Το είδαμε όλοι. Πως φέτος όποιο ράφι είχε αντισηπτικά, αλεύρια, μαγιές, μακαρόνια και χαρτιά υγείας, την ένιωσε τη μοναξιά του. Αντίστοιχη φωτιά στη ζήτηση όμως πήραν και οι εφαρμογές διαλογισμού, τα συμπληρώματα διατροφής, τα αξεσουάρ γυμναστικής, οι μάσκες ομορφιάς και τα βιβλία αυτογνωσίας και αυτο-βελτίωσης.
Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Η σωματική και ψυχική ευεξία έχει ανέβει ψηλά στη λίστα στόχων όλων μας. Γιατί σε δύσκολους καιρούς, περισσότερο από ποτέ, αναζητάμε τρόπους να παραμείνουμε ανθεκτικοί, αισιόδοξοι και χαρούμενοι.
1. Προγραμμάτισε στο ημερολόγιό σου ένα διάλειμμα ανησυχίας. Την ώρα αυτή δεν θα κάνεις τίποτε άλλο εκτός από το να αφεθείς να νιώσεις όλα τα δύσκολα συναισθήματα που σε ταλαιπωρούν. Απελευθερώνοντάς τα τη συγκεκριμένη ώρα, αφήνεις τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας σου ελεύθερες για τα καλά συναισθήματα.
2. Πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι κάθε βράδυ, σκέψου ένα καλό που συνέβη μέσα στην ημέρα σου. Οτιδήποτε, όσο μεγάλο ή μικρό. Ακόμη και το ότι πάρκαρες γυρνώντας από τη δουλειά χωρίς να κάνεις ούτε κυκλάκι.
3. Πέτα μερικές από τις στενάχωρες σκέψεις σου, για όλες δεν σου λέω, δυσκολάκι. Τις εντοπίζεις, τις επιλέγεις και τις πετάς στον κάδο απορριμμάτων. Όπως ακριβώς κάνεις και στο desktop σου.
4. Απόφυγε τις συγκρίσεις. Όταν κάτι δεν σου πάει καλά, να το αφουγκράζεσαι χωρίς ενοχές. Επειδή κάποιος περνάει χειρότερα, δεν σημαίνει πως δεν έχεις το δικαίωμα να νιώθεις άσχημα για αυτό που εσύ περνάς.
5. Αφέσου να γελάσεις. Το ότι αναγνωρίζεις πως βρίσκεσαι σε μια δύσκολη συγκυρία, δεν σου απαγορεύει να δεις το βράδυ την αγαπημένη σου κωμική σειρά και να γελάσεις με την καρδιά σου.
6. Κάνε ένα διάλειμμα. Ένα παιχνίδι με φίλους -μια παντομίμα- βγάζει το μυαλό από τη λειτουργία ρουτίνας, κάνοντας αποτοξίνωση από τον ορθολογισμό. Πες το και νοητικό χαμάμ.
7. Οραματίσου την επιθυμία σου. Σκέψου ένα ταξίδι που θα κάνεις στο μέλλον και φτιάξε στο μυαλό σου την ιδανική του εικόνα. Ο εγκέφαλός μας συχνά λαμβάνει υπόψη μια ζωντανή εικόνα που του δημιουργούμε εξίσου σοβαρά με τις πραγματικές μας αναμνήσεις.
8. Δημιούργησε ένα καταφύγιο. Ως καταφύγιο σκέψου ένα μέρος όπου έχεις αισθανθεί άνεση, ηρεμία και γαλήνη. Την αγαπημένη σου πολυθρόνα, είτε ένα μυστικό κήπο. Μεταφέρσου νοητικά εκεί και μείνε για όσο χρόνο χρειάζεσαι μέχρι να νιώσεις ασφαλής.
9. Ακολούθησε ένα σύμβουλο θετικής σκέψης στα social. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περαιτέρω, αρκεί να εμφανίζονται οι συμβουλές του στο καθημερινό σου newsfeed.
10. Βρες συμπαραστάτη. Όσους ανθρώπους κι αν έχουμε γύρω μας που μας βοηθούν και μας στηρίζουν, είναι μαγικό πώς η σύνδεση με κάποιον που περνάει ή έχει περάσει το ίδιο με σένα σε γεμίζει δύναμη.
11. Ανακάλυψε ένα μάντρα που να σε αγγίζει και επανέλαβέ το όσο συχνά το έχεις ανάγκη.
12. Παραδώσου στη στιγμή, χωρίς να σκέφτεσαι το πριν και το μετά. Η παρατήρηση του περιβάλλοντός σου θα σε βοηθήσει σε αυτό.
