Υπήρχαν στιγμές που δε μπορούσα να εξηγήσω τα προβλήματά μου ούτε στους φίλους μου αλλά ούτε και στην οικογένειά μου. Στο μυαλό μου γύριζαν ερωτήσεις όπως “Τι σκέφτονται άραγε οι άλλοι για μένα;”, “Είμαι μία δυναμική γυναίκα;”, “Μήπως χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;”.
Τότε ήταν που ξεκίνησα να σκέφτομαι το αν είναι ντροπή που ήθελα να επισκεφτώ κάποιον ψυχοθεραπευτή. Μετά από έρευνα βρήκα πως τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού θεωρεί τον εαυτό του “τρελό”. Πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δίσταζαν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους σε κάποιον τρίτο και πως είναι απρεπές να μιλάμε για “αρρώστιες” με την οικογένειά μας.
Το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ ήταν πως ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι πιο επιρρεπείς ως προς το να αναπτύξουν κάποια ψυχολογική διαταραχή, το οποίο έχει τις ρίζες του στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και στα προβλήματα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Έτσι πήρα την απόφαση να ψάξω όσο καλύτερα μπορούσα τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την ψυχοθεραπεία και γιατί δεν θα πρέπει να την φοβόμαστε.
Τα καλά του να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία
“Το να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία είναι μία γενναία κίνηση,” αναφέρει η Heather Silvestri στο The Thirty. “Έτσι, τα οφέλη της ψυχοθεραπείας είναι αμέτρητα. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει πραγματικά κάποιον να αλλάξει, τόσο στις σκέψεις όσο και στα συναισθήματα και με το πώς όλα αυτά συνδέονται με τον έξω κόσμο.”
Όπως υποστηρίζει η νευροψυχολόγος Sanam Hafeez, είναι σημαντικό να σκεφτούμε που ακριβώς θα μας επηρεάσει η ψυχοθεραπεία. “Αν κάποιος έχει άγχος ή νιώθει καταπιεσμένος έπειτα από κάποιο διαζύγιο, πρέπει να είναι σίγουρος ότι αυτό θα επηρεάσει τη δουλειά του, τον ύπνο του αλλά πολύ πιθανό είναι να στραφεί και στα ναρκωτικά ή το ποτό.”
Η Vivian Diller, ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέρει πως το πιο σημαντικό βήμα είναι πάντα το πρώτο. “Πολλοί λένε πως τη στιγμή που κάποιος κλείνει ένα ραντεβού, έχει ήδη αρχίσει να νιώθει καλύτερα. Με το να κατανοείς ένα πρόβλημα και να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις βοηθάς τον εαυτό σου και γίνεσαι πιο αισιόδοξος.”
Ποια σημάδια πρέπει να σε οδηγήσουν στην ψυχοθεραπεία
Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι η ψυχοθεραπεία βοηθάει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο κανόνων το οποίο πρέπει να ακολουθείται.
“Οι άνθρωποι συνήθως αποζητούν τη θεραπεία όταν χρειάζονται υποστήριξη συναισθηματική αλλά και ψυχική,” αναφέρει η Diller. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δοκιμάζετε με τον δικό του τρόπο στην καθημερινότητά του. Κάποιοι στηρίζονται στην οικογένειά τους, άλλοι ψάχνουν για κάποιον αντιπερισπασμό και άλλοι στη δουλειά τους, στα παιδιά τους ή σε σωματικές ασκήσεις.
“Κοιτάξτε τη ζωή σας σαν σύνολο, αν δεν κοιμάστε, δεν τρώτε ή δεν μπορείτε να “τα βγάλετε πέρα” από μέρα σε μέρα, τότε ίσως και να πρέπει να σκεφτείτε τη ψυχοθεραπεία.”
Σύμφωνα με την Silvestri, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αποζητούν την ψυχοθεραπεία όταν πια βρίσκονται σε κρίση.
Γιατί δεν θα έπρεπε να φοβάσαι την ψυχοθεραπεία
“Ευτυχώς μέσω της εκπαίδευσης το θέμα της ψυχοθεραπείας δεν θεωρείται ταμπού,” εξηγεί η Diller. “Αλλά η ντροπή πολλές φορές οδηγεί τους ανθρώπους εκτός ελέγχου. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι άνθρωποι που είχαν διάφορα κοινά προβλήματα φορούσαν μία άσπρη ρόμπα με τα χέρια δεμένα πίσω, τώρα ευτυχώς θεωρείται μία κοινή “αρρώστια”.”
Η πρόληψη είναι το κλειδί και όπως τονίζει η Hafeez το στίγμα αυτό της ντροπής εξαφανίζεται ανά τις γενιές. “Όσο περισσότερο συζητάμε για την κατάθλιψη και το άγχος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μόνοι τους εκεί έξω.”
Το πρώτο βήμα προς τη ψυχοθεραπεία
“Μπορείς πάντα να το συζητήσεις και σίγουρα κάποιος θα σου προτείνει κάποιον ειδικό,” προτείνει η Diller. “Ή ακόμα μπορείς να ρωτήσεις τον οικογενειακό γιατρό. Και να θυμάσαι πως αν δεν νιώθεις άνετα με τον οποιονδήποτε ψυχολόγο, μπορείς πάντα να αλλάξεις. Γιατί το κλειδί για μία καλή ψυχοθεραπεία είναι το να βρεις έναν καλό ψυχοθεραπευτή.”