Το task “επαγγελματική σταδιοδρομία” και καριέρα είναι μπροστά σου κι εσύ δε νιώθεις έτοιμη να το διαχειριστείς. Σε αγχώνει λίγο γιατί ακούς πολλά και νιώθεις ότι είναι μια απόφαση που θα σου καθορίσει τη ζωή. Καλό είναι να αρχίσεις να φιλτράρεις ό,τι ακούς και αν έχεις ακούσει κάτι από τα επόμενα, συμβουλή μας είναι απλά να τα αφήσεις πίσω σου.
Υπάρχει μόνο μια πιθανή καριέρα να ακολουθήσεις και αν επιχειρήσεις να την αλλάξεις, μπορεί να σου κοστίσει για μια ζωή
Αυτό μπορεί να ίσχυε πιο παλιά, που τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά πλέον δεν ισχύει. Σήμερα η εναλλαγή επαγγελματικού αντικειμένου είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει μια δουλειά και αν δε τον καλύπτει, μπορεί να αλλάξει και να ακολουθήσει κάτι άλλο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πολύ ψάξιμο και κόπο, αλλά δεν σημαίνει ότι δε θα μπορέσει, αργά ή γρήγορα, να πετύχει αυτό που θέλει. Αν δεν είσαι χαρούμενος με αυτό που κάνεις, αξίζει να ρισκάρεις για να κυνηγήσεις την ευτυχία σου. Έχουμε δει δικηγόρους να γίνονται yoga instructors και μηχανικούς να γίνονται αγρότες. Δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, δεν είναι κάτι που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η επιλογή για την οποία θα σε ευγνωμονείς.
Πρέπει να είσαι σε υψηλή θέση για να θεωρηθείς πετυχημένος
Τα τελευταία χρόνια στις εταιρίες τείνει να εξαλειφτεί η αυστηρή ιεραρχία και τη θέση της να πάρει η ομαδική δουλειά. Κάτι που τους κάνει όλους να θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, μιας και όλοι μπορούν να νιώσουν leaders, καθένας από τη μεριά του στα project που αναλαμβάνουν. Leader δε σημαίνει να μοιράζεις αρμοδιότητες. Leader είσαι (ακόμα και αν δεν κατέχεις θέση manager) αν παίρνεις πρωτοβουλίες, αν είσαι υπεύθυνος, αν προσπαθείς να φέρεις εις πέρας αυτά που πρέπει στη δουλειά σου.
Επαγγελματικό ντύσιμο σημαίνει βαρετά κοστούμια και ταγέρ
Αν σου αρέσει αυτό το στυλ, κανένα θέμα. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείς σε αυτή τη «στολή». Εννοείται ότι το ντύσιμο παίζει ρόλο, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να είσαι ο εαυτός σου. Αν κάτι δεν σου ταιριάζει και δεν είσαι εσύ, δύσκολα θα μπορέσεις να είσαι καλή στη δουλειά σου.
Οι πλάγιες κινήσεις δε βγαίνουν σε καλό
Όποιος το λέει αυτό μάλλον πιστεύει ότι πρέπει να κάθεσαι σε μια θέση ακόμη και αν δε σε ικανοποιεί. Με όποιο κόστος, αρκεί να έχεις εξασφαλισμένη τη θέση αυτή. Δεν ακούγεται πολύ ωραίο σενάριο. Και δεν είναι κιόλας. Εννοείται πως μπορείς και πρέπει να διεκδικήσεις μια αλλαγή στην επαγγελματική σου ζωή, ακόμη και αν αυτή δεν είναι από τις πιο δραστικές. Μια πιο έμμεση αλλαγή, όπως το να αλλάξεις τμήμα στην εταιρία που εργάζεσαι ήδη, μπορεί να μη σου εξασφαλίσει τον ιδεατό μισθό. Αλλά αν η αλλαγή σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, θα νιώσεις ότι έπρεπε να την έχεις κάνει νωρίτερα.
Θα πετύχεις επαγγελματικά μόνο αν η καριέρα είναι το πρώτο σου μέλημα
Όχι. Όλο αυτό είναι παγίδα. Είναι άλλο το να δουλεύεις σκληρά και άλλο το να δουλεύεις ΜΟΝΟ. Για την ακρίβεια, ο χρόνος εκτός δουλειάς (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, άδειες) και οι διαφορετικές από τα επαγγελματικά προτεραιότητες, είναι ότι κάνουν τη ζωή σου πιο όμορφη. Κι εσένα πιο ευτυχισμένη αλλά και πιο παραγωγική. Οπότε μην αγχώνεσαι όταν βλέπεις συναδέλφους σου να κάνουν τη δουλειά lifestyle. Δε χρειάζεται να κάνεις το ίδιο.