Για πολλούς από εμάς, ο κρύος χειμώνας συνδυάζεται με μία ωραία ζεστή σπιτική σούπα και ένα τσάι.

Σούπα Τορτελίνι

tastesbetterfromscratch.com

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους

1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο

3 στελέχη σέλινου, ψιλοκομμένα

2-3 στελέχη φρέσκου θυμαριού, χωρίς φύλλα

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, ψιλοκομμένη

3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κονσέρβα ψητές ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουτί ζωμός λαχανικών 32 ουγγιών

1 κονσέρβα φασόλια κανελίνι, 1/4 φλιτζανιού διατηρημένο

2 ψητές κόκκινες πιπεριές

3 φλιτζάνια προσυσκευασμένα τορτελίνια

1-2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο

Αλάτι και πιπέρι για γεύση

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα για γαρνίρισμα

Χυμός από 1/2 λεμόνι + περισσότερο για το τελείωμα

Εκτέλεση:

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξε το ελαιόλαδο και άφησε το να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια με μια μεγάλη πρέζα αλάτι/πιπέρι και μαγείρεψε για λίγα λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν ελαφρώς.

2. Πρόσθεσε τα καρότα, το σέλινο, το θυμάρι και τη ρίγανη στην κατσαρόλα και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν. Μαγείρεψε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι τα καρότα και το σέλινο να αρχίσουν να μαλακώνουν.

3. Πρόσθεσε το σκόρδο και τις ψημένες στη φωτιά ντομάτες με τη σάλτσα σόγιας. Μαγείρεψε ξανά για λίγα λεπτά ακόμα για άφησε όλες τις γεύσεις να ωριμάσουν μαζί.

4. Πρόσθεσε το ζωμό και στη συνέχεια άφησε να μαγειρευτεί μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει ο ζωμός.

5. Βάλε τις κόκκινες πιπεριές και ¼ φλιτζανιού από τα φασόλια κονσέρβας σε ένα μπλέντερ και χτύπα τα μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσέ τα όλα στην κατσαρόλα.

6. Άνοιξε το μάτι της κουζίνας, ώστε να βράσεις τη σούπα και στη συνέχεια βάλε τα υπόλοιπα φασόλια και τα τορτελίνια. Μαγείρεψε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι τα τορτελίνια να ψηθούν.

7. Βγάλε από τη φωτιά και ανακατέψτε το λάχανο. Προσάρμοσε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Στύψε φρέσκο λεμόνι στην κατσαρόλα ανάλογα με τη γεύση.

8. Σέρβιρε και ρίξε από πάνω λίγη παρμεζάνα. Καλή όρεξη!

Εύκολη μεξικανική σούπα με κοτόπουλο Τορτίγια

natashaskitchen.com

Υλικά:

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 στελέχη σέλινου, κομμένα σε λεπτές φέτες

4 καρότα, σε λεπτές φέτες

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 πιπεριά jalapeno, ψιλοκομμένη

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

2 μεγάλα (ή 3 μικρά) μισά στήθη κοτόπουλου, με κόκαλα και πέτσα

1 1/2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου

1 κονσέρβα (28 ουγγιές) ολόκληρες ντομάτες σε πουρέ, θρυμματισμένες

1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιαντρου

4 τορτίγιες καλαμποκιού, κομμένες σε λεπτές φέτες

Γαρνιτούρες: ψιλοκομμένο αβοκάντο, πατατάκια τορτίγιας, τριμμένο τυρί, λάιμ, ξινή κρέμα, κόλιανδρο, jalapeño

Εκτέλεση:

3. Άλειψε με ελαιόλαδο μια μεγάλη κατσαρόλα ή φούρνου και ζέστανε σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.

4. Πρόσθεσε το σκόρδο, το jalapeño, το κύμινο και τον κόλιανδρο και ανακάτεψέ τα. Πρόσθεσε τα μισά στήθη κοτόπουλου. Βάλε γενναιόδωρα αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια ρίξε το ζωμό κοτόπουλου και τις ντομάτες πάνω από το κοτόπουλο για να καλυφθεί. Αν το κοτόπουλο δεν είναι βυθισμένο, πρόσθεσε νερό για να το καλύψεις. Πρόσθεσε τον κόλιανδρο και τις λωρίδες τορτίγιας.

5. Άσε το φαγητό να βράσει, στη συνέχεια μείωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Κόψε ένα κομμάτι κοτόπουλο για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο. Όταν το κοτόπουλο ψηθεί μέχρι μέσα, αφαίρεσέ το από την κατσαρόλα με τη σούπα και αφήσέ το να κρυώσει σε μια σανίδα κοπής για λίγα λεπτά. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείς, αφαίρεσε και πέταξε το δέρμα και τα κόκαλα, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε δύο πιρούνια για να τεμαχίσεις το κοτόπουλο. Βάλε ξανά το κομματιασμένο κοτόπουλο στην κατσαρόλα και ξαναζέστανε.

6. Σέρβιρε τη σούπα με όλες τις γαρνιτούρες. Έτοιμο!

Kitchari

realandvibrant.com

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι χωρισμένα φασόλια mung

1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

2 κουταλιές της σούπας ghee

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη

Μεγάλη πρέζα χινγκ

1/2 κουταλάκι του γλυκού garam masala

1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1/4 κουταλάκι του γλυκού σπόροι ajwain

4 1/4 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

1. Ξέπλυνε τα φασόλια mung και το ρύζι για να αφαιρέσεις το επιπλέον άμυλο. Άφησέ τα στην άκρη.

1. Ζέστανε το ghee και πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά. Σόταρε μέχρι τα μπαχαρικά να γίνουν αρωματικά. Πρόσθεσε το ξεπλυμένο ρύζι και τις φακές στην κατσαρόλα και ανακάτεψε μέχρι να ψηθούν και να ενωθούν με τα μπαχαρικά για ένα λεπτό, και απενεργοποίησε τη λειτουργία σοτάρισμα. Πρόσθεσε το νερό και ανακάτεψε.

2. Πρόσθεσε το καπάκι στη στιγμιαία κατσαρόλα και σφράγισέ το. Ενεργοποίησε τη λειτουργία μαγειρέματος υψηλής πίεσης και ρύθμισε το χρονόμετρο σε 8 λεπτά.

3. Σέρβιρε το kitchari ζεστό με λιωμένο ghee και γαρνιτούρες της επιλογής σου.

Masala τσάι

foodess.com

Συστατικά

8 ολόκληρους κόκκους πιπεριού

2 ξυλαράκια κανέλας

6 γαρύφαλλα

10-12 λοβούς πράσινου κάρδαμου

4 ίντσες τζίντζερ, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

2 φλιτζάνια νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλιτζάνια γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

1-2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

2 – 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο μαύρο τσάι (προτιμώ το μαύρο τσάι CTC Assam)

Οδηγίες

1. Πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά ολόκληρα σε ένα γουδί και γουδοχέρι και σπάσε τα σε μεγάλα κομμάτια.

2. Βάλε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή/μέτρια φωτιά και πρόσθεσε τα θρυμματισμένα μπαχαρικά, καβούδισέ τα για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αρωματιστούν, στη συνέχεια πρόσθεσε το τζίντζερ και συνέχισε το καβούρδισμα για άλλο ένα λεπτό μέχρι τα μπαχαρικά να αρχίσουν να γίνονται πολύ αρωματικά.

3. Πρόσθεσε το νερό και το μαύρο τσάι στην κατσαρόλα και αφήσέ τα να πάρουν μια ελαφριά βράση. Αφήσε να βράσει ελαφρά για περίπου ένα λεπτό.

4. Πρόσθεσε το γάλα και άφησέ το να σιγοβράσει. Κάντε τη μέθοδο διπλού βρασμού. Ανέβασε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και άφησε το γάλα να σιγοβράσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας, αφαιρώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν πάρει βράση. Τοποθέτησέ το ξανά στη φωτιά και άφησε το γάλα να σιγοβράσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας άλλη μια φορά. Βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν πάρει βράση. Σβήσε τη φωτιά.

5. Σούρωσε το τσάι μέσα από ένα σουρωτήρι σε φλιτζάνι και σέρβιρε το όσο είναι ζεστό. Καλή απόλαυση!