Μήπως τελικά… το παρακάνεις; Η γυμναστική κάνει καλό – αυτό το ξέρουμε. Αλλά το “more is more” δεν ισχύει όταν μιλάμε για το σώμα σου. Αν νιώθεις ότι έχεις γίνει bestie με το στρώμα της yoga αλλά δεν νιώθεις καθόλου zen, ίσως κάτι πάει λάθος.
Τι σημαίνει “πολύ” γυμναστική;
Η απάντηση δεν είναι “όταν ιδρώνεις πολύ” ή “όταν πονάς την επόμενη μέρα”. Είναι πιο ύπουλο. Είναι όταν, χωρίς να το καταλάβεις, το σώμα σου αρχίζει να σου λέει stop – κι εσύ επιμένεις στο go.
1. Ο ζυγός ανεβαίνει αντί να κατεβαίνει
Κι όμως. Όταν το κορμί σου νιώθει ότι το στύβεις, κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει: κρατάει αποθέματα. Η κορτιζόλη ανεβαίνει, ο μεταβολισμός πέφτει, και κάπως έτσι, το νούμερο στο παντελόνι δεν πέφτει με τίποτα.
2. Ο ύπνος σου είναι σαν δεύτερο workout
Δεν κοιμάσαι – αναμετριέσαι με τα σεντόνια. Αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς ή πετάγεσαι μέσα στη νύχτα, ίσως η γυμναστική σου έχει κάνει overdose στα stress hormones σου.
3. Η περίοδος… πάει διακοπές
Κι εσύ δεν έχεις φύγει καν από την πόλη. Η απουσία περιόδου, ειδικά αν γυμνάζεσαι πολύ και τρως λίγο, είναι σημάδι ότι το σώμα σου απενεργοποιεί λειτουργίες που δεν θεωρεί απαραίτητες για επιβίωση. Not cute.
4. Δεν έχεις καθόλου διάθεση – για τίποτα
Ούτε όρεξη, ούτε ενέργεια, ούτε καν libido. Μήπως έχεις γίνει λίγο ρομπότ του pilates; Η υπερβολική άσκηση “τρώει” τα επίπεδα τεστοστερόνης, κι εκεί χάνεται και η διάθεση για ζωή (και για άλλα πράγματα).
5. Αρρωσταίνεις συνέχεια ή πονάς παντού
Αν το ανοσοποιητικό σου αρχίζει να κλατάρει και οι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί από τις προπονήσεις σου, τότε ναι – είσαι σε burnout mode.
Οπότε… να σταματήσω τελείως; Όχι απαραίτητα. Αλλά δοκίμασε κάτι πιο φιλικό προς το σώμα σου: χαλάρωσε λίγο το πρόγραμμα, φάε λίγο καλύτερα, βάλε rest days (πραγματικά), και σκέψου: θες να είσαι fit για μια σεζόν ή για μια ζωή;
Γιατί, τελικά, το self-care δεν είναι “πόσα reps έκανες σήμερα”, αλλά αν άκουσες το σώμα σου να λέει “φτάνει”.
Το άρθρο αυτό δεν αντικαθιστά ιατρική ή διατροφική συμβουλή. Αν παρατηρείς σταθερά κάποιο από τα παραπάνω σημάδια ή νιώθεις ότι η σχέση σου με την άσκηση έχει γίνει πιεστική, καλό είναι να απευθυνθείς σε γιατρό, διατροφολόγο ή ψυχολόγο. Η ισορροπία είναι το νέο δυνατό.