου και μεταφέρετε τα υπόλοιπα σε ένα μπολ ανάμειξης. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα για να συνθλίψετε τα ρεβίθια σε πάστα. Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου και συνεχίστε το ανακάτεμα. Προσθέστε σιγά-σιγά το ταχίνι, το αλάτι, το κύμινο και το χυμό λεμονιού, ενώ αναμειγνύετε. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας από το νερό μαγειρέματος των ρεβιθιών ενώ ανακατεύετε. Αν η πάστα δεν είναι λεία, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε έως και 1 κουταλιά της σούπας ακόμα.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, προσθέστε απαλά 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσετε μια κρεμώδη, μεταξένια υφή.

Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε τις φέτες αμυγδάλου και τηγανίστε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα, περίπου 2 λεπτά. Στραγγίστε τα σε απορροφητικό χαρτί.

Μεταφέρετε το χούμους σε ένα πιάτο και πασπαλίστε από πάνω τα ρεβίθια που κρατήσατε, τα αμύγδαλα και το σουμάκ. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.