Κάθε αρχή μιας νέας χρονιάς κάνεις τα New Year’s Resolutions, ευελπιστώντας να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μέσα σε αυτά συνήθως υπάρχουν και σχέδια για τη διακοπή των κακών σου συνηθειών. Λίγες μέρες μετά, όμως, τα έχεις εγκαταλείψει.
Υπάρχει τρόπος να φτάσεις εκεί που θέλεις. Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, αλλά υπάρχει μια φιλοσοφία που λέει ότι χρειάζονται 66 μέρες προκειμένου να σταματήσεις μια κακιά συνήθεια ή για να κάνεις μια νέα να εδραιωθεί.
Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνές κακές συνήθειες, αλλά και οι τρόποι να τις συντρίψεις πριν σε συντρίψουν.
Συνεχίζεις το φαγητό ακόμη και όταν έχεις χορτάσει
Σίγουρα θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην μπορεί να σταματήσεις να τρώει πατατάκια ή ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα από τη στιγμή που έφαγε την πρώτη μπουκιά. Όλοι μας. Η υπερφαγία είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας και ανεξαρτήτως συχνότητας και έντασης. Η κακή αυτή συνήθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, με κυρίαρχο αυτόν της συγκέντρωσης όταν τρως και της αργής κατανάλωσης τροφής, ώστε να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά ξεχωριστά και να αφήνεις και χρόνο στο στομάχι να επεξεργαστεί την τροφή και να δώσει σήμα στον εγκέφαλο ότι πλέον έχεις χορτάσει.
Περνάς πολύ χρόνο στα social media
Έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές περνάς περισσότερο χρόνο στο Instagram από ο,τι με τους φίλους ή την οικογένεια σου; Πριν καταλήξεις ακόμη πιο βαθιά στον κόσμο των κοινωνικών μέσων και χάσεις τον εαυτό σου και μαζί με αυτόν και τις ουσιαστικές προσωπικές σχέσεις, το σημαντικότερο πράγμα είναι να βάλεις όρια και περιορισμούς ως προς τη χρήση τους, ώστε να τα χρησιμοποιείς σε έναν λογικό και ισορροπημένο βαθμό. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή απλά κάνε άλλα πράγματα, ιδανικά με παρέα, που θα κάνουν το κινητό σου το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει.
Αυτοτιμωρείσαι
Στις μέρες μας, ο κόσμος είναι πολύ ανταγωνιστικός και οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πολύ πιεστικές ώστε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Το να δώσεις όμως τον καλύτερο σου εαυτό δεν σημαίνει ότι για να το πετύχεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μέσο, όπως π.χ. να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου σαν ο μόνος του σκοπός είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, αναγκαζόμενη πολλές φορές να τον τιμωρείς αν κάτι δεν πάει όσο καλά θα ήθελες. Η συνειδητή προσπάθεια να ηρεμήσεις είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίζεις τη φωνή αυτή και να είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις και με τον καιρό να την αλλάξεις μετατρέποντάς τη σε φωνή αυτοβελτίωσης, κατανόησης και αγάπης.
Αναβλητικότητα
Πολύ κοινή συνήθεια που είναι ο νούμερο ένα λόγος για το οποίο σε κάποιες στιγμές της ζωής σου σε θυμάσαι να τρέχεις σαν τρελή για να προλάβεις μια προθεσμία, να ξενυχτάς για να ολοκληρώσεις μια δουλειά, να ψάχνεις για το καλό σου πουκάμισο και να ανακαλύπτεις ότι είναι στα ασιδέρωτα (τι-θα-βάλω-τώρα;! κατάσταση). Ο τρόπος για να απαλλαγείς από αυτή την κακή συνήθεια είναι να χωρίζεις την κάθε σου υποχρέωση- δουλειά σε μικρότερες, πιο εύκολες να έρθουν εις πέρας υποχρεώσεις. Έτσι όταν τις ολοκληρώνεις μια-μια θα νιώθεις ικανοποίηση χάρη στην οποία θα ενισχυθεί και η διάθεση για να ολοκληρώσεις και τις υπόλοιπες.
Δες ακόμα: 4 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στην προσπάθεια σου να κόψεις το κάπνισμα