Τις τελευταίες ημέρες, ο υδράργυρος ανεβαίνει, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η εξαντλητική ζέστη μας κάνει είτε να τρέχουμε στις κοντινότερες παραλίες για μερικές βουτιές που λειτουργούν ως όαση δροσιάς μέσα στον καύσωνα, είτε να κλεινόμαστε μέσα στο σπίτι, καθισμένοι μπροστά από το air condition με τα χέρια διάπλατα ανοιχτά, σαν την Ρόουζ στον Τιτανικό.

Το νερό δεν είναι αρκετά παγωμένο και η ιδέα ενός ζεστού πιάτου φαγητού μόνο δελεαστική δεν ακούγεται.

Μία σκέψη γυρίζει ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό: «Αχ και να ‘χαμε ένα παγωτάκι!». Δύο ζουμερές, πεντανόστιμες μπάλες παγωτού να δροσίσουν το είναι μας με τον πιο λαχταριστό τρόπο. Όχι, όμως, του τυποποιημένου παγωτού, αλλά εκείνου του φρέσκου, που κρύβει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω του. Του παγωτού που με τόση αφοσίωση και ταλέντο δημιουργούν χρόνια ατελείωτα οι Ιταλοί.

Αν, λοιπόν, αναζητάς τα αθηναϊκά spots για να γευτείς γνήσιο ιταλικό παγωτό, που συνδυάζει άρωμα Ελλάδας, αυτά είναι τα 5 μέρη που πρέπει να αναζητήσεις:

Da Vinci

Το πρώτο μαγαζί στην καρδιά της Αθήνας έμελλε να γίνει γρήγορα το #1 spot για γνήσιο ιταλικό παγωτό. Μια βιαστική ματιά στο μαγαζί αρκεί για να «διαβάσεις» τη φιλοσοφία του: Υψηλή αισθητική και παγωτό που παρασκευάζεται αυθημερόν στο κατάστημα, ακολουθώντας παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές και χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα και αγνά υλικά, 100% ελληνικής προέλευσης και χωρίς συντηρητικά.

Αν νομίζεις ότι η επιλογή θα είναι εύκολη υπόθεση, κάνεις λάθος! Θα πρέπει να ξεκινήσεις από το χωνάκι που προτιμάς: Απλό ή με κάποια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για επικάλυψη; (σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, χρωματιστό, τρούφα κ.α). Οι διαθέσιμες γεύσεις αλλάζουν τακτικά, αλλά θα βρεις σίγουρα μία για κάθε γούστο. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πρωτότυπο, διάλεξε πράσινο μήλο, κανταΐφι ή μαστίχα. Μπορείς να ολοκληρώσεις τη δροσερή σου πανδαισία με κάποιο topping, που θα απογειώσει τη γεύση του παγωτού σου (φυστίκι αιγίνης, smarties, τριμμένο μπισκότο oreo, καραμελωμένο αμύγδαλο, κ.ά.).

Αν θέλεις να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο, μπορείς να επιλέξεις το διάσημο gelato donuts του μαγαζιού. Πρόκειται για semifreddo παγωτό σε σχήμα donut, τοποθετημένο σε ξυλάκι, με παγωμένη επικάλυψη σε διάφορα χρώματα, σχέδια και γεύσεις.

Solo Gelato

Το γευστικό αποτέλεσμα που θα δοκιμάσεις στο παγωτό του Solo Gelato μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο ιδιοκτήτης του είναι παγωτοποιός τρίτης γενιάς και ακολουθεί πιστά τα μυστικά των συνταγών του παππού του, για να δημιουργήσει γεύσεις που επιβραβεύθηκαν με την κορυφαία διάκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού στο Βερολίνο το 2012.

Το μυστικό στο παγωτό που παρασκευάζεται εδώ είναι ότι συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά συστατικά. Για παράδειγμα, σαλέπι και μαστίχα Χίου δημιουργούν μια υπέροχη γεύση καϊμάκι, ενώ το φιστίκι έχει ως πρώτη ύλη άριστα υλικά από τη Σικελία και το Πιεμόντε. Οι σορμπέ γεύσεις παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκα φρούτα εποχής και δεν περιέχουν χρωστικές.

