Βγαίνεις από ένα σημαντικό meeting. Πιστεύεις ότι πήγε καλά, αλλά όσο περισσότερο το σκέφτεσαι τόσο περισσότερες αμφιβολίες έχεις. Ή γενικά έχεις την εντύπωση ότι δεν τα πήγες τόσο καλά όσο ήθελες. Ας μην γελιόμαστε, το αίσθημα της αμφιβολίας στο εργασιακό περιβάλλον είναι κάτι συνηθισμένο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.
Ορίστε 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου στη δουλειά:
1. Γιόρτασε τις μικρές χαρές
Ξέρεις το συναίσθημα όταν ο προϊστάμενός σου σού δίνει ένα θετικό σχόλιο σχετικά με την παρουσίασή σου; Ή όταν ένας συνάδελφός σου σού λέει πόσο πολύ του άρεσε η δουλειά σου; Μέσα σε μία γεμάτη μέρα, λες μόνο ένα “Ευχαριστώ!” και αμέσως ξεχνάς το σχόλιο. Λάθος. Προσπάθησε να κρατάς τα θετικά σχόλια που λαμβάνεις κάθε μέρα. Όχι μόνο είναι μία υπενθύμιση του πόσο καλά τα πας στη δουλειά σου, αλλά σου δίνει και κίνητρο για να συνεχίσεις.
2. Βρες κάτι για να λες στον εαυτό σου
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι “πιασάρικο” ή κάποιος δύσκολος στίχος. Φτάνει μόνο να είναι μια-δυο λέξεις για να σε ηρεμούν όταν αισθάνεσαι αγχωμένη. Μπορείς να λες “Το ‘χω!” ή “Αξίζω να είμαι εδώ!”. Βρες κάτι που να σε εμψυχώνει και όσο περισσότερο το λες μέσα σε μία δύσκολη μέρα τόσο περισσότερο θα το πιστεύεις.
3. Επίλεξε με προσοχή τους φίλους σου στο εργασιακό περιβάλλον
Σε αυτό το θέμα σίγουρα δεν έχεις τον πλήρη έλεγχο, αλλά προσπάθησε να βρεις άτομα που σου ανεβάζουν την ψυχολογία. Βρες ανθρώπους που θα χαίρονται με την κάθε σου νίκη και θα είναι δίπλα σου.
4. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους
Ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις ότι πας μπροστά σε μία δουλειά είναι να βάζεις στόχους και να προσπαθείς κάθε μέρα να τους πετυχαίνεις. Προσπάθησε μέρα με τη μέρα να κατακτάς και κάτι καινούργιο και να βάζεις εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα, αντί να λες “Θέλω να γίνω ο υπεύθυνος τους τμήματος” βάλε στόχο “να αυξήσεις την μήνα προς μήνα απόδοσή σου”. Και όταν τους καταφέρεις, γιόρτασέ το.
5. Μίλησε γι’ αυτό
Όσο πιστά κι αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα κάποια στιγμή θα νιώσεις ότι χάνεις την πίστη στον εαυτό σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι περισσότεροι δεν μιλάνε και το κρατάνε μέσα τους. Πρέπει απλά να αναγνωρίσεις την ανασφάλειά σου και να δεχτείς το πόσο φυσιολογικό είναι αυτό.