Όσον αφορά την περιποίηση προσώπου και του δέρματός μας, συχνά οδηγούμαστε στο να ακολουθούμε πιστά μύθους που προβάλλονται από διαφημίσεις. Το πιο έντονο παράδειγμα είναι η τάση του “all-natural” τόσο στη διατροφή μας, στα πρότυπα σώματος που εξιδανικεύουμε όσο και στα προϊόντα περιποίησης. Όμως, η αλήθεια είναι πως αν δεν πάρεις το προϊόν κατευθείαν από τον κήπο σου, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη για το πόσο φυσικό είναι ένα προϊόν.
Αυτοί λοιπόν είναι οι μύθοι ομορφιάς τους οποίους ακολουθείς χωρίς να τους κρίνεις όταν επιλέγεις να “φροντίσεις” τον εαυτό σου.
Κόστος σημαίνει ποιότητα
Ένα προϊόν που είναι πιο ακριβό δεν σημαίνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το κόστος ενός προϊόντος διαμορφώνεται τόσο από το κόστος εισαγωγής ενός υλικού όσο και από την δημοσιότητα μιας μάρκας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι ακριβότερες μάρκες είναι μη αποτελεσματικές. Αυτό απλά σημαίνει ότι η τιμή δεν πρέπει να καθοδηγεί τις επιλογές σου. Εξάλλου το να προμηθευτείς αγνά προϊόντα για να φτιάξεις μια diy μάσκα προσώπου στο σπίτι σου, σίγουρα θα σου κοστίσει λιγότερο από το να αγοράσεις μια έτοιμη. Ενώ τα αποτελέσματα της diy μπορεί να είναι και πιο άμεσα.
Τα φυσικά συστατικά κάνουν καλό στο δέρμα σου
Το τι είναι πραγματικά καλό για το δέρμα σου είναι ένα άκρως προσωπικό ζήτημα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αξιοπιστία, αλλά και την ιδιότητα ενός προϊόντος να μην δημιουργήσει κάποια παρενέργεια, εξαρτώνται από τον τύπο δέρματός σου. Εξάλλου δεν σε καλεί κανείς να συμπληρώσεις τα στοιχεία για το ιστορικό της οικογένειάς σου πριν αγοράσεις ένα προϊόν. Αν και μάλλον θα έπρεπε. Αλλά γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεσαι το δερματολόγο σου πάντα. Ο μεγάλος μύθος του “φυσικά συστατικά” γεννήθηκε από τους δημόσιους οργανισμούς. Συγκεκριμένα όσοι είναι αρμόδιοι για την παροχή αδειών σε φάρμακα και προϊόντα καλλωπισμού, θεώρησαν ότι η αναγραφή “με φυσικά συστατικά” είναι επιτρεπτή. Ειδικά αν έχουν συμπεριληφθεί στην παραγωγή του προϊόντος. Ακόμα και αν συμπεριλήφθηκαν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του τι είναι βιολογικό και τι πραγματικά περιέχει φυσικά συστατικά. Οπότε είναι δική σου ευθύνη το να κοιτάς την ετικέτα πίσω από τα προϊόντα που αγοράζεις.
Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι αποτελεσματικά
Όταν πρόκειται για τη θεραπεία μιας πάθησής μας και αυτή η πάθηση επηρεάζει την ψυχολογία μας αρκετά γινόμαστε λίγο ανυπόμονες. Η ανυπομονησία αυτή συνήθως μας τρέπει στο να επιλέγουμε χημικά προϊόντα υπό την υπόθεση ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι άμεσα. Όμως η κάθε πάθηση έχει ένα standard κύκλο που πρέπει να περάσει για να ολοκληρωθεί η ίασή της. Είτε χρησιμοποιήσεις χημικό, είτε βιολογικό προϊόν για τη θεραπεία της. Εκτός αυτού τα χημικά προϊόντα συνήθως έρχονται σε ένα όμορφο πακέτο με διάφορες παρενέργειες που μπορεί να έχουν παρατηρηθεί στο εργαστήριο. Μερικές φορές έχουν και άλλες που προκαλούνται από τις ιδιομορφίες του δικού σου οργανισμού. Τα βιολογικά όμως έχουν μόνο παρενέργειες αν εσύ είσαι αλλεργική σε κάποιο συστατικό. Συνήθως επίσης τα αποτελέσματά τους είναι ισάξια με αυτά των χημικών. Και δεν εξαντλούν τον οργανισμό σου εκθέτοντας τον σε άλλες παθήσεις μικρότερης σημασίας.
“Τα χημικά προϊόντα τα έβαζε και η μαμά μου – μια χαρά είναι”
Κάθε μέρα που περνάει σε όλο τον κόσμο γίνονται έρευνες που ενδεχομένως να καταρρίπτουν την καταλληλότητα υλικών ή προϊόντων που ήταν δημοφιλή για δεκαετίες. Το ότι οι παρενέργειες ενός προϊόντος δεν έχουν εκδηλωθεί σε ένα άτομο δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο. Το ότι εσύ δεν έχεις συνδυάσει μια πάθηση που απέκτησες “ξαφνικά” με ένα προϊόν που χρησιμοποιείς εδώ και καιρό, επίσης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους. Οπότε το τι χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές δεν πρέπει να σε επηρεάζει. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα είναι τα καλύτερα για το δέρμα σου.
Αν αυτό δεν σε πείθει, ίσως να σε πείσουν οι αποφάσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είχε αναρτήσει μια δημοσίευση πριν οκτώ χρόνια σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε ως καταναλωτές. Αλλά όταν αγοράζουμε καλλυντικά μένουμε πιστές σε ό,τι θεωρούμε ότι λειτουργεί για εμάς χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Ίσως το να κοιτάς ετικέτες να σου φαίνεται κουραστικό. Ωστόσο, η αναμονή για την ίαση μιας πάθησης που μπορεί να αποκτήσεις από την άγνοιά σου σίγουρα θα είναι χειρότερη. Οπότε σταμάτα να ακολουθείς μύθους και περιποιήσου το σώμα σου σαν το πιο πολύτιμο απόκτημά σου.