Είτε δηλώνεις ρομαντική στη σχέση σου είτε όχι, είτε σχεδίαζες από πάντα το γάμο σου είτε όχι, θα έχεις παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια, οι γάμοι γίνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες. Ίσως τελικά αυτό να είναι θετικό. Σημαίνει πως έχεις ήδη καλλιεργήσει την ιδέα μέσα σου και είσαι πιο σίγουρος για την επιλογή σου. Αποτέλεσμα αυτού: λιγότερα διαζύγια.
Τι είναι αυτό όμως που σου εγγυάται κάτι τέτοιο, όση σκέψη κι αν έχεις αφιερώσει σε αυτό το θέμα; Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή της επιτυχίας ή είναι απλώς θέμα timing; Υπάρχουν μερικοί πυλώνες που θα πρέπει να «σπάσεις» στη διάρκεια –αν όχι του γάμου σου- της σχέσης σου. Αυτό ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες προσωπικές σχέσεις, όπως οικογένεια ή φίλοι.
1. Κριτική
Πολλές φορές και δεδομένης της οικειότητας που υπάρχει με το άλλο άτομο, μπορεί να προβείς σε κριτική. Το θέμα όμως είναι να μην υπερβείς το όριο. Η συνεχής κριτική δεν βοηθά πουθενά ακόμα και αν εσύ στοχεύεις σε αυτό. Αντί αυτού, αναρωτήσου γιατί σε ενοχλεί κάποια συγκεκριμένη στάση και προσπάθησε να εντάξεις τις σκέψεις σου σε μια συζήτηση. Έτσι, θα αποφευχθεί και άλλο ένα στοιχείο: η άμυνα. Όταν στην ουσία «επιτίθεσαι» στο σύντροφο σου, θα αναγκαστεί να αμυνθεί εξίσου. Ο διάλογος και η κατανόηση της άλλης πλευράς είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση.
2. Περιφρόνηση
Μπορεί να σου έχει τύχει να σε προσβάλει μπροστά σε κόσμο ή το αντίστροφο. Μπορεί να υποτιμάς ή να υποτιμά συνεχώς τις απόψεις του/σου. Αυτό το αίσθημα αλαζονείας όμως δεν χωρά σε μία σχέση –οποιουδήποτε είδους. Βρες για το τι είσαι ευγνώμων, για το τι χαίρεσαι και για τα όσα σου προσφέρει καθημερινά. Λάβε υπόψη σου κάθε τι μικρό που σε κάνει χαρούμενη. Αν εστιάζεις συνεχώς στο ότι δεν θέλει να διακοσμήσετε το σπίτι με ροζ έπιπλα, χάνεις χρόνο από τη ζωή σου.
3. Άρνηση ευθυνών
Έχεις ή έχει συνεχώς την τάση να αποποιείσαι/ται οποιασδήποτε ευθύνης. Μπορεί να κατηγορείς το σύντροφο σου για πράγματα που ενδεχομένως κάνεις εσύ. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να φταίει πάντα ένας όμως. Είναι καιρός να κοιτάξεις τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να μιλήσεις γι’ αυτά. Το βάρος των ευθυνών θα γίνει πολύ ελαφρύτερο αφού θα το μοιραστείς με το σύντροφο σου.
4. Αδιαφορία
Δέχομαι ότι μπορεί να είσαι εσωστρεφές άτομο και κάποιες φορές δεν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση –ειδικά όταν πρόκειται να είναι καβγάς. Δέχομαι επίσης, ότι μπορεί να χρειάζεσαι χρόνο να επεξεργαστείς ορισμένες σκέψεις σου για να μην πεις κάτι που θα μετανιώσεις. Αλλά δεν γίνεται να αποφεύγεις συνεχώς το διάλογο. Αν αδιαφορείς να αντιμετωπίσεις κάποιο θέμα για οποιονδήποτε λόγο, τότε δημιουργείς ένα κενό ανάμεσα σας. Όσο περισσότερο το αφήνεις, τόσο μεγαλύτερο γίνεται αυτό το κενό.
Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα μόνο στοιχείο – στο σεβασμό. Αν καταρρίψεις τις παραπάνω συμπεριφορές, θα καταφέρεις να χτίσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού με το αγαπημένο σου πρόσωπο. Αυτές είναι έννοιες που είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να οικοδομηθούν. Κάνε την αρχή από σήμερα, χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμό, χωρίς θυμό. Δώσε στη σχέση σας το happy ending που θέλεις!