Σάββατο πρωί και μια από τις πολλές σκέψεις που σε κατακλύζουν είναι και το “τι θα φάμε αυτό το Σαββατοκύριακο;”. Και επειδή οι επιλογές είναι πολλές αλλά ο χρόνος λίγος εδώ θα δεις τις δικές μας αγαπημένες συνταγές.
Συνταγές σχετικά απλές για να έχεις όλο τον χρόνο όταν τελειώσεις με το μαγείρεμα να διαβάσεις το βιβλίο ή τη σειρά που έχεις αφήσει στη μέση ή να βγεις για να δεις μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση.
Ρυζόγαλο: Το σωστό, το παραδοσιακό πρωινό
Υλικά:
- 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
- 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 φλυτζάνι ζαχαρη
- 2 βανίλιες
- κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλύνε πολύ καλά το ρύζι και το στράγγιξέ το. Σε μέτρια θερμοκρασία βάλε το ρύζι με το νερό να βράσει. Μόλις σωθούν τα υγρά και χυλώσει το ρύζι πρόσθεσε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακάτεψε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει το ρύζι για 15’ λεπτά. Σε λίγο κρύο νερό διάλυσε το κορν φλάουρ και πρόσθεσέ το στην κατσαρόλα. Βράσε για επιπλέον 10 λεπτά. Μοίρασέ το σε μπολ και άφησέ το να κρυώσει πριν το βάλεις στο ψυγείο. Σέρβιρέ το κρύο με κανέλα!
Μακαρόνια ολικής με κεφτεδάκια
Υλικά για ένα πυρέξ 30 εκατοστών:
Για τα κεφτεδάκια:
- 300 γραμμάρια κιμά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Για τα μακαρόνια:
- 1 πακέτο ζυμαρικά ολικής
- 250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
- 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 500ml νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια τυρί κίτρινο τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια ζύμωσε όλα τα υλικά καλά και πλάσε σε μικρές μπάλες, όσο ένα καρύδι περίπου.
Σε ένα πυρέξ πρόσθεσε τα μακαρόνια, τη σάλτσα ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και από πάνω τα κεφτεδάκια. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο, το νερό και από πάνω το τυρί. Ψήσε στο φούρνο για 50 λεπτά.
Μικρά, λαχταριστά μπισκοτάκια καρύδας
Υλικά (για περίπου 35 μπισκότα):
- ⅓ του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ⅓ του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μεγάλος κρόκος αυγού
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ⅓ του φλιτζανιού καρύδα τριμμένη
Για το γλάσο:
- ½ φλιτζάνι νερό
- 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο ιβίσκο ή τσάι ιβίσκου
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Φτιάξε πρώτα τα μπισκότα: Στο μπολ ενός μίξερ βάλε τη ζάχαρη άχνη, την κανονική ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Χτύπα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαφρύ και αφράτο. Πρόσθεσε τον κρόκο αυγού και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε το αλεύρι και χτύπα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν όλα μαζί. Ρίξε την καρύδα και ανακάτεψε με το χέρι.
Χώρισε τη ζύμη σε δύο μπάλες και μετάφερε το καθένα σε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τοποθέτησε από πάνω άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε έναν πλάστη για να ισιώσεις κάθε μπάλα και να γίνει σαν ένα φύλλο πάχους περίπου δύο εκατοστών. Μετάφερε το στο ψυγείο και άφησέ το μέχρι να σφίξει, περίπου 3 ώρες.
Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώσε ένα ταψί με χαρτί περγαμηνής. Δουλεύοντας με ένα παγωμένο φύλλο ζύμης κάθε φορά, χρησιμοποίησε έναν στρογγυλό κόφτη μπισκότων 5 εκατοστών για να κόψεις τα μπισκότα, χωρίζοντάς τα περίπου 5 εκατοστά μεταξύ τους στο ταψί.
Ψήσε τα μπισκότα, ένα ταψί κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στο κάτω μέρος, 9 έως 11 λεπτά.
Φτιάξε το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλε το νερό να βράσει. Σε ένα μικρό μπολ για προστασία από τη θερμότητα, ρίξε το βραστό νερό πάνω από τα πέταλα του ιβίσκου. Στράγγιξε μέσα από ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα. Εναλλακτικά μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις βρασμένο τσάι ιβίσκου.
Κοσκίνισε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μεσαίο μπολ και, στη συνέχεια, ρίξε αργά τον ιβίσκο, και ανακάτευε. Εάν είναι πολύ ρευστό το γλάσο, πρόσθεσε περισσότερη ζάχαρη άχνη.
Για να γλασάρεις τα μπισκότα, βούτα το μισό από κάθε ένα στο γλάσο και μετάφερε τα σε μια σχάρα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Η ιδανική ζεστή σοκολάτα για το απόγευμα του Σαββάτου
Τι θα χρειαστείς:
- 500 ml γάλα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γάλα αμυγδάλου ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σου)
- 100 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
- 50 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κομματάκια φλούδα πορτοκαλιού
Πώς θα τη φτιάξεις:
Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία και πριν βράσει ρίξε το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά, πρόσθεσε την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και βγάλε το από το μάτι της κουζίνας. Για να σερβίρεις αφαίρεσε την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι. Εάν δεν την καταναλώσεις όλη μπορείς να την κρατήσεις στο ψυγείο, σε ένα αεροστεγές δοχείο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συνταγή για γαλατόπιτα σε βάση από μπισκότο