Όταν μιλάμε για το λεγόμενο «σαμποτάζ του μυαλού», τότε πραγματικά τα όριά του είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Υπάρχουν τόσα πολλά συναισθήματα που μπορούν να περιορίσουν τη σκέψη μας που ορισμένες φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε ότι τα κρύβουμε μέσα μας. Άλλοτε φοβόμαστε, άλλοτε αγχωνόμαστε για το κάτι καινούργιο που θα έρθει στη ζωή μας και θα μας βγάλει από το comfort zone μας και άλλοτε απλώς αδιαφορούμε.

Είμαι σίγουρη πως αν κάνεις μία ανασκόπηση του παρελθόντος και των πράξεών σου, θα εντοπίσεις πράγματα που αν σου δινόταν η ευκαιρία, θα τα άλλαζες στη στιγμή. Ακόμη και με το να μη μετανιώνεις για αυτά, αναλογίζεσαι τη διαφορετική και ίσως καλύτερη τροπή που θα έπαιρνε η ζωή σου αν τα τολμούσες.

Αυτά τα 4 βασικά πράγματα που απαγορεύουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας πρόκειται να διαβάσεις παρακάτω και ελπίζουμε έστω και τώρα να αλλάξεις τακτική για το μέλλον, για μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.

  1. Δεν τολμάς να κάνεις νέους φίλους

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να γνωρίζω νέα άτομα και όσο και αν τα συμπαθώ, να κρατώ αποστάσεις και να αρνούμαι υποσυνείδητα να αναπτύξω νέους δεσμούς φιλίας μαζί τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στους περισσότερους, σύγχρονους ενήλικες, οι οποίοι ακόμη και αν δεν είναι τόσο πλήρεις από τις παρέες τους, δεν αναζητούν νέες και πολύ διαφορετικές φιλίες από τις ήδη υπάρχουσες.

Ο φόβος του να ανοιχτείς ξανά, να δείξεις τις αδυναμίες σου, να εξηγήσεις τα λάθη σου, να τα υποστηρίξεις αλλά και να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που έχεις μάθει οι γύρω σου να τις αποδέχονται ακόμη και αν είναι λάθος, δε σε αφήνει να προχωρήσεις. Συνήθως, κατά την περίοδο της ενηλικίωσης, υπάρχουν δύο τρόποι να βρεις νέους φίλους, ο ένας είναι από τη δουλειά και ο άλλος από κοινούς γνωστούς. Αν δε ρισκάρεις, λοιπόν, αν δεν αφεθείς έστω και για λίγο, θα συνάπτεις συνεχώς επιφανειακές σχέσεις που το μόνο που θα σου προσφέρουν είναι πρόσκαιρες στιγμές διασκέδασης.

Γιατί να μην παραμελείς τον καφέ με φίλους

4 πράγματα που απαγορεύεις στον εαυτό σου και σε κρατάνε πίσω
unsplash.com
  1. Δε μαθαίνεις μία νέα δεξιότητα

Μία πραγματικότητα αλλά συγχρόνως και δικαιολογία, αποτελεί η έλλειψη ελεύθερου χρόνου που όλοι βιώνουμε. Σε καθημερινό επίπεδο, τρέχουμε από τη μία δουλειά στην άλλη, ενώ προσπαθούμε παράλληλα να καλύψουμε και άλλες υποχρεώσεις προσωπικής φύσεως. Ας το παραδεχτούμε, όμως, ελεύθερος χρόνος υπάρχει! Μπορεί να είναι λιγοστός αλλά υπάρχει…

Σε αυτές τις λίγες στιγμές που έχουμε, λοιπόν, για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε, είναι πολύ πιο γόνιμο να ξεκινήσουμε μαθήματα για μία νέα γλώσσα, να κάνουμε προπονήσεις στο αγαπημένο μας άθλημα ή ακόμη και να παρακολουθήσουμε σεμινάρια που θα προάγουν την σκέψη μας σε όλα τα επίπεδα. Με το να κάθεσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, κοιτάζοντας το ταβάνι και αναλογιζόμενη πόσο βαριέσαι ακόμη και να πας για έναν καφέ με τους φίλους σου, το μόνο που κερδίζεις είναι να βυθίζεσαι ακόμη περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε «ρουτίνα».

  1. Δε δουλεύεις με τον τρόπο που εσύ επιθυμείς

Η δουλειά μας είναι το «δεύτερο σπίτι» μας. Εκεί περνάμε πολλές -ίσως και τις περισσότερες- ώρες της μέρας μας, μας κάνει να αισθανόμαστε παραγωγικοί και φυσικά μας δίνει ο,τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Αν, λοιπόν, επιλέγεις να συμβιβαστείς σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, το μόνο που καταφέρνεις είναι να ζεις μέσα στη δυστυχία.

Μήπως ήρθε η ώρα να ρισκάρεις στα επαγγελματικά σου;

Είναι προτιμότερο να αντιδράσεις, να βρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις τις αρνητικές πτυχές του επαγγέλματος σου και να τις αλλάξεις ή ακόμη και να κάνεις αποχή για λίγο, μέχρι να βρεις τη δύναμη και την έμπνευση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Δημιούργησε τις συνθήκες που εσύ επιθυμείς και θα δεις πως τόσο η παραγωγικότητα όσο και η ψυχολογία σου θα ανέβουν στα ύψη.

  1. Δεν υποστηρίζεις το στυλ σου

Και φτάσαμε σε ένα ακόμη οργανικό στοιχείο της ζωής μας και ιδιαίτερα της ψυχολογίας μας… το στυλ! Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να δεις ένα ρούχο και να το αγαπήσεις με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, δεν το αγοράζεις γιατί μπορεί να μην ταιριάζει με τα ισχύοντα trends ή ενδέχεται να τονίζει κάποιο χαρακτηριστικό του σώματός σου που με βάση τους «κανόνες αισθητικής» αποτελεί ατέλεια.

Σε μία κοινωνία που σφύζει από σοβαροφάνεια και υποκρισία, δεν αξίζει να καταπιέζεις τον εαυτό σου και τα πραγματικά σου «θέλω». Μόνο όταν μάθεις να τα υποστηρίζεις και αγαπήσεις εσύ η ίδια το σώμα σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι το στυλ και η αισθητική είναι κάτι υποκειμενικό, κάτι που η καθεμία από εμάς το ορίζει διαφορετικά με σκοπό να νιώθει πληρότητα και ευτυχία.

Και να θυμάσαι κάτι…  Η ζωή είναι πολύ μικρή για να προσποιείσαι κάποιον άλλον από αυτόν που πραγματικά κρύβεις μέσα σου!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Βρήκαμε τις συνήθειες που σαμποτάρουν τη σχέση σου

featured image: unsplash.com