Η μαρμελάδα, κλασικό αγαπημένο υλικό που έχουμε στο πιάτο μας, πιο συχνά αλειμμένο σε μία φέτα ψωμί ή φρυγανιά. Φυσικά έχουμε απολαύσει τη μαρμελάδα ως επικάλυψη σε λαχταριστά cheesecakes και σαν γέμιση σε μπισκότα.

Προτείνουμε τη light μαρμελάδα ή τη μαρμελάδα με stevia της εταιρείας ΖΩΓΡΑΦΟΣ, για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες, χωρίς συντηρητικά και γλουτένη, χωρίς τεχνητά αρώματα ή χρώματα.

Η light επιλογή σού παρέχει 30% λιγότερες θερμίδες από τις κοινές μαρμελάδες ενώ εκείνη με φυσικά σάκχαρα και γλυκαντικό από το φυτό stevia είναι ιδανική για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μία κλασική και διαχρονική πάστα φλώρα, donuts με λαχταριστή γέμιση μαρμελάδας, κράμπλ μήλου, pancakes και κέικ με μαρμελάδα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια γεύση μαρμελάδας θέλεις.

Φραουλάδα με πιπερόριζα

Για το σιρόπι πιπερόριζας

100 γραμ. νερό

2 κουταλιές της σούπας φρέσκια πιπερόριζα, τριμμένη

10 γραμ. γλυκαντικό Slim Line ή SucraLine

4 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

750 γραμ. αναψυκτικό σόδα παγωμένη

Για τη γρανίτα φράουλα

600 γραμ. φράουλες κομμένες στη μέση

2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα Light Φράουλα

5 γραμ. γλυκαντικό Slim Line ή SucraLine

120 γραμ. νερό

Λίγο αλάτι

Για τη διακόσμηση

120 γραμ. φυτική κρέμα (ή κρέμα γάλακτος) χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή

200 γραμ. θα βρεις ακόμα 5 γεύσεις: Βερύκοκο, Νεράντζι, Βύσσινο, Δαμάσκηνο, Φρούτα του Δάσους

Πώς το φτιάξετε:

Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το γλυκαντικό, την πιπερόριζα, το νερό, το αλάτι και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Αφήνετε για 2-3 και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το χυμό και βάζετε το σιρόπι στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει πολύ καλά. Σουρώνετε το σιρόπι για τυχόν κομματάκια και το αφήνετε στο ψυγείο. Για την γρανίτα φράουλα

Βάζετε σε ένα μπολ τις φράουλες, πασπαλίζουμε με τα 5 γραμ. γλυκαντικού και τις αφήνετε στην άκρη για να βγάλουν όλους τους χυμούς τους. Βάζετε να βράσει σε μια κατσαρόλα το νερό. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ζεστό νερό, τις φράουλες μαζί με τα υγρά τους, τη μαρμελάδα και το αλάτι και πολτοποιείτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζετε το μίγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει. Κάθε μισή ώρα το βγάζετε και το ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να αφρατέψει.

Συναρμολόγηση

Βάζετε 6 ποτήρια στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ανακατεύετε τη σόδα με το σιρόπι πιπερόριζας και το μοιράζετε στα παγωμένα ποτήρια. Γεμίζετε με μπάλες από γρανίτα το κάθε ποτήρι και βάζουμε από 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε αμέσως τη φραουλάδα.

Βρες τη συνταγή κι εδώ

Κραμπλ Μήλου 

2 μεγάλα μήλα

1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη (ή βούτυρο)

4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα Light  ΖΩΓΡΑΦΟΣ βύσσινο ή δαμάσκηνο

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη Brown Crystal ZΩΓΡΑΦΟΣ

Για την τραγανή επικάλυψη:

100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

75 γραμ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)

50 γραμ. φουντούκια χοντροκομμένα

5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη Brown Crystal ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Πώς το φτιάξετε:

Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα μήλα με λίγο νερό. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να εξατμιστεί όλο το νερό. Έπειτα απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη μαρμελάδα Light ΖΩΓΡΑΦΟΣ, μία κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε.

