Η ζάχαρη είναι παντού στη διατροφή μας και συχνά καταναλώνουμε περισσότερη απ’ ό,τι θα έπρεπε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση ζάχαρης στις έξι κουταλιές της σούπας την ημέρα, ενώ οι άνδρες σε εννέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ως μέγιστο τα 50 γραμμάρια, ιδανικά όμως κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως.
Αν σκεφτείς ότι ένα κουτάκι κανονικής Coca-Cola περιέχει 39 γραμμάρια ζάχαρης, ή ότι ακόμα και “υγιεινές” επιλογές, όπως μια μπάρες δημητριακών ή γιαούρτι με μύρτιλλα, περιέχουν κρυφή ζάχαρη, γίνεται σαφές ότι οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Κρυφή Ζάχαρη
Πολλές φορές, η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε τρόφιμα που δεν φανταζόμαστε, όπως γλυκά, κέικ και χυμούς. Επιπλέον, συχνά αναφέρεται με διαφορετικά ονόματα στις ετικέτες των προϊόντων. Μερικοί συχνοί όροι περιλαμβάνουν:
– Σακχαρόζη: Ο χημικός όρος για την κοινή ζάχαρη.
– Γλυκόζη και σιρόπι γλυκόζης: Συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
– Φρουκτόζη: Σακχαρόζη από φρούτα ή καλαμπόκι.
– Σιρόπι καλαμποκιού: Ιδιαιτέρως επεξεργασμένο σιρόπι.
– Λακτόζη: Σακχαρόζη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά.
Γενικά, οτιδήποτε τελειώνει σε “-όζη” ή είναι σιρόπι, περιέχει ζάχαρη.
Σημάδια Υπερκατανάλωσης Ζάχαρης
Η αναγνώριση της υπερκατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη. Εδώ είναι πέντε πιθανά σημάδια ότι ίσως καταναλώνεις πάρα πολλή ζάχαρη:
1. Αύξηση Βάρους και Μόνιμη Πείνα Η ζάχαρη είναι πλούσια σε θερμίδες και δεν μας χορταίνει. Όταν τρώμε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, αλλά λόγω έλλειψης φυτικών ινών δεν νιώθουμε κορεσμό, οδηγώντας μας σε υπερκατανάλωση.
2. Ακμή Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και του IGF-1, που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και ακμή.
3. Διακυμάνσεις Ψυχικής Κατάστασης Η απότομη αύξηση της γλυκόζης προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου, οδηγώντας σε αλλαγές διάθεσης.
4. Φλεγμονές και Αδύναμο Ανοσοποιητικό Σύστημα Η υπερβολική κατανάλωση απλών σακχάρων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να επιδεινώσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
5. Ταχεία Γήρανση Η υπερβολική ζάχαρη οδηγεί στη δημιουργία AGEs (προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης), που βλάπτουν τις ίνες κολλαγόνου και επιδεινώνουν την υγεία του δέρματος, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να επανορθωθεί.
Αν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα σημάδια, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσεις την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή σου. Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου και την ευημερία σου συνολικά.