Ανάμεσα σε ουτοπικούς ρομαντισμούς και σε μοντέρνες ερωτικές θεωρίες της pop culture και των Generations X και Y που γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες, μάλλον υπάρχει ένα περιθώριο όπου συμβαίνει ο πραγματικός έρωτας και οι πραγματικές σχέσεις με happy end. Αν αποδέχεσαι τις παρακάτω θεωρίες ως απόλυτες αλήθειες για τις σύγχρονες σχέσεις, ίσως θα έπρεπε να είσαι πιο επιφυλακτική:
Μύθος #1: Αν δεν σου λέει “σ’ αγαπώ”, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν το νιώθει. Μάθε να αναγνωρίζεις τα “σημάδια” ότι νοιάζεται βαθιά για σένα.
Ίσως η μεγαλύτερη σύγχρονη παραπλάνηση. If you ask me, όταν δεν το λέει μετά από εύλογο διάστημα, το πιθανότερο είναι να μην το νιώθει. Αν το νιώθει, δεν δικαιολογείται να μην το λέει και να μην το δείχνει, εκτός αν συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό που κρύβει, και το οποίο κανονικά θα έπρεπε να ξέρεις για να έχεις όλα τα δεδομένα και να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Αν φοβάται να εκφράσει ένα τόσο ωραίο συναίσθημα, πώς περιμένεις να επικοινωνεί μαζί σου σε άλλες, δύσκολες καταστάσεις; Θες στ’ αλήθεια να είσαι με κάποιον που φοβάται να πει “σ’ αγαπώ”; Δεν θα λύσεις εσύ τα προβλήματα και τα ψυχολογικά του καθενός. Σταμάτα να τον αντιμετωπίζεις με επιείκεια σαν να ήταν η αρσενική Πυθία που στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα που πρέπει να αποκωδικοποιείς εσύ για να καταλάβεις πού το πάει. Όταν η σχέση σας έχει φτάσει σε ανάλογο σημείο, η εξωτερίκευση του “σ’ αγαπώ” και όλα όσα συνεπάγεται μια νορμάλ σταθερή σχέση, είναι προαπαιτούμενα για τη συνέχισή της. Αν τα θέλεις, διεκδίκησέ τα. Αν δεν μπορεί να τα δώσει, κούνα μαντίλι και μην περιμένεις “μήπως και”. Μήπως και ωριμάσει, μήπως τώρα είναι μπερδεμένος. Μήπως στο μεταξύ χαραμίζεσαι και χάνεις πολύτιμη ενέργεια και χρόνο;
Μύθος #2: Αν είναι αυτός ο ΕΝΑΣ, θα κάνετε μαζί όλα όσα ονειρευόσουν.
Ονειρεύεσαι πως με το ιδανικό ταίρι θα γυρίσετε μαζί τον κόσμο, θα ακούτε την ίδια μουσική, θα πάρετε έναν σκύλο που θα αγαπάτε, και άλλα τέτοια. Έτσι, προσπαθείς να καταλάβεις από τα πρώτα ραντεβού αν έχετε παρόμοια ενδιαφέροντα, και αν βλέπεις πως όχι, απογοητεύεσαι και απορρίπτεις. Δε λέω, ωραία είναι να τα κάνετε μαζί όλα αυτά. Αλλά και να μην τα κάνετε, αν κατά τα άλλα αρέσει ο ένας στον άλλο, και μόνο το συναισθηματικό μέρος μπορεί να σε γεμίσει τόσο που να μην σε νοιάζουν καθόλου τα υπόλοιπα. Μπορείς κάλλιστα να κάνεις πολλά πράγματα που αγαπάς μέσα σε μια σχέση που σου παρέχει ευτυχία, χωρίς να επιβάλλεις στον άλλο τα ενδιαφέροντά σου, ούτε εκείνος τα δικά του σ’ εσένα. Δηλαδή εσένα θα σου άρεσε να σε απορρίψει επειδή η ιδέα σου για μια ιδανική Κυριακή δεν περιλαμβάνει γήπεδο και μπίρες;
Μύθος #3: Αν είστε πολύ διαφορετικοί, η σχέση είναι σίγουρα καταδικασμένη.
Οι αντιθέσεις μπορεί να είναι γοητευτικές στην αρχή, αλλά κάποια στιγμή βγάζουν στην επιφάνεια όλα τα ασυμβίβαστα και επέρχεται αδιέξοδο. Σε αυτό υπάρχει πολλή αλήθεια, αλλά μόνο όταν μιλάμε για τις αντιθέσεις που αφορούν σε πολύ βασικές επιθυμίες και όχι σε επιμέρους, δευτερεύοντα πράγματα. Αν γενικότερα θέλετε τα ίδια πράγματα από τη ζωή (π.χ. οικογένεια ή όχι οικογένεια, περιπέτεια ή ασφάλεια, επίσημη δέσμευση ή συμβίωση καλή τη πίστει), και τα βρίσκετε μεταξύ σας, δεν έχει σημασία αν εσύ είσαι του πανεπιστημίου κι εκείνος χωρίς “lower”, εσύ συνεσταλμένη κι εκείνος ζωηρός, εσύ του λαϊκού κι εκείνος του indie. Μην αφήνεις κάποιες επιφανειακές διαφορές να σε φοβίσουν να προχωρήσεις.
Μύθος #4: Οι φίλοι μπορούν να σου “ανοίξουν τα μάτια”.
Όταν είσαι σε μια σχέση ή ακολουθείς ένα φλερτ, σίγουρα θα τα συζητάς με τις φίλες και τους φίλους σου, που σίγουρα θα έχουν άποψη που σίγουρα θα θες να ακούσεις ως συμβουλή. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ως “αντικειμενικοί” παρατηρητές βλέπουν πράγματα που εσύ ίσως δεν μπορείς να δεις λόγω του ενθουσιασμού. Οι φιλικές συμβουλές όμως είναι πάντα χρήσιμες ως “δεύτερες”, εξωτερικές αναγνώσεις, που μπορούν να προστεθούν στη δική σου εικόνα για τα πράγματα, όχι ως “ευαγγέλια”. Και εδώ που τα λέμε, στις μέρες μας πόσοι έχουν επιτυχημένες σχέσεις για να μπορούν να δίνουν και συμβουλές; Όλοι ερμηνεύουμε τα πράγματα σύμφωνα με τις δικές μας εμπειρίες. Να μην ξεχνάς ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δικό σου ένστικτο και ότι μόνο εσύ μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτό που σου συμβαίνει, και συναισθηματικά και πρακτικά. Γι’ αυτό αν νιώθεις πολύ καλά με κάποιον και δεν υπάρχει κάτι που να σε προβληματίζει, κλείσε τ’ αφτιά σου σε επισημάνσεις για μειονεκτήματα που μπορεί να βρίσκουν οι φίλοι σου, ειδικά αν αυτά έχουν να κάνουν με τους υπόλοιπους “μύθους”.
Μύθος #5: Είναι αδύνατον να “φτουρίσει” σχέση από απόσταση.
Και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η σεξουαλική ανάγκη αλλά αυτό που κάνει μια σχέση από απόσταση να μην πετύχει, δεν είναι η απόσταση. Eίναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ σας και μόνο αυτό.