Ανακαλύψαμε τέσσερις φιλοσοφίες ευεξίας που έχουν δοκιμαστεί σε ορισμένες χώρες, οι οποίες ενδέχεται να σε καθοδηγήσουν στον τρόπο που πρέπει να βλέπεις τις δυσκολίες της ζωής. Για να είσαι προετοιμασμένη όταν έρθει η στιγμή που θα “σκάσουν” ξανά οι απανωτές αναποδιές.
Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που νιώθουμε ότι το σύμπαν συνωμοτεί ώστε όλα να πάνε στραβά. Και συνήθως όταν συμβαίνει κάτι κακό, ακολουθείται από περισσότερα αρνητικά περιστατικά, σαν ένα ντόμινο ατυχίας. Έως ότου φτάνεις στο σημείο να πεις “δεν αντέχω άλλο”. Μερικές φορές πρόκειται για σύμπτωση, μερικές φορές φταίνε κάποιες επιλογές μας.
Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην διαχείριση των προβλημάτων και επηρεάζει τις εξελίξεις. Πρόκειται για την ψυχολογία που διαθέτεις, όταν αντιμετωπίζεις κάτι αρνητικό. Όταν δεν πηγαίνει κάτι με τα νερά σου, όταν ζορίζεσαι λίγο παραπάνω, μια αρνητική στάση δε βοηθάει σε τίποτα. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το εφαρμόζουμε.
KANSO
Η ιαπωνική φιλοσοφία Kanso σημαίνει απλότητα. Εφαρμόζεται στους εσωτερικούς χώρους, κρατώντας τα πράγματα όσο πιο minimal γίνεται. Η απλή διακόσμηση και τα έπιπλα χωρίς έντονα χρώματα και πολλές λεπτομέρειες, βοηθούν το μυαλό να ηρεμεί και να αποβάλλει τις αρνητικές σκέψεις. Επεκτείνοντας τη θεωρία από το σπίτι στον άνθρωπο, όταν αρχίζεις να βάζεις την απλότητα στη ζωή σου και τις αποφάσεις που παίρνεις, παρατηρείς μεγάλη προσωπική εξέλιξη στον τρόπο που αντιμετωπίζεις καταστάσεις. Σταδιακά, φτάνεις στο σημείο που μπορείς να απολαύσεις κάθε μικρή στιγμή της ζωής και όταν έρθουν τα δύσκολα εκτιμάς αυτά που ήδη διαθέτεις.
Ikigai
Μένουμε λίγο ακόμα στην Ιαπωνία, από όπου μας έρχεται μια δεύτερη θεωρία ονόματι Ikigai. Η λέξη αυτή περιγράφει την διαδικασία της αναζήτησης του νοήματος της ζωής για τον κάθε άνθρωπο. Για να απλοποιηθεί αυτή η σκέψη, έχει δημιουργηθεί ένα διάγραμμα Venn με τέσσερις συντελεστές: τι σου αρέσει, σε τι είσαι καλός, σε τι μπορείς να πληρωθείς και τι χρειάζεται ο κόσμος. Όταν ενώνονται οι τέσσερις συντελεστές, δημιουργείται ένα πεδίο όπου ανήκει το Ikigai. Μη σταματάς να ψάχνεις όσο ζεις, μέχρι να βρεις μια ασχολία που θα σε “γεμίζει”, θα σου δίνει πάθος. Παράλληλα όμως πρέπει να έχεις τις ικανότητες ώστε να το κάνεις αποτελεσματικά και να σου αποφέρει και κάποιο κέρδος. Και τέλος, αυτό που διαλέγεις, να μην είναι εμπόδιο για τον κόσμο, να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να μην στοιχίζει ζωές ή βλάπτει άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που έχουν εφαρμόσει αυτή τη θεωρία στις ζωές τους, έχει αποδειχθεί ότι ζουν περισσότερο και πιο ποιοτικά.
Hygge
Ξεφεύγοντας από τις ασιατικές θεωρίες, μεταφερόμαστε στην ευρωπαϊκή Δανία ώστε να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής Hygge. Λόγω του κρύου και των βροχών κατά τους χειμερινούς μήνες, υπήρξε η ανάγκη για μια κατάσταση καλής ψυχολογίας ώστε να “βγει” ο χειμώνας χωρίς κατάθλιψη. Είναι γνωστό ότι στις βόρειες χώρες, τα ποσοστά κατάθλιψης ξεπερνούν το φυσιολογικό όριο. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω καιρού και έλλειψης ηλίου, δηλαδή βιταμίνης D, που σχετίζεται με την ευεξία του οργανισμού. Γι’αυτό λοιπόν, οι Δανοί φίλοι μας ανακάλυψαν τον τρόπο σκέψης Hygge, σύμφωνα με τον οποίο απολαμβάνεις απλά, καθημερινά πράγματα, που συνήθως έχουν το στοιχείο του coziness, με καλούς, θετικούς ανθρώπους. Αντί να κυνηγούν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, οι άνθρωποι αυτής της φιλοσοφίας προτιμούν να κουκουλωθούν κάτω από την ίδια κουβέρτα με τους αγαπημένους τους και να δουν μια ατμοσφαιρική ταινία, πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Η μαγεία της απλότητας ξαναχτυπά.
Lagom
Η σουηδική φιλοσοφία Lagom θυμίζει κάπως το αρχαιοελληνικό “μέτρον άριστον”. Ούτε πάρα πολύ, ούτε πολύ λίγο – όσο πρέπει. Όταν βρεις την ισορροπία στη ζωή σου, αυτόματα αυτή γίνεται καλύτερη. Ισορροπία στην προσωπική ζωή, στη δουλειά, στο φαγητό, στη διασκέδαση. Και γενικά σε όλες τις πτυχές της ζωής που οι άνθρωποι τείνουν να ξεφεύγουν. Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν τη θεωρία αυτή, παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοητική και ψυχική ευεξία και είναι πιο πιθανό να έχουν μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Μέτρον άριστον λοιπόν, όπως προέβλεψε και ο Κλεόβουλος ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.