Το να ψάχνεις για δουλειά μπορεί να είναι μια μεγάλη και κουραστική διαδικασία και εύκολα μπορεί να αισθανθείς αποκαρδιωμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να θυμάσαι πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Δεν θα το κάνει πιο εύκολο, αλλά κάποια στιγμή θα κοιτάξεις πίσω στην περίοδο που έψαχνες απεγνωσμένα και θα δεις πως έχεις κάνει πρόοδο.
1. Μην το παίρνεις προσωπικά και προσπάθησε να το δεις από μια άλλη οπτική
Μπορεί να έχεις στείλει βιογραφικά σε εκατοντάδες ή χιλιάδες δουλειές και είναι εύκολο να πέσεις ψυχολογικά. Eίναι πάντα σημαντικό να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές, όμως. Δεν έχεις ιδέα ποιος είναι από την άλλη και κοιτάζει τις αιτήσεις. Μερικές φορές οι αγγελίες βγαίνουν για νομικούς λόγους, ακόμα κι όταν η εταιρεία έχει ήδη κάποιον στο μυαλό της. Μην το παίρνεις προσωπικά αν δεν σε ειