To MasterChef είναι μία εκπομπή μαγειρικής που έχει καταφέρει να ανεβάσει τις μαγειρικές γνώσεις των τηλεθεατών χωρίς καν να δείχνει ακριβείς συνταγές. Μέσα σε αυτό το τηλεοπτικό show έχουμε ακούσει διάφορα ονόματα από περίεργες τεχνικές που δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν. Ωστόσο, φαίνονται πεντανόστιμες. Αν έχεις αναρωτηθεί και εσύ για το αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συνταγές στο σπίτι σου η απάντηση είναι ναι. Παρότι κάποιες θέλουν ειδικό -και πανάκριβο- εξοπλισμό, κάποιες άλλες είναι εύκολες και αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα μπορείς και εσύ να τις δοκιμάσεις στην κουζίνα σου.
Βούτυρο κλαριφιέ
Σε ελληνική μετάφραση είναι το ‘διαυγές βούτυρο’. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά στ’ αλήθεια μιλάμε για το κλασικό βούτυρο που έχεις στο ψυγείο σου. Αν λιώσεις μία ποσότητα βουτύρου σε ένα κατσαρολάκι θα παρατηρήσεις ότι επάνω διαχωρίζεται ένα κίτρινο υγρό που είναι η λιπώδης ουσία, ενώ κάτω παραμένουν τα λευκά υπολείμματα γάλακτος και νερού που περιέχει. Το κίτρινο κομμάτι είναι το λεγόμενο βούτυρο κλαριφιέ και χρησιμοποιείται κυρίως για να σοτάρουμε κρέας ή λαχανικά σε βούτυρο. Επιπλέον χρησιμοποιείται και σε σάλτσες που έχουν ως βάση το βούτυρο. Ο λόγος που μπαίνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι γιατί το κίτρινο κομμάτι έχει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη θερμοκρασία σε σχέση με το άσπρο και έτσι δεν καίγεται ούτε καπνίζει στο τηγάνι.
Λάδι μυρωδικών
Πολλές φορές ακούσαμε σε αυτή την εκπομπή την έκφραση “λάδι μαϊντανού” ή άλλων μυρωδικών και η αλήθεια είναι πως αυτή η συνταγή είναι όσο απλή ακούγεται. Μπορείς να αρωματίσεις το λάδι σου με τα αγαπημένα σου μυρωδικά και να το χρησιμοποιήσεις ωμό στις σαλάτες ή τα γεύματα σου.
Θα χρειαστείς:
- 1 ματσάκι μυρωδικά (επέλεξε ότι θες)
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Απομάκρυνε τα κοτσάνια στα μυρωδικά σου διότι μπορεί να σου πικρίσουν. Πλύνε και ζεμάτισε τα φύλλα τους και στη συνέχεια στράγγιξε τα καλά. Βάλε τα στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και πολτοποίησε τα. Σούρωσε το μείγμα σου και διατήρησε το λάδι στο ψυγείο για μερικές μέρες.
Κενέλ
Αυτή την ονομασία χρησιμοποιούμε για την τεχνική στην οποία με δύο κουτάλια δίνουμε ένα σχήμα αυγού σε κάποια κρέμα, πουρέ ή παγωτό. Η διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά ίσως να χρειαστείς λίγη εξάσκηση πριν βγάλεις το τέλειο αποτέλεσμα.
Coulis
Το coulis είναι μία ρευστή σάλτσα με βάση τα λαχανικά ή τα φρούτα. Συνήθως χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει φιλέτα κρέατος ή στην περίπτωση των coulis φρούτων επιδόρπια. Η σάλτσα αυτή μπορεί να είναι ωμή ή μαγειρεμένη ανάλογα με το τι θα συνοδεύει. Επειδή το καλοκαίρι έφτασε μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το coulis φράουλας για να συνοδεύσεις το παγωτό σου.
Θα χρειαστείς:
- 1/2 κιλό φράουλες
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
Τοποθέτησε τις πλυμένες και καθαρισμένες φράουλες σε ένα μπλέντερ μαζί με την ζάχαρη. Για επιπλέον γεύση μπορείς να προσθέσεις εκχύλισμα βανίλιας ή σφινάκι από κάποιο λικέρ. Αφού τα πολτοποιήσεις πέρασε τα από ένα σουρωτήρι και σέρβιρε.
Λαδι μυρωδικων. Θα μπορουσα να το βαλω σε αποστειρωμενα βαζακια να κλεισω τα βαζακια κ να τα σφραγισω ωστε να κρατησω αυτο το λαδι πιο πολυ κ εκτις ψυγειου;;
Aπό όσο γνωρίζουμε ναι.