Όποια γεύση κι αν επιλέξεις θα σε αποζημιώσει, ωστόσο σου προτείνουμε τις signature επιλογές, την Κρέμα Solo Gelato με αμύγδαλα και λικέρ Amaretto και τη Σοκολάτα Veneziana με ρούμι και κομματάκια σοκολάτας. Μη νιώσεις τύψεις για την ευμεγέθη μερίδα που πλησιάζει προς το μέρος σου. Εδώ, όλες οι γεύσεις έχουν μόλις 5% λιπαρά, ενώ μπορείς να επιλέξεις και παγωτό με στέβια και σιρόπι αγαύης.

Morris Brown

Αντικρίζοντας τους εργαζόμενους αυτού του μαγαζιού να αναδεύουν ξανά και ξανά το παγωτό πριν το σερβίρουν πάνω σε ένα τραγανό χωνάκι, ίσως αναρωτηθείς γιατί τέτοια επιμονή σε αυτή τη διαδικασία. Η απάντηση είναι απλή: Το ανακάτεμα απομακρύνει τον αέρα, με στόχο το παγωτό να έχει την τέλεια υφή την ώρα που θα αγγίξει τους γευστικούς σου κάλυκες. Αρκεί αυτό για να καταλάβεις με πόση προσοχή στη λεπτομέρεια και το άρτιο αποτέλεσμα προσεγγίζεται η παρασκευή αυτού του παγωτού.

Βασική αρχή του καταστήματος αποτελεί το παγωτό να είναι ημέρας, δεν περισσεύει και δεν φυλάσσεται. Παράλληλα, δεν περιέχει χρωστικές και πρόσθετα, παρασκευάζεται με ελληνικά, φρέσκα φρούτα εποχής (με εξαίρεση τον ανανά και το μάνγκο που εισάγονται) και περιέχει προσεγμένες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι όποια γεύση κι αν επιλέξεις, θα σου χαρίσει μια άρτια, ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας νοστιμιά, που θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Le Greche

Τι συμβαίνει όταν μια καθηγήτρια αποφασίζει να κάνει στροφή στην καριέρα της και να σπουδάσει την τέχνη της παρασκευής παγωτού και μάλιστα στη γενέτειρά του, την Ιταλία; Η απάντηση κρύβεται στο Le Greche, ένα μαγαζί που συνδυάζει τις γνώσεις των Ιταλών με το ελληνικό μεράκι, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο γευστικό αποτέλεσμα, που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις. Και όταν λέω πρωτότυπο, που συνδυάζει, το εννοώ: Πού αλλού θα βρεις σοκολάτα με πορτοκάλια Λακωνίας, Μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα Κορινθίας και δροσιστικό σορμπέ από λεμόνια Άργους; Η επιλογή θα είναι δύσκολη, η γεύση όμως θα σε κάνει να επιστρέψεις εδώ ξανά και ξανά.

Oggi

Θα σου περιγράψω απλά μια εικόνα: Μπαίνεις σε ένα χώρο που αναβλύζει μυρωδιά εξαιρετικού espresso, συνδυασμένου με κακάο άριστης ποιότητας, που συνδυάζονται για να φτιάξουν ένα εκπληκτικό παγωτό τιραμισού, που στοιχειώνει τις αισθήσεις σου. Δε σου φτάνει αυτό; Τότε στο μαγαζί που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που μαθήτευσαν δίπλα στους κορυφαίους του είδους στην Ιταλία θα βρεις σικελιάνικη Μόντικα, φουντούκι από το Πιεμόντε και μασκαρπόνε από την Πούλια, ταξιδεύοντάς σε απευθείας σε ένα νοητό και γευστικό ταξίδι στην υπέροχη γειτονική χώρα, με την μυθική κουζίνα.

Το γνήσιο ιταλικό ταπεραμέντο αποτυπώνεται αισθητικά με την αυθεντική παγωτομηχανή που κοσμεί το κέντρο του καταστήματοςκαι σε προδιαθέτουν για ό,τι πρόκειται να δοκιμάσεις.