Ποιος είπε ότι τα καλοκαιρινά βράδια στην Αθήνα δεν μπορούν να είναι ωραία; Τι πιο ωραίο από ένα δροσιστικό κοκτέϊλ με θεα την Ακρόπολη; Εμείς συναντήσαμε τον Γιώργο Τσιρίκο bar leader του 360 για να μάθουμε πόσο εύκολο είναι πια να γίνει κανείς cocktail barman και προσπαθεί γι ‘αυτό η μισή Αθήνα;!
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το κοκτέϊλ; Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω κοκτέϊλ κατάλαβα πώς είναι η εξέλιξη στο επάγγελμα που έχω επιλέξει να κάνω, όπως για παράδειγμα είναι κάποιος που δουλεύει 20 χρόνια σε μια παραδοσιακή ταβέρνα γιατί να μην πάει παρακάτω και να δουλέψει σ’ ένα ακριβό εστιατόριο; Έτσι και ένας μπάρμαν που φτιάχνει απλά ποτά για να εξελιχθεί και να φτάσει στο κοκτέϊλ πρέπει να διαβάζει, να δοκιμάζει συνεχώς διαφορετικές παραλλαγές να βρίσκει τις ισορροπίες των γεύσεων.
Εσύ έχεις κάνει σεμινάρια και μαθήματα; Έχω διαβάσει περισσότερο και απ’όταν θυμάμαι τον εαυτό μου στην προετοιμασία για τις πανελλήνιες, έχω κάνει σεμινάρια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό από εκεί απέκτησα τις βασικές μου γνώσεις και στην πορεία με την εμπειρία και την καθημερινή τριβή προσπαθώ να εξελίσσομαι, να γίνομαι ακόμα πιο δημιουργικός και καλύτερος.
Έχεις συμμετάσχει σε διαγωνισμούς; Από το 2011 που ξεκίνησα έχω πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς που διοργανώνουν εταιρίες, σ’έναν εξ’αυτών κέρδισα πανελλήνια, συνέχισα στον διαγωνισμό του εξωτερικού και βγήκα 2ος στην Ευρώπη.
Ένας μπάρμαν που φτιάχνει κοκτεϊλ πέρα από τις βασικές γνώσεις που παίρνει από τα σεμινάρια τι άλλο πρέπει να γνωρίζει; Πρέπει να γνωρίζει τα ποτά που έχει να χρησιμοποιήσει, τη σύσταση, τη γεύση τους, απο κει και πέρα για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κοκτέϊλ, πρέπει να έχει διαβάσει κάποιες συνταγές, η ιστορία του ξεκινάει 200 χρόνια πριν, οπότε κάποιος που θέλει ν ‘ ασχοληθεί πρέπει να κάνει μια σχετική μελέτη, δεν πετάμε απλά 5 συστατικά μέσα σ’ένα σέϊκερ και το σερβίρουμε στον πελάτη.
Μας είπες για τα 200 χρόνια ιστορίας του κοκτέϊλ, θα θέλαμε δύο λόγια γι ‘αυτό. Το πρώτο βιβλίo για κοκτέϊλ βγήκε το 1862 από τον jerry Thomas όπου εκεί βλέπουμε ότι το ν αναμειγνύεις ποτά, με φρούτα ή ακόμα και μπαχαρικά υπήρχε χωρίς να υπάρχει ο όρος κοκτέϊλ, αλλά και πρίν από αυτό δεν θα ήταν αστείο να σκεφτούμε πως ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μίξη του κρασιού με φρούτα ή μπαχαρικά που εμείς πλέον το ονομάζουμε punts, άρα επειδή έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε πάντα, εμείς απλώς το εξελίξαμε.
Εσύ πέρα από τα κοκτέϊλ που ξέρουμε όλοι, προτείνεις νέες γεύσεις, δικές σου δημιουργίες; Τα περισσότερα που έχουμε αυτή τη στιγμή στον κατάλογο του 360Ο είναι δικές μου δημιουργίες, 1 χρόνο αφ’ότου ξεκίνησα να δουλεύω, μπήκα στη διαδικασία να πειραματιστώ, εννοείται πώς δεν ήταν όλα πετυχημένα εξ’ αρχής, ιδέες που είχα στο μυαλό μου δεν μου έβγαιναν όπως ήθελα, αλλά σιγά σιγά το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποιούσε,είναι μια επιβράβευση για μένα να βλέπω τον κόσμο που έρχεται στο μαγαζί να πίνει ευχάριστα κάτι που έχω δημιουργήσει εγώ.
Έχεις δουλέψει σε μπαρ στο Λονδίνο για ένα χρόνο, πώς ήταν η εμπειρία σου εκεί και φυσικά σε σχέση με τον κόσμο που συνάντησες; Κέρδισα εμπειρίες, με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι δούλεψα για κόσμο που πίνει τελείως διαφορετικά ποτά είναι πιο δύσκολα, πιο πικρά ας πούμε, έχουν ξεπεράσει τα disco drinks όπως το daiquiri φράουλα τα θωρούν ξεπεσμένα, ίσως ταιριάζει περισσότερο με τον καιρό και την ιδιοσυγκρασία τους να πίνουν πιο σύνθετες γεύσεις.
Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο κοκτέϊλ; Εξαρτάται την εποχή, το καλοκαίρι μου αρέσει πολύ η caipirinha αν και κάποιοι λένε πως έχει περάσει η μόδα της ή ένα καλοφτιαγμένο mojito, δεν πίνω δύσκολα ποτά, ίσως επειδή δοκιμάζω συνέχεια νέες γεύσεις, είναι και απαραίτητο για το επάγγελμα μας να βλέπουμε τι κάνουν και οι συνάδελφοι μας, τις δημιουργίες τους, παίρνουμε έμπνευση και ιδέες ο ένας από τον άλλο.
Πες μας ένα κοκτέϊλ που θα μπορούσε να φτιάξει κάποιος σπίτι του; Mojito ή caipirinha είναι απλό να φτιάξει κάποιος σπίτι του, αρκεί να έχει μια βότκα ή ένα ρούμι, ένα λεμόνι, ζάχαρη, τριμμένο πάγο αυτά είναι τα βασικά για να υπάρχει ισορροπία στο κοκτέϊλ και από κει και πέρα μπορεί να προσθέσει ένα φρούτο πχ φράουλα αν θέλει να έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, ότι δε χρεάζεται συγκεκριμένες ποσότητες και διαδικασία μεγάλη μπορούμε να το φτιάξουμε και σπίτι μας.
Ευχαριστούμε το 360Ο για την φιλοξενία
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Νανόπουλος