Περισσότερες από 30 εταιρείες συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της νέας τάσης στον κλάδο της εργασίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα στον Ιανουάριο και έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι εταιρείες θα έχουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν 32 ώρες κάθε εβδομάδα (αντί για 40 ώρες), χωρίς να υποστούν μειώσεις μισθών ή επιδομάτων.
«Η υιοθέτηση της 4ήμερης εργασίας θα είναι κέρδος τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζομένους» υποστήριξε ο Joe Ryle, επικεφαλής του κινήματος «Four Day Week» στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται, όπως και η ευημερία των εργαζομένων».
Το βρετανικό πρόγραμμα είναι ένα από τα πολλά παγκοσμίως (σε ΗΠΑ και Ιρλανδία ήδη εφαρμόζεται, ενώ σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία), που προσπαθούν να δημιουργήσουν το «όνειρο» κάθε εργαζόμενου.
Οι υποστηρικτικές αυτής της νέας εργασιακής τάσης, εξηγούν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας παράλληλα περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι απολαμβάνουν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο τους.
Αντίθετα, όσοι είναι ενάντια στην τετραήμερη εργασία εξηγούν ότι η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα συνεπάγεται μεγαλύτερη κόστη για τις επιχειρήσεις, καθώς και πολλές χαμένες εργατοώρες.
Σύμφωνα με τους Will Stronge και Kyle Lewis – συγγραφείς του βιβλίου Overtime: Why We Need A Shorter Working Week – η μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα χρόνιου στρες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενώ και οι δύο αναγνωρίζουν ότι μια τετραήμερη εβδομάδα είναι μόνο μία από τις «πολλές λύσεις» που είναι απαραίτητες (το «δικαίωμα αποσύνδεσης» – νομοθεσία που θα έδινε στους εργαζόμενους το δικαίωμα να «αποσυνδέονται» εκτός ωρών εργασίας– είναι άλλη μια της οποίας τονίζουν τη σημασία του), πιστεύουν ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την εργασιακή εξουθένωση.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει αλλωστε ότι η τακτική άδεια είναι πραγματικά σημαντική για την υγεία των εργαζομένων και για την αποφυγή της εργασιακής εξουθένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 φράσεις που αξίζει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου για να αποφύγεις ένα burnout