Η Έυη Ελευθεριάδου, η Αγγέλικα Κόμη και ο Νικόλας Μαναίος βρίσκονται πίσω από το Blue Rose bar στην πλατεία Καρύτση. Η μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας έχει ζήσει εποχή που ασφυκτιούσε από κόσμο αλλά και μεγάλη πτώση μετά την φωτιά στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Το Blue Rose ήρθε να ζωντανέψει ξανά την πλατεία για να ξέρεις πλέον που θα πίνεις τα #afterworkdrinks σου και που να απολαμβάνεις τα ποτά σου τα ήρεμα βράδια.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Blue Rose bar;

Λατρεύουμε και οι τρεις την κουλτούρα του θαυμαστού κόσμου της μπάρας, μας αρέσει να μαθαίνουμε για την ιστορία των ποτών, να δοκιμάζουμε ιδιαίτερα σνακ που συνοδεύουν ένα ωραίο κρασί, ένα απεριτίβο ή μία γευστική παγωμένη μπύρα. Συχνάζουμε πάρα πολλά χρόνια στα μπαρ και αποφασίσαμε, παρά την κρίση, να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τον χώρο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζεστό και κομψό περιβάλλον, με ποιότητα σε όλες τις παροχές, που θα γίνει στέκι και οι θαμώνες του θα βρίσκουν εδώ ένα καταφύγιο, ένα μέρος όπου θα απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής και θα ξεχνούν τα όποια προβλήματά τους, έστω και για λίγη ώρα.

Δίπλα ακριβώς στο μπαρ, βρίσκεται η γκαλερί του Blue Rose, ένας ξεχωριστός χώρος, που διατίθεται για εκθέσεις τέχνης, μπαζάρ, σεμινάρια, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, live, μικρά θεατρικά, performances και άλλες εκδηλώσεις.

Από που είναι εμπνευσμένο το στιλ του;

Το στυλ είναι εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, με πινελιές Art Deco, αλλά “παντρεμένο” και με μοντέρνα στοιχεία. Στο χώρο κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε. Το ξύλινο πάτωμα-σκακιέρα είναι ζωγραφισμένο στο χέρι, τα μεγάλα μεταλλικά φωτιστικά είναι χειροποίητα, ενώ στο χώρο δεσπόζουν μία μεγάλη δρύινη μπάρα και δύο ταπετσαρίες με τριαντάφυλα και γεωμετρικά μοτίβα. Μεγάλη προσοχή δώσαμε επίσης, στα αναπαυτικά μπλε σκαμπό, ώστε ο θαμώνας να απολαμβάνει με άνεση την ώρα που κάθεται στην μπάρα.

Γιατί επιλέξατε την πλατεία Καρύτση;

Η πλατεία Καρύτση ήταν πάντα αγαπημένη περιοχή, από τα μέσα του ’90. Την έχουμε ζήσει στη μεγάλη της άνοδο και την πτώση της μετά τη φωτιά στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων, οι οποίοι ελπίζουμε ότι επιτέλους, θα ανακαινιστούν. Είναι μία μικρή όαση στο κέντρο, μία πλατεία γλυκιά και σκιερή, με δροσιά και ηρεμία, δίπλα στο Σύνταγμα. Τη χαρακτηρίζει ακόμα η ποιότητα του κόσμου που ζει, εργάζεται και συχνάζει εκεί.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσει κανείς το ποτό του στο Blue Rose;

Η κάθε ώρα έχει τη δική της γοητεία στην πλατεία. Το πρωί για υπέροχο καφέ από τη Σικελία στη σκιά των δέντρων, το απόγευμα μετά τη δουλειά για απεριτίβο, δροσερό κρασί, παγωμένη μπύρα και λαχταριστά pintxos, καθώς και το βράδυ για κοκτέιλ ή «στρέιτ” ποτά με πολλές premium ετικέτες.

Ποια είναι τα πέντε πράγματα που αξίζει να δοκιμάσεις στο Blue Rose bar;

Ο καφές μας! Στο Blue Rose σερβίρουμε από τις 8.30 το πρωί τον καφέ Marsali, που προέρχεται από την πόλη Μαρσάλα της Σικελίας. Ο καφές, τόσο στη γεύση όσο και στο ντιζάιν, συνδιάζει τα καλύτερα στοιχεία της συνάντησης της αραβικής με τη μεσογειακή κουλτούρα, που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της σε αυτή την ιταλική γωνιά.

%cf%86%cf%86

Τα πίντσος (pintxos)! Είναι τα τάπας των Βάσκων, που σερβίρονται στα μπαρ του Σαν Σεμπαστιάν και του Μπιλμπάο στη βόρεια Ισπανία. Προς το παρόν, προσφέρουμε τρία είδη, με καπνιστή γαλοπούλα, jamón serrano ή τόνο, αλλά σύντομα, το μενού θα εμπλουτιστεί με νέες γεύσεις.

%ce%b1-custom

Το λευκό κρασί Τέχνη Αλυπίας από τη Δράμα! Ο συνδυασμός του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο είναι υπεύθυνος για αυτό το φρουτώδες και υπέροχα αρωματικό κρασί́. Το χρώμα του κρασιού είναι λαμπερό, υποκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη χαρακτηρίζεται από επίμονο, όλο φρεσκάδα άρωμα εσπεριδοειδών και μάνγκο. Το όνομα “Τέχνη Αλυπίας” σημαίνει η απουσία της λύπης και συναντάται ως έννοια για πρώτη φορά στην αρχαία Κόρινθο, σε ένα κέντρο ψυχοθεραπείας. Η οινοποσία είναι μία μορφή τέχνης που αφαιρεί τη λύπη!

%ce%b3-custom

Το Negroni με μαύρη σοκολάτα! Το δημοφιλές κοκτέιλ δημιουργήθηκε από τον Κόντε Καμίλο Νεγκρόνι το 1919 στη Φλωρεντία σε συνεργασία με τον μπάρμαν Φόσκο Σκαρσέλι. Η παραλλαγή που μας αρέσει στο Blue Rose και είναι δημιουργία του μπαρτέντερ Τάκη Φωτιάδη, περιέχει μαύρη σοκολάτα, η οποία προσθέτει «τσαχπινιά», άρωμα και επίγευση που θέλεις να φας με το κουτάλι!

%cf%83-custom

Το So tempero! Το όνομά του σημαίνει «μόνο μπαχαρικά» στα πορτογαλικά. Ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από τις ομορφιές της Λατινικής Αμερικής, με βάση παλαιωμένο ρούμι από τη Βενεζουέλα και έντονα τα αρώματα μπαχαρικών, όπως πικραμύγδαλο, γαρύφαλο, τζίντζερ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο πουρές από yuzu, ένα εξωτικό φρούτο που θυμίζει περγαμόντο. Εξίσου δημιουργία του μπαρτέντερ του Blue Rose, Τάκη Φωτιάδη.

%cf%86-custom

Φωτογραφίες: Νικόλας Μαναίος