Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, βρισκόμαστε σε μία διαρκή αβεβαιότητα. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να δημιουργούμε λίστες για να μας βοηθούν να ταξινομούμε τις υποχρεώσεις μας.
Υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορούν να βελτιώσουν τη λίστα υποχρεώσεών μας
Πιθανότατα, να έχεις γράψει μία λίστα τόσο μακριά όσο το χέρι σου τώρα κι ενώ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμένεις ενημερωμένη για τους στόχους, τις εργασίες και τις προκλήσεις σου, πρέπει να προσέξεις να χρησιμοποιείς μια λίστα υποχρεώσεων ως μία μακροχρόνια λίστα εργασιών που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι η λίστα αυτή σε βοηθάει αντί να σε εμποδίζει να ολοκληρώνεις τους στόχους σου.
Αυτό σημαίνει ότι η λίστα αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφικτή. Πρέπει να είναι σύντομη, γλυκιά και εύστοχη. Τοποθετώντας όλα όσα πρέπει να κάνεις στη λίστα υποχρεώσεων μπορεί να σε κάνει να νιώσεις εξαιρετικά παραγωγική, αλλά θα οδηγήσει σε άγχος και χάος μακροπρόθεσμα.
Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να προσεγγίσεις τη λίστα με μία στρατηγική. Η σωστή στρατηγική θα αλλάξει τον τρόπο που θα θέτεις και θα επιδιώκεις τους στόχους σου και θα σε βοηθά να μειώσεις το στρες. Απλώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τη λίστα υποχρεώσεων που κάνεις ως έναν τρόπο για να βελτιώσεις τους στόχους σου και να το επιτυγχάνεις αυτό εύκολα και ομαλά. Παρακάτω, 4 τρόποι να δημιουργήσεις μια καλύτερη λίστα υποχρεώσεων.
Προετοίμασέ την από το προηγούμενο βράδυ
Έχεις την τάση να σχεδιάζεις τις καθημερινές σου εργασίες αφού ξυπνήσεις; Αυτό σπαταλά πολλή από τη χρήσιμη ενέργειά σου και η μέρα μόλις έχει ξεκινήσει. Πολλοί από εμάς το κάνουμε αυτό τακτικά και αυτή είναι μία συνήθεια που πρέπει να κόψουμε.
Μπορείς να προετοιμάσεις την λίστα υποχρεώσεων από το προηγούμενο βράδυ παίρνοντας μερικά λεπτά πριν πας για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο πρωί έχοντας μια ξεκάθαρη ατζέντα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η προετοιμασία της λίστας μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Δεν χρειάζεται να χάνεις χρόνο το πρωί για να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια της ημέρας.
Κράτησε την απλή
Η διαγραφή δέκα ή περισσότερων πραγμάτων από τη λίστα δεν είναι ρεαλιστική. Τουλάχιστον όχι σε 24 ώρες τη μέρα. Η μη εκτέλεση αυτών των εργασιών σου μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την παραγωγικότητά σου και να σε κάνει να νιώσεις άσχημα.
Συμβουλή μας: Mην το παρακάνεις. Διατήρησε τη λίστα σου απλή και απόφυγε τις εύκολες εργασίες που δεν απαιτούν σχεδόν καμία προσπάθεια. Εάν η λίστα σου περιέχει περισσότερα από πέντε πράγματα, κάτι κάνεις λάθος. Περιόρισε τη λίστα σου στις πέντε πιο σημαντικές εργασίες που θα σε οδηγήσουν πιο κοντά στο στόχο σου και δώσε το καλύτερο δυνατό για να την ελέγξεις πριν τελειώσει η μέρα.
Ολοκλήρωσε πρώτα τη μεγαλύτερη υποχρέωσή σου
Τα επίπεδα παραγωγικότητας και ενέργειας δεν είναι συνεπή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και η λίστα σου θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει αυτό. Να είσαι στρατηγική. Μην σπαταλάς το χρόνο και την ενέργειά σου σε υποχρεώσεις με χαμηλό αντίκτυπο. Οργάνωσε τη λίστα σου με τέτοιο τρόπο ώστε τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά καθήκοντα να έχουν την προτεραιότητα.
Πώς αποφασίζεις ποια είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εργασία; Ρώτα τον εαυτό σου αυτό: “Αν είναι να κάνω μόνο ένα πράγμα σήμερα, ποιο θα είναι αυτό που θα με κάνει να νιώσω πιο επιτυχημένη;” Ένας άλλος τρόπος να το κάνεις είναι να προσδιορίσεις ποιες εργασίες στη λίστα σου είναι σημαντικές σε σχέση με αυτές που είναι επείγουσες.
Έλεγξέ την και επεξεργάσου την
Μην ακολουθείς τυφλά τη λίστα σου διότι μπορεί να εμφανιστεί ένα μεγαλύτερο θέμα που απαιτεί την άμεση προσοχή σου. Μην θεωρείς το καθημερινό σου πρόγραμμα ως προκαθορισμένο. Έλεγξέ τη λίστα υποχρεώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πραγματοποίησε προσαρμογές σε αυτό, εάν είναι απαραίτητο.
Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικά και πιο αποτελεσματικά; Εάν η απάντηση είναι ναι, σημείωσέ το στη λίστα για αύριο και κάν΄το. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσεις καλύτερα τη ροή των υποχρεώσεών σου και θα βελτιώσεις την οργάνωσή σου.