13. Διάβασε κάθε μέρα μία πρόταση έμπνευσης. Αν καταφέρεις και να την εφαρμόσεις, ακόμη καλύτερα.
14. Προγραμμάτισε την άσκησή σου κάθε μέρα. Χωρίς αναβολές και δικαιολογίες.
15. Κράτα τις νοητικές σου μπαταρίες γεμάτες. Με ό,τι τις γεμίζει για σένα προσωπικά.
16. Στις σημειώσεις του κινητού σου, φτιάξε ένα αρχείο αυτοεκτίμησης. Όποτε νιώθεις περήφανος για κάτι που κατάφερες, γράψε το εκεί. Όποτε λαμβάνεις κάποιο πολύ καλό σχόλιο από άλλους, γράψε το κι αυτό. Όταν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, άνοιξε τις σημειώσεις σου και διάβασε.
17. Υπολόγιζε τη ram σου. Είναι τόσα τα ερεθίσματα ανά ώρα που δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε όλα μαζί. Διάλεξε να ασχοληθείς με τα πιο σημαντικά. Μην ξεπερνάς την τρέχουσα δυνατότητά σου. Τα υπόλοιπα μετά.
18. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου όπως κάνεις με τους γύρω σου. Δώσε του κουράγιο, θύμισέ του ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή πως θα έρθουν άλλες καλύτερες.
19. Εμπιστεύσου το μελλοντικό σου εαυτό. Άσε στην άκρη τα σενάρια και σκέψου τη δύναμή σου κι ότι θα τη χρησιμοποιήσεις στο μέλλον για να ανταπεξέλθεις σε ό,τι κι αν προκύψει.
20. Αν σε ταλαιπωρεί κάτι συγκεκριμένο, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού. Είναι πιο έμπειρος από σένα στο να βρει τη λύση.
21. Άκου μια φωνή που σε ησυχάζει. Είτε αυτή ανήκει στους γονείς σου, στο ταίρι σου, στην κολλητή ή στον Matthew McConaughey.
22. Εστίασε ξανά στο στόχο σου. Όταν χάνεις το στόχο σου, νιώθεις πως ο χρόνος περνάει άσκοπα.
23. Φρόντισε τον εαυτό σου. Κανείς δεν θα το κάνει καλύτερα από σένα, γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα τι ακριβώς χρειάζεσαι.
24. Διαλογίσου. Πειραματίσου και βρες την εφαρμογή που σου ταιριάζει. Πέντε λεπτά την ημέρα είναι αρκετά.
25. Εστίασε στην αναπνοή σου. Παρατήρησε την κίνηση που συμβαίνει στο σώμα σου. Η αναπνοή είναι ζωή κι αυτή είναι η πιο απλή άσκηση που μπορείς να κάνεις για να το καταλάβεις.
26. Φέρε στο μυαλό σου κάποιον και κάνε μια καλή σκέψη ή ευχή για εκείνον. Για τον παρκαδόρο, το delivery boy ή την κυρία στο απέναντι μπαλκόνι. Η θετική ενέργεια είναι μεταδοτική.
27. Φτιάξε το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα και αγκάλιασε την κούπα με τις παλάμες σου.
28. Μετά από όλες τις to-do-list που έχεις φτιάξει στη ζωή σου, τώρα θα φτιάξεις μια no-to-do-list. Πρόσθεσε κάθε μέρα δύο ή τρία πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνεις ως αύριο. Διάβασέ την όποτε νιώθεις να πνίγεσαι.
29. Βγες στη φύση. Τα θετικά αποτελέσματα της επαφής με το πράσινο στην ψυχική σου ευημερία είναι αμέτρητα.
30. Όταν προκύπτει μια δυσκολία, δώσε στον εαυτό σου 48 ώρες για να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να νιώσει ό,τι έχει ανάγκη να νιώσει. Μετά ανέλαβε δράση, πριν βαλτώσεις.
31. Αντικατέστησε τη λέξη φυσιολογικό με τη λέξη τώρα. Αλλιώς συνέχεια θα συγκρίνεις το τώρα με αυτό που εξιδανικευμένα θεωρείς φυσιολογικό.
32. Κάνε διατάσεις αμέσως μόλις σηκωθείς το πρωί. Τεντώσου και νιώσε τον οργανισμό σου να ξυπνά.
33. Άναψε ένα κερί. Καλύτερα αρωματικό. Η εικόνα της φλόγας μαζί με τα αρώματα, θα σε γεμίσουν θαλπωρή.