Μάλλον ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που έχει συνδέσει τη χαλάρωση ή και το “άραγμα” με τη λέξη «τεμπελιά». Σε πληροφορώ πως αν δεν αφήσεις λίγο τον εαυτό σου να τεμπελιάσει, να ξαπλώσει στον καναπέ διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλώς να κοιτάζει το ταβάνι, αν δεν αφιερώσεις λίγες ώρες από τη ζωή σου στο να κοιμηθείς και να μην κάνεις τίποτα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα καταντήσεις μία ψυχαναγκαστική εργαζόμενη, νευρική γυναίκα και συνολικά ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Και τώρα θα με ρωτήσεις πολύ φυσιολογικά… «Και πώς θα γίνει αυτό, όταν γύρω μου οι εξελίξεις τρέχουν;». Κάπως έτσι:
Προγραμμάτισε την τεμπελιά σου Αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο χρόνος χαλάρωσης θεωρείται «νεκρός χρόνος». Η συνήθειά μας να βρισκόμαστε μονίμως σε κίνηση, λες και κάποιος μας έχει συνδέσει σε μία πρίζα, μας δημιουργεί τύψεις όταν αυτό το καλώδιο που έχουμε μέσα μας αποσυνδέεται. Πρέπει να βάλεις, λοιπόν, πολύ καλά στο μυαλό σου ότι η χαλάρωση όχι μόνο θα σε ηρεμήσει αλλά θα σε βοηθήσει να γίνεις ακόμη πιο παραγωγική. Μόνο αν συνειδητοποιήσεις εσύ η ίδια πως το να ηρεμήσεις θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα, θα πετύχεις την πραγματική και εποικοδομητική «τεμπελιά» που τόσο πολύ λείπει από τη ζωή και την καθημερινότητα σου. Πάρε μολύβι και χαρτί και άρχισε να διαμορφώνεις με διαφορετικό τρόπο το καθημερινό σου πρόγραμμα, προσθέτοντας σε κάποια ώρα της μέρας τη λέξη «χαλάρωση» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη εκφράζει για εσένα αυτήν την κατάσταση.
Διαχώρισε στο μυαλό σου τα «σημαντικά» από τα «επείγοντα» Μέσα στο χάος που επικρατεί στο σπίτι ή στο γραφείο σου, μπερδεύεις πολλές φορές τις υποχρεώσεις και κατατάσσεις ακόμη και κάτι ασήμαντο – κάτι που δε θα σε ωφελήσει ουσιαστικά – στις επείγουσες και σημαντικές προτεραιότητες. Θα βοηθήσει πολύ αν αφιερώσεις 10 λεπτά από χρόνο σου στο να κάνεις μία λίστα με τις «σημαντικές» ή «ασήμαντες» εργασίες και έπειτα τις «σημαντικές και επείγουσες». Δίνοντας έμφαση στις τελευταίες και ξεκινώντας πρώτα με αυτές θα δεις πως το πρόγραμμα σου θα ελαφρύνει αρκετά. Θα δαπανάς ψυχικά και νοητικά αποθέματα για να πετύχεις το «τέλειο» εκεί που πραγματικά χρειάζεται, κανονίζοντας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου καταβάλλοντας την προσπάθεια και ενέργεια που τους αρμόζει!
Επαναπροσδιόρισε στο μυαλό σου τη λέξη «χαλάρωση» Αυτό το βήμα είναι το Α και το Ω για να πετύχεις τον στόχο σου. Αν συνδέσεις τη λέξη «χαλάρωση» με κάποιο χόμπι, μία δραστηριότητα ή κατάσταση που σε γεμίζει χαρά και σε αποφορτίζει από την ένταση, τότε θα έχεις βρει το πραγματικό νόημα. Σε μία κουραστική και πιεστική καθημερινότητα, πρέπει να βρεις και εσύ τα δικά σου «δωματιάκια».