Όλοι μας βιώνουμε περιόδους άγχους και στρες. Όλοι μας νιώθουμε πνιγμένοι σε αρκετές φάσεις της ζωής μας. Μπορεί να είναι η δουλειά σου, ένα θέμα υγείας. Το εξάμηνο που τρέχει και δεν το φτάνεις στη σχολή σου. Η σχέση σου που περνάει από χίλια κύματα ή απλά ένα κακό mood που δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς και να αποδόσεις όπως θα ήθελες σε διαφορετικά επίπεδα.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, εσύ είσαι σε μία δύσκολη θέση και ενδεχομένως να κάνεις πράγματα που σε άλλη περίπτωση μπορεί να απέφευγες.

1. Σταματάς το φαγητό ή το αντίθετο

Είθισται σε περιόδους άγχους και θλίψης, να κόβεις το φαγητό. Είναι σαν να σφίγγεται το στομάχι σου και να μην του δίνεις τίποτα για να το βοηθήσει. Κάτι σαν ένα είδος τιμωρίας. Ή και το ακριβώς αντίθετο. Μπορεί να νιώθεις ότι η πίεση σου «πρέπει» να διοχετευτεί στο φαγητό, σαν ένα είδος ξεσπάσματος.

* Και οι δύο περιπτώσεις ωστόσο, πέραν του ότι είναι πολύ συχνές, είναι και ακραίες. Οφείλεις να δίνεις στον εαυτό σου φυσιολογικές ποσότητες. Με το να του στερείς ή να τον «γεμίζεις» με φαγητό, δεν βοηθάς ούτε την υγεία σου ούτε και τη διάθεση σου.

2. Κλείνεσαι στον εαυτό σου

Καταλαβαίνω πως όταν χωρίζεις, απολύεσαι, αρρωσταίνεις, θρηνείς, θέλεις να μείνεις μόνη σου. Δεν θέλεις να ακούσεις το δράμα κάποιου άλλου, γιατί εκείνη τη στιγμή έχεις και εσύ το δικό σου. Η «μαύρη» περίοδος είναι «αναγκαία» ωστόσο. Εννοώ πως, είναι υγιές να θέλεις να σκεφτείς, να επεξεργαστείς όσα σου συμβαίνουν χωρίς παρέα ή πάρτι.

*Παρόλα αυτά, μην ξεχαστείς πολύ στο κουκούλι σου. Έχουμε την τάση, όταν μας βολεύει μία θέση, να μην την αποχωριζόμαστε. Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χώρο και χρόνο και έπειτα, δώσε του την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

3. Κάνεις λάθος επιλογές

Από «άχρηστα» ψώνια μέχρι πισωγυρίσματα –λέω εγώ τώρα. Όχι πως είναι κακό να πάρεις ένα έξτρα ζευγάρι γυαλιά ηλίου ή ένα νέο gadget ή εκείνες τις γόβες που ήθελες. Αλλά ξέρεις πως δεν είναι κάτι που θες τόσο ή χρειάζεσαι. Συνήθως, οδηγείσαι σε τέτοιες επιλογές για λίγη επιβεβαίωση και αναζήτηση χαράς. Μπορεί μία νέα αγορά ή η επανασύνδεση με κάποιον από τα παλιά, να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

*Προσωρινά όμως. Κατά βάθος γνωρίζεις πως η λύση στο θέμα σου κρύβεται μέσα σου. Όχι σε μία βιτρίνα, ούτε σε έναν πρώην.

4. Παραμελείς τον εαυτό σου

Παραμελείς τον εαυτό σου, τις υποχρεώσεις σου, τα θέλω σου, τα όνειρα σου και συνεπώς, τη ζωή σου. Μια κακή στιγμή μπορεί να σου αλλάξει όλη τη διάθεση σου, όλη την προθυμία που έχεις για κάτι καλύτερο, συμφωνώ. Αλλά για πόσο καιρό;

*Μην ξεχνάς πως το να φροντίζεις τον εαυτό σου –με οποιοδήποτε τρόπο- σε βοηθά να επαναπροσδιορίζεσαι. Μπορεί αυτό να είναι η διατροφή, η γυμναστική, ένα χόμπι, ακόμη και μία βόλτα με το αμάξι. Αν υπάρχει κάτι το οποίο σε βοηθάει να ξεφεύγεις και να νιώθεις καλά με εσένα, τότε κάνε το. Σήμερα, όχι αύριο.

5. Αποτυγχάνεις

Είναι φυσικό να μην δίνεις το 100% σου όταν δεν νιώθεις και έτσι. Είναι λογικό να μην μπορείς να αποδόσεις το ίδιο όταν δεν είσαι απλώς καλά. Και θα το καταλάβουν κάποιοι. Και θα σε δικαιολογήσουν. Μόνο μην ξεχνιέσαι. Μη μένεις για πολύ σε αυτό το comfort zone και στην ασπίδα της κακής διάθεσης, για να αποφεύγεις κάθε σου προσπάθεια.

*Ξεκίνα να προσπαθείς σταδιακά. Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όπως και η επιτυχία. Αν δεν κάνεις ένα βήμα τη φορά, τότε δεν ξέρεις που θα σε βγάλει αυτός ο δρόμος.

Δες ακόμα:

Pyt: η δανέζικη λέξη που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το στρες και τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας

Γιατί ψωνίζουμε όταν έχουμε στρες;


featured image: thoughtcatalog.com