Διανύουμε την εποχή αυτή που αντικειμενικά περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο σπίτι, λόγω του καιρού. Βέβαια ακριβώς εξαιτίας του καιρού, απολαμβάνουμε πολύ λιγότερο το φυσικό φως και η μόνιμη συννεφιά, κάνει το σπίτι να μοιάζει θλιμμένο και μελαγχολικό.
Η πρώτη σκέψη είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να αλλάξει αυτό.
Σταμάτα να βασίζεσαι στον κεντρικό φωτισμό
Αν ο φωτισμός του σπιτιού σου μοιάζει σκληρός και μη κολακευτικός, ίσως να “φταίει” το φωτιστικό οροφής που έχεις. Αυτοί οι τύποι φωτιστικών, προβάλλουν το φως προς τα κάτω, δημιουργούν σκιές και μπορούν να κάνουν τα πάντα στο σπίτι σου να φαίνονται στραβά και αντιαισθητικά.
Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε φωτισμό που είναι λιγότερο σκληρός και πιο κοντά στο επίπεδο των ματιών. Φέρε λάμπες με σκιά ή παγωμένο γυαλί, που θα δημιουργήσουν μια πολύ πιο απαλή λάμψη. Οι απλίκες τοίχου είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, αφού παρέχουν φως από μια πλευρική γωνία που βοηθά στην εξάλειψη των σκιών.
Άφησε το φως του ήλιου να εισέλθει στο χώρο σου, όσο το δυνατόν περισσότερο
Το φως του ήλιου είναι ελάχιστο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε είναι σημαντικό να αξιοποιείς στο έπακρο ό,τι έχεις. Φρόντισε να ανοίγεις τις κουρτίνες σου τις ώρες της ημέρας, για να εισέρχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Bonus: Αυτό θα βοηθήσει το σπίτι σου να μοιάζει πιο ζεστό τους ψυχρούς μήνες!
Εάν δεν θέλεις να εγκαταλείψεις την ιδιωτικότητα που σου παρέχουν οι κουρτίνες, σκέψου να τοποθετήσεις τις κουρτίνες σου σε στρώσεις. Χρησιμοποιώντας ένα διπλό κουρτινόξυλο και κρέμασε τις πιο λεπτές κουρτίνες πιο κοντά στο παράθυρο. Αυτές θα προσφέρουν λίγη ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα θα αφήνουν άπλετο φως. Από πάνω, προτίμησε κουρτίνες από ένα πιο σταθερό υλικό, που μπορείς να κλείνεις τα βράδια.
Διατήρησε ποικιλία στο φωτισμό του χώρου σου
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φωτισμού, που πρέπει να γνωρίζεις: ο φωτισμός περιβάλλοντος, ο φωτισμός εργασίας και ο φωτισμός έμφασης. Ο φωτισμός περιβάλλοντος, ή αλλιώς γενικός φωτισμός, αναφέρεται στα κύρια φωτιστικά που χρησιμοποιείς για να φωτίσεις ένα δωμάτιο (φώτα οροφής ή φωτιστικά δαπέδου). Ο φωτισμός εργασίας, από την άλλη, έχει σχεδιαστεί για να φωτίζει έναν χώρο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως η λάμπα δίπλα στον καναπέ σου που ανάβεις για να διαβάσεις. Και τέλος, ο φωτισμός έμφασης έχει σκοπό να τονίσει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του δωματίου, όπως ένα έργο τέχνης στον τοίχο.
Ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσεις το φωτισμό σου είναι να χρησιμοποιείς λίγο από κάθε τύπο σε κάθε δωμάτιο. Εκτός από τα κύρια φωτιστικά που πιθανότατα συνοδεύουν το χώρο σου, πρόσθεσε έναν συνδυασμό από λαμπτήρες δαπέδου, επιτραπέζιες λάμπες, φωτιστικά κρεμαστά ή απλίκες τοίχου για να δημιουργήσεις μια πολυεπίπεδη εμφάνιση. Η ύπαρξη μιας ποικιλίας πηγών φωτός σου επιτρέπει επίσης να προσαρμόζεις τον φωτισμό σου ανάλογα με τη διάθεσή σου ή την εργασία που έχεις αναλάβει.
Επίλεξε τους σωστούς λαμπτήρες
Αν έχεις σταθεί ποτέ σε διάδρομο με λάμπες και αναρωτιέσαι τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στα κουτιά, ταυτίζομαι. Γι’αυτό θα ρίξω λίγο φως στο τι ακριβώς θα πρέπει να ψάχνεις. Όταν πρόκειται για λαμπτήρες, τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να σε ενδιαφέρουν είναι η θερμοκρασία χρώματος και η φωτεινότητα.
Η θερμοκρασία χρώματος, ή αλλιώς το πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι ένα φως, μετράται στην κλίμακα Kelvin, όπου όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο μπλε ή λευκό θα φαίνεται το φως. Μια χαμηλότερη μέτρηση Kelvin σημαίνει ένα πιο ζεστό, πιο κιτρινωπό φως. Για χώρους όπως το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο, το ιδανικό σημείο είναι κάπου γύρω στα 2.700 Kelvin, το οποίο συνήθως χαρακτηρίζεται ως “απαλό λευκό” ή “ζεστό λευκό”. Αυτοί οι λαμπτήρες θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια ζεστή ατμόσφαιρα. Αν προτιμάς μια πιο φωτεινή, καθαρή εμφάνιση, αναζήτησε λαμπτήρες με θερμοκρασία χρώματος γύρω στα 3.000-3.500 Kelvin.
Ο άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσεις είναι η φωτεινότητα. Αυτή μετράται σε Lumens, όπου περισσότερα Lumens ισοδυναμούν με περισσότερο φως. Το πόσο φωτεινό σου αρέσει εξαρτάται από την προσωπική σου προτίμηση, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι πιθανότατα θα χρειαστείς περισσότερα Lumens σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο από ό,τι στο υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι σου. Αν δεν είσαι σίγουρ@ για το πόσο φως χρειάζεσαι, οι λαμπτήρες με δυνατότητα ρύθμισης φωτισμού είναι πάντα μια καλή επιλογή για μεγαλύτερη ευελιξία.