Η επικοινωνία είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό σε μια υγιή σχέση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που δεν θα έπρεπε κανείς να ζητήσει. Πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, αλλά συχνά δεν είναι.
Ο σεβασμός
Έχοντας πέσει στην παγίδα του «τα ετερώνυμα έλκονται», γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τα ετερώνυμα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με έναν τρόπο: Μόνο αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για τη διαφορετικότητα του άλλου. Είτε αυτό αφορά αξίες, πεποιθήσεις και απόψεις, είτε χόμπι, συνήθειες και διατροφικές επιλογές. Επίσης, ο σεβασμός δεν περιορίζεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο συντρόφων. Είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι και η οικογένεια του συντρόφου σου να σε σέβονται εξίσου. Είναι δεδομένο το έτερον σου ήμισυ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη συμπεριφορά των άλλων. Σε περίπτωση που δεν σου συμπεριφέρονται σωστά. Όμως μπορεί πάντα να κάνει μια πιο συνειδητή επιλογή των ατόμων με τα οποία συναναστρέφεται.
Τα ραντεβού
Κρίνοντας από φίλους που είναι ζευγάρια και δη αρκετό καιρό, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να περιορίζεται η συχνότητα των ραντεβού. Αν προσθέσουμε και την είσοδο του επιστημονικού όρου Netflix and chill στη ζωή μας, το αποκορύφωμα της εβδομάδας για το μέσο ζευγάρι είναι το ραντεβού με τον καναπέ. Και τη μάχη για το ποια θα είναι η επόμενη σειρά που θα παρακολουθήσουν. Τα ραντεβού είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας σχέσης. Εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό που κάλυπταν και στην αρχή της: Να ανακαλύψετε νέα μέρη, γεύσεις, εμπειρίες και διαφορετικές πλευρές ο ένας του άλλου.
Η αναγνώριση
Μπορεί η περίοδος των Όσκαρ να πέρασε και όλα τα δακρύβρεχτα ευχαριστώ να ειπώθηκαν, αλλά η αναγνώριση στα πλαίσια μιας σχέσης είναι παντός καιρού. Πρόκειται για την προσπάθεια και το χρόνο που καταβάλλεις. Για παράδειγμα για εκείνη τη φορά που έκανες κάποιο θέλημα ενώ ήταν η σειρά του, που τον περιποιήθηκες ενώ ήταν άρρωστος. Που του θύμησες ότι η μαμά του έχει γενέθλια (και φρόντισες να διαλέξεις ένα δώρο που δε θα μισήσει). Ίσως είναι πράγματα που θα έκανες ούτως ή άλλως για ένα άτομο που αγαπάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σε ευχαριστήσει και να σου δώσει τα εύσημα γι’ αυτό.
Η ανταπόδοση
Χέρι-χέρι με την έννοια της αναγνώρισης έρχεται και αυτή της ανταπόδοσης. Συχνά, ο πιο έμπρακτος τρόπος για να αναγνωρίσει κάποιος την συνεισφορά σου στη σχέση είναι να το ανταποδώσει με τον ίδιο ή αντίστοιχο τρόπο. Κάτι το οποίο πρέπει να απορρέει ως φυσικό ακόλουθο, όχι ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ή καυγάδων. Και να εκτείνεται σε όλους τους τομείς της σχέσης. Από το ποιος θα πλύνει τα πιάτα μέχρι το κρεβάτι.
Η ειλικρίνεια
Θεωρητικά σε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση δε θα έπρεπε να χρειαστεί να ρωτήσεις το σύντροφο σου αν σου λέει την αλήθεια. Θα πρέπει να καλλιεργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα σας επιτρέπει να μιλήσετε για τα πάντα με σαφή και ειλικρινή τρόπο. Ό,τι και να αφορά. Ακόμα και για κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει την σχέση σας. Ακόμα και η υποψία ότι ο άλλος λέει ψέματα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ότι η παραδοχή της αλήθειας.