Λόγω της καθιστικής ζωής και της στάσης του σώματος που έχουμε περνώντας πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη η περιοχή των ώμων είναι αρκετά καταπονημένη και αδύναμη. Στην άνω πλάτη και στο στέρνο ‘κατοικεί’ η ενέργεια του ενθουσιασμού μας. Ο B.K.S. Iyengar πολύ ωραία έλεγε «Αν ανοίγεις καλά τις μασχάλες τότε ο νους είναι ανάλαφρος. Δεν σε πιάνει στεναχώρια ούτε κατάθλιψη.»
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κρατάμε ενεργοποιημένη και χωρίς πόνους την περιοχή αυτή. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις στη γιόγκα που ενδυναμώνουν τους ώμους και τα χέρια και μέσα από αυτές επίσης εξερευνούμε όλο το εύρος της κίνησης που μπορούν οι ώμοι μας να κάνουν.
Δοκίμασε τις παρακάτω ασκήσεις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα. Μπορείς να τις κάνεις και με τις οδηγίες στο βίντεο που ακολουθεί.
Οι ασκήσεις αυτές γίνονται σχεδόν όλες εύκολα και στο γραφείο σου.
Το χέρι στον τοίχο
Στάσου δίπλα σε ένα τοίχο και τοποθέτησε την παλάμη με τα δάχτυλα να κοιτάνε προς τα πάνω. Κράτα το χέρι τεντωμένο και προχώρα προς το χέρι και μετά πίσω μακριά από το χέρι. Σαν να περιστρέφεσαι γύρω από έναν άξονα με όλο το σώμα παράλληλο στον τοίχο. Επανάλαβε το ίδιο με τα δάχτυλα του χεριού να κοιτάνε προς τα πίσω και μετά προς το πάτωμα. Άλλαξε χέρι στον τοίχο και κάνε το ίδιο.
Αυτή η άσκηση είναι πολύ καλή για τους καρπούς, τον δύσκαμπτο αντίχειρα από τη χρήση του κινητού και τις τενοντίτιδες.
Urdhva Baddhaguliyasana (δέσιμο των χεριών πάνω από το κεφάλι)
Στάσου όρθια στη Tadasana (θέση βουνό), σταύρωσε τα δάχτυλα των χεριών μπροστά σου, άνοιξε τις παλάμες προς τα έξω και τέντωσε τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι. Μείνε για 20¨- 30¨. Κατέβασε τα χέρια και επανέλαβε σταυρώνοντας τα δάχτυλα των χεριών αλλιώς.
Αυτή η άσκηση βοηθάει στο άνοιγμα των ώμων και των καρπών.
Adho Mukha στη Vajrasana (η θέση του διαμαντιού με το κεφάλι κάτω)
Κάθισε στη Vajrasana, με τα γόνατα και πέλματα ενωμένα φέρε την λεκάνη στις φτέρνες και τέντωσε τον κορμό και τα χέρια μπροστά φέρνοντας το μέτωπο και τις παλάμες να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Τώρα σταύρωσε τα δάχτυλα των χεριών πίσω από την πλάτη και τέντωσε τα χέρια ψηλά προς το κεφάλι. Κράτα το υπόλοιπο σώμα όπως είναι στην Adho Mukha Vajrasana.
Αυτή η άσκηση βοηθάει τους ώμους και τις ωμοπλάτες.
Gomukhasana (η θέση το πρόσωπο της αγελάδας)
Παράμεινε στη Vajrasana και πιάσε τα χέρια πίσω από την πλάτη φέρνοντας πρώτα το αριστερό χέρι από κάτω και το δεξί από ψηλά. Αν δεν φτάνουν τα χέρια να τα πιάσεις μεταξύ τους χρησιμοποίησε μια ζώνη. Κράτα τη θέση των χεριών για 20¨-30¨. Επανάλαβε πιάνοντας τα χέρια αλλιώς.
Αυτή η άσκηση βοηθάει σε εντάσεις στους ώμους και τις ωμοπλάτες, ενώ ανοίγει το στέρνο.
Garudasana (η θέση του αετού)
Τέντωσε τα χέρια μπροστά σου ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων και λύγισε τους αγκώνες σε 90 μοίρες γωνία. Φέρε τον δεξί αγκώνα πάνω από τον αριστερό, πλέξε τα χέρια και ένωσε τις παλάμες. Κράτα τη θέση των χεριών για 20¨-30¨. Επανάλαβε πιάνοντας τα χέρια αλλιώς.
Αυτή η άσκηση τεντώνει καλά τους μυς ανάμεσα στις ωμοπλάτες και την σπονδυλική στήλη.
Οι δύο τελευταίες στάσεις, gomukhasana και garudasana, προσφέρουν άμεση ανακούφιση και μπορούν εύκολα να γίνουν σε όρθια ή καθιστή θέση ενώ είσαι στο γραφείο σου.
Το κείμενο επιμελήθηκε η Χριστίνα Σολωμού Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMindfeatured image: conscious lifestyle mag