Ας υποθέσουμε ότι είσαι μία από εμάς, ότι δηλαδή όταν έχεις να παραδώσεις μία εργασία ή μια απαιτητική εβδομάδα στη δουλειά το άγχος σε κατακλύζει. Χάνεις τον ύπνο σου, αποκτάς πολλά νεύρα, το ρίχνεις στο φαγητό, ή αντιθέτως δεν τρώς καθόλου και τη βγάζεις με εσπρεσάκια. Οκ. Το ξέρεις και το ξέρω πως όλο αυτό σου κάνει κακό. Το να ζεις με το stress βλάπτει τόσο τη ψυχολογία σου, όσο και την υγεία σου και μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις πάνω σου. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις άμεσα το άγχος.
1. Πάρε τον έλεγχο
Όταν αγχωνόμαστε χαλάμε ατελείωτες ώρες σκεπτόμενες όλα αυτά που μπορεί να πάνε άσχημα κάνοντας σενάρια επί σεναρίων. Το αποτέλεσμα; Καταφέρνουμε να αγχωθούμε ακόμη περισσότερο. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις λοιπόν να γεμίζεις στρες σχετικά με κάτι, πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε όλες τις παραμέτρους, όπως και όλους τους φόβους σου. Όταν διαβάσεις αυτά που σε προβληματίζουν, θα καταλάβεις πως τα πράγματα δεν είναι καταστροφικά.
2. Φρόντισε να κοιμάσαι σωστά
Κάποιοι όταν αγχώνονται στριφογυρίζουν στο κρεβάτι μέχρι το πρωί αναλογιζόμενοι τι και πώς και άλλοι κοιμούνται 12ωρα αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Εμείς δεν θέλουμε τίποτα από τα δύο. Καλό θα ήταν να κοιμάσαι 8 ώρες σταθερά και να ενεργοποιείς το ξυπνητήρι σου και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην απορυθμίζεις τους ρυθμούς του σώματός σου.
3. Βγες έξω
Αχ σε παρακαλώ, μη κλειστείς στο σπίτι κάνοντας ταβανοθεραπεία μέχρι να λύσεις το όποιο θέμα. Βγες έξω, δες φίλους, πήγαινε θέατρο, κάνε ψώνια, προσπάθησε να αποσπάσεις τη προσοχή σου από τη πηγή του άγχους σου. Σίγουρα, επιστρέφοντας σπίτι θα νιώθεις πιο χαλαρή και ανάλαφρη.
4. Φάε με μέτρο
Άκου τώρα κάτι σοκαριστικό: τίποτα δεν θα βελτιωθεί αν φας μόνη σου μια συσκευασία οικογενειακό παγωτό. Ούτε μία σακούλα πατατάκια. Ίσως νιώσεις αυτή τη στιγμιαία ευχαρίστηση που συνοδεύει κάθε διατροφική παρασπονδία, αλλά μέσα σε λίγη ώρα θα νιώσεις την ενέργεια σου να πέφτει και τα νεύρα σου να αυξάνονται. Προσπάθησε να τρέφεσαι υγιεινά και να μην τρως τα συναισθήματά σου.
5. Μη γίνεσαι εμμονική
Αυτό που σκέφτεσαι το μάθημα που δίνεις και πόσο δύσκολο είναι 24/7, ναι, μη το κάνεις. Απλά μεγαλοποιείς το ζήτημα στο μυαλό σου και χαλάς τον πολύτιμο χρόνο σου μη κάνοντας τίποτα χρήσιμο ή παραγωγικό. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ασχοληθεί με το θέμα που σε απασχολεί μόνο 1 ώρα την ημέρα. Αυτή τη 1 ώρα μη κάνεις τίποτε άλλο. Κλείσε τα κινητά, τον υπολογιστή και μη μιλήσεις σε κανένα. Κάτσε και αναλογίσου τα πάντα, αγχώσου, φρίκαρε, κλάψε αν θες, αλλά στα 60′ σήκω και ασχολήσου με κάτι άλλο.