Για να κατασκευαστεί ένα και μόνο τζιν, χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερού. Για το στόρι, 7.500 λίτρα νερού καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος σε περίοδο επτά ολόκληρων ετών. Συνολικά, η βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί ετησίως 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Όσα ακριβώς θα κάλυπταν τις ανάγκες 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Την ίδια ώρα, περί το μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών προερχόμενων από την ίδια βιομηχανία, καταλήγουν κάθε χρόνο στον ωκεανό. Αυτό βάση σύστασης των μικροϊνών, ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Κι όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα, αν αθροίσουμε τις εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και από την παγκόσμια ναυτιλία, δε φτάνουν τις εκπομπές που προκαλούνται από τη βιομηχανία μόδας.
Το κάνεις εικόνα; Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, ανακήρυξε τη βιομηχανία της μόδας ως μία από τις πλέον ρυπογόνες στον κόσμο. Ανάμεσα στις βιομηχανίες πετρελαίου, κατασκευών, μεταφορών, παραγωγής ενέργειας.
Το κρίμα στη ντουλάπα σου
Και όχι στο λαιμό σου. Για όλα εκείνα τα ρούχα που βαρέθηκες να δοκιμάσεις, τα αγόρασες γιατί ήταν σε προσφορά, δε σου έκαναν τελικά, πέρασε ο καιρός και δεν έκανες ποτέ τον κόπο να αλλάξεις. Για εκείνα που πήρες, φόρεσες μια φορά πριν χρόνια και έκτοτε έμειναν να κρύβονται στην πιο σκοτεινή γωνιά.
Για όσα σου είναι πια μικρά, αλλά τα κρατάς σαν κίνητρο βελτίωσης της διατροφής σου. Για όσα σου είναι πλέον μεγάλα, αλλά τα κρατάς μήπως ξαναπάρεις εκείνα τα κιλά που άφησες κατά μέρος, ή για εκείνες τις μέρες που νιώθεις σαν μπαλόνι και ζητάς από τα ρούχα σου μια χαλαρή αγκαλιά.
Για εκείνα που συνδέθηκες μαζί τους σε μια μοναδική για εσένα στιγμή. Το πρώτο τζιν της εφηβείας σου, το μπλέιζερ της αποφοίτησης, τα εσώρουχα του γάμου, το φόρεμα που σου έκαναν δώρο οι γονείς σου, την τσάντα που έκανες δώρο εσύ στον εαυτό σου με τον πρώτο σου μισθό.
Η γρήγορη μόδα και η ντουλάπα σου
Για όλα αυτά τα ρούχα, η κατάληξη είναι η ίδια. Στοιβάζονται όλο και πιο πίσω, στριμώχνονται, ξεχειλώνουν ή ξεχνιούνται. Και στη μπροστά τη στοίβα μπαίνουν τα άλλα. Τα πιο φρέσκα, αυτά που πήρες πιο πρόσφατα. Μέχρι να έρθει η ώρα τους να πάνε κι αυτά προς τα πίσω και να πάρουν τη θέση τους άλλα, πιο φρέσκα, αυτά που πήρες ακόμα πιο πρόσφατα.
Η γρήγορη μόδα προάγει τη μαζική παραγωγή οικονομικών ρούχων, περιορισμένης όμως χρήσης. Με τεράστιο αριθμό νέων συλλογών κάθε χρόνο, οι εταιρίες προτρέπουν το κοινό να αγοράζει όλο και περισσότερα ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, ώστε να είναι πάντα ενημερωμένο.
Με τη γρήγορη μόδα αυξάνεται η πληθώρα των ρούχων μας και μειώνεται ο χώρος στις ντουλάπες μας. Αυξάνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος και μειώνονται τα δάση, καθώς αντικαθίστανται από φυτείες δέντρων που χρησιμοποιούνται για υφάσματα με βάση το ξύλο. Αυξάνεται ο όγκος σκουπιδιών από είδη ένδυσης που πετάγονται και βέβαια μειώνεται ο τραπεζικός σου λογαριασμός με τις συχνές αγορές.
Στη ντουλάπα σου είναι και η λύση
Η συνειδητοποίηση όλων αυτών, μαζί με την περιβαλλοντική δυσφορία που με χίλιους τρόπους μας εκφράζει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, μας καλούν για βοήθεια. Και η βοήθεια αυτή, από τη ντουλάπα μας ξεκινάει. Με την υιοθέτηση εκ μέρους μας μίας στάσης, που καθιστά τη βιομηχανία μόδας βιώσιμη. Και με την προσπάθειά μας να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής των ρούχων μας, όχι με το να τους φερόμαστε σαν να είναι μίας χρήσης.
1. Ακολούθησε τις οδηγίες πλυσίματος και φροντίδας
Όχι, αυτά τα άσπρα ταμπελάκια που βρίσκονται σε κάποια από τις εσωτερικές ραφές των ρούχων σου, δεν είναι εκεί για να σε υποβάλλουν καθημερινά σε τεστ υπομονής και νεύρων, καθώς ψάχνεις όλη την ώρα να δεις τι είναι αυτό που σε τσιμπάει εκεί πέρα.
Υπάρχουν γιατί έχει νόημα να τα διαβάσεις και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που σου δίνουν. Ακολουθώντας τες προσεκτικά, θα μπορέσεις να μειώσεις τις φθορές κι έτσι να επεκτείνεις τη ζωή των ρούχων σου.
Και μάλιστα μπορείς και να το παρακάνεις. Ακόμη κι αν ένα ρούχο γράφει πως αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες πλυσίματος, εσύ μπορείς να το προσέξεις ακόμη παραπάνω και να μειώσεις τη θερμοκρασία. Αφού πλέον τα απορρυπαντικά έχουν φτιαχτεί να είναι αποτελεσματικά ακόμη και σε κρύο πολλές φορές νερό.
Ό,τι σου μοιάζει πιο ευαίσθητο, κάνε ένα μικρό κόπο παραπάνω και πλύνε το στο χέρι. Στην τελική, το μπάνιο σου θα μυρίσει όμορφα, τα χεράκια σου επίσης, και μετά η μαλακή υφή ή το αναλλοίωτο χρώμα του ρούχου σου θα ανταμείψουν τον κόπο σου και με το παραπάνω.
Για τους ίδιους λόγους, περιόρισε τη χρήση του στεγνωτηρίου σε όσα ρούχα μπορούν πραγματικά να το αντέξουν σε βάθος χρόνου. Σεντόνια, πετσέτες, τζιν, φόρμες, κάλτσες, τα πάνε μια χαρά.
2. Δώσε βάση στους λεκέδες
Για αρχή, δοκίμασε να προσέξεις να μην τους αποκτήσεις. Τη μέρα που θα οργανώσεις δείπνο σε φίλους στο σπίτι, βάλε και μια ποδιά όσο είσαι ακόμη στις ετοιμασίες μπας και δε λερώσεις το αγαπημένο σου συνολάκι.
Το άρωμά σου επίσης, μην το ψεκάζεις παντού λες και προσπαθείς να σκοτώσεις τη μικρή Τερέζα. Περιορίσου στους καρπούς και πίσω από τα αυτιά, είναι υπερ-αρκετό. Αν θελήσεις να αρωματίσεις και το ζακετάκι σου, να ξέρεις πως του κάνεις ταυτόχρονα δώρο κι ένα δύσκολο λεκέ. Το ίδιο ισχύει και με τη λακ σου αλλά και με τα προϊόντα make up ή ενυδάτωσης. Βάλε τέλος πάντων κάθε πράγμα στο σημείο για το οποίο προορίζεται, δεν είναι επιστήμη.
Επειδή παρόλα αυτά η άτυχη στιγμή έρχεται πάντα εκεί που λιγότερο την περιμένεις, λεκές θα συμβεί. Όταν έρθει η ώρα εκείνη, φρόντισε το λεκέ σου το συντομότερο δυνατόν. Γιατί όσο περισσότερο μείνει στα ρούχα σου, τόσο πιο δύσκολα θα φύγει.
Εντόπισε από τι έγινε ο λεκές σου, βρες στην αγορά κατάλληλο για αυτόν καθαριστικό και κάνε τα καθέκαστα. Πρώτα θα πρέπει να τον ξεφορτωθείς, και μετά να βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο, αλλιώς έχε στο νου σου πως δεν κάνουμε δουλειά.
3. Η αποθήκευση είναι η άλλη μισή αρχοντιά
Κι αν η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, για τα ρούχα σου η άλλη μισή είναι η σωστή αποθήκευσή τους. Χώροι με υγρασία όπως το μπάνιο, το πατάρι, το υπόγειο, απορρίπτονται. Κράτα τα ρούχα σου μακριά από εστίες βακτηρίων που μπορεί να τα καταστρέψουν. Ο σωστός χώρος αποθήκευσης είναι καθαρός, ξηρός, δροσερός, και χωρίς άμεση επαφή με τον ήλιο.
Μια καλή επένδυση εδώ, είναι οι ξύλινες και υφασμάτινες κρεμάστρες. Ξύλινες για τα παλτό, τα σακάκια και τα παντελόνια, υφασμάτινες για όσα από αυτά είναι από πολύ μαλακά η ευαίσθητα υφάσματα που εύκολα κομπιάζουν. Οι πλαστικές κρεμάστρες είναι μεν πιο οικονομικές, αλλά και σε βάθος χρόνου θα σου κοστίσουν περισσότερο αφού θα χρήζουν πιο συχνής αντικατάστασης, και θα σου ξεχειλώσουν τα ρούχα.
Ακόμη κι έτσι όμως, δεν είναι όλα τα ρούχα σου για κρέμασμα. Τα βαριά φούτερ και οι μάλλινες ζακέτες, εάν κρεμαστούν, θα χάσουν τη φόρμα τους χάρη στη βαρύτητα. Τα διπλώνεις λοιπόν προσεκτικά και τα στοιβάζεις σε ράφια, προσέχοντας να μην τα στριμώχνεις γιατί και πάλι τα ίδια θα πάθουν.
4. Αγάπα τα ρούχα σου
Με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς. Η αγάπη άλλωστε δεν έχει μία μόνο μορφή. Οπότε πάρε το χρόνο σου και ξαναγνώρισε τη ντουλάπα σου. Το πρωί που τρέχεις να ετοιμαστείς, αυτό μοιάζει πολυτέλεια. Αλλά ένα πρωινό Κυριακής φαντάζει ιδανικό.
Άνοιξε τη ντουλάπα σου, παρατήρησε τι έχει μέσα. Κάποια ρούχα σου είναι εκεί γιατί κάποτε τα αγαπούσες πολύ και τα είχες πλύνε-βάλε. Και μετά γιοκ. Αλλά δε σου πάει και καρδιά να τα αποχωριστείς. Δες τι μπορείς να κάνεις με αυτά. Ίσως να τα φορέσεις με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μία ζακέτα μπορεί να φορεθεί ως μπλούζα, ή ένα πουλόβερ ως βάση μέσα από το slip dress σου. Ίσως μπορείς να τα μεταμορφώσεις, να τους ράψεις κάτι πάνω, ή να τα βάψεις αν είναι εφικτό σε κάποιο άλλο χρώμα.
Για κάποια, τίποτα από αυτά δε θα είναι αρκετό ώστε να τα ξαναβάλεις. Είναι πάρα πολλές οι οργανώσεις εκεί έξω που συλλέγουν ρούχα για πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι κρίμα να τα κρατάς εκεί ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία, στα χέρια όσων τα χρειάζονται πολύ περισσότερο από σένα.
Κι όταν έρθει η ώρα για νέες αγορές, έχε τη βιωσιμότητα και τη ντουλάπα σου στο νου. Δες την ετικέτα, βρες από τι και πώς είναι φτιαγμένο το ρούχο που σχεδιάζεις να αγοράσεις. Διάλεξε ποιοτικά υφάσματα από φυσικά στοιχεία -όπως λινό ή οργανικό βαμβάκι-. Ακόμη κι αν σου κοστίσουν λίγο παραπάνω, θα σε ανταμείψουν επιβιώνοντας στη ντουλάπα σου πολύ περισσότερο. Η ποιότητα προδίδεται εύκολα και από ραφές, κουμπιά, φερμουάρ, τις τσέπες.
Και κάνε και στο μυαλό σου συνδυασμούς. Αν το ρούχο που σκέφτεσαι να πάρεις δεν ταιριάζει με το γενικό ύφος της γκαρνταρόμπας σου, είναι καταδικασμένο να φορεθεί μία ή λίγο παραπάνω από μία φορές. Έχει νόημα αυτό, ή απλώς επιβαρύνεις το πορτοφόλι σου και το περιβάλλον;
Που μπορείς να χαρίζεις ρούχα που δε χρειάζεσαι;
O Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Θεόφιλος» έχει ανάγκη από τρόφιμα, αντικείμενα, ρούχα τα οποία στέλνει σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Παπαφλέσσα 9, Γαλάτσι 111 46. [email protected] Τηλ.:210 8819397
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων. Σκοπός του Συλλόγου υπήρξε και παραμένει η ηθική και υλική συμπαράσταση των απόρων κυρίως Υπερπολυτέκνων Οικογενειών δια μέσου των προαιρετικών εισφορών-δωρεών των Φίλων των Πολυτέκνων. Ακαδημίας 78Δ, Αθήνα 106 78, Γενικές πληροφορίες: [email protected] ή [email protected] Γραμματεία: [email protected] Τηλ.: 210 3838496, 210 3822586, www.pefip.gr
Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δέχονται κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης . Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35, Αθήνα 105 52, Ελλάδα, 210 52.46.516