Για την τραγανή επικάλυψη, σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, την κανέλα, τα φουντούκια και το βούτυρο και τρίβετε με τα δάκτυλα έτσι ώστε το μίγμα να γίνει σα χονδρά ψίχουλα. Τέλος προσθέτετε και την καστανή ζάχαρη.

Βουτυρώνετε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια και μοιράζετε σε αυτά το μίγμα μήλου – μαρμελάδας και από πάνω το μίγμα τραγανής επικάλυψης.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Δες τη συνταγή κι εδώ

Pancakes φούρνου με μαρμελάδα ροδάκινο

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

250ml κεφίρ

50 ml ηλιέλαιο

40 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

1 κάψουλα βανιλίνη

8 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα ροδάκινο με στέβια ΖΩΓΡΑΦΟΣ – θα τη βρεις και σε Φράουλα

Πώς το φτιάξετε:

Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακάτεψε τα υπόλοιπα υλικά εκτός, από τη μαρμελάδα και το βερίκοκο. Ένωσε τα δυο μίγματα με ένα σύρμα. Στρώσε λαδόκολλα σε ένα ταψί και άπλωσε τη ζύμη. Πάρε τη μαρμελάδα και βάλε μικρές κουταλιές μέσα στο μίγμα. Με ένα μαχαίρι άπλωσέ την απαλά. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Άφησε να κρυώσει λίγο και κόψε σε κομμάτια, σε όποιο μέγεθος επιθυμείς.

Πάστα Φλώρα

1 φλιτζάνι μαργαρίνη

1 φλυτζάνι φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ

3 αυγά

½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ

3 βαζάκια μαρμελάδα Light ΖΩΓΡΑΦΟΣ

1 βανίλια

Πώς το φτιάξετε:

Ανακατεύετε καλά τη μαργαρίνη με τη φρουκτόζη, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να ασπρίζει. Προσθέτετε τα αυγά και το κονιάκ. Ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν-πάουντερ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία.

Αδειάζετε τα ¾ της ζύμης μέσα σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή σε φόρμα για τάρτα. Κρατάτε το ¼ της ζύμης για να το πλάσετε σε μπαστουνάκια. Επάνω στη ζύμη απλώνετε τη μαρμελάδα.

Πλάθετε τη ζύμη, που έχετε κρατήσει, σε μπαστουνάκια, τα οποία τοποθετείτε επάνω από τη μαρμελάδα, το ένα πλάι στο άλλο σε απόσταση 5 εκατοστών. Τοποθετείτε επίσης μπαστουνάκια πλάγια, έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 170°C, για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει. Αφήνετε την πάστα φλώρα να κρυώσει ξεσκέπαστη και κόβετε σε κομμάτια, έτσι ώστε τα μπαστουνάκια να βρίσκονται στη μέση του  κομματιού.

Δες περισσότερο εδώ.

Κέικ με μαρμελάδα φράουλα

3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

170 γρ μαρμελάδα φράουλα με στέβια ΖΩΓΡΑΦΟΣ

1 φλιτζάνι φράουλες κομμένες σε κύβους (περίπου 8 φρέσκες)

Πώς το φτιάξετε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.  Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα κέικ.

Στον κάδο του μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το baking powder στο αλεύρι. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ σε τρία μέρη, εναλλάξ με το γάλα. Με μια σπάτουλα μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου μετά από κάθε προσθήκη.

Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια αυγών και τη βανίλια με μεγάλη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν αφράτες κορυφές. Με μια σπάτουλα προσθέτουμε απαλά τα ασπράδια αυγών στο μείγμα του κέικ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Δε θα πρέπει να υπάρχουν λευκά σημεία.

Ρίχνουμε τη μισή ζύμη στο ταψί μας και προσθέτουμε τις φράουλες που έχουμε αναμείξει σε ένα μπολ με τη μαρμελάδα προσπαθώντας να το κρατήσουμε στη μέση της ζύμης, μακριά από τα πλαϊνά του ταψιού, για να μην κολλήσει. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μισή ζύμη. 

Ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί το κέικ με ένα μαχαίρι. Μπήγουμε το μαχαίρι στο πιο ψηλό σημείο του κέικ, αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Απομακρύνουμε το κέικ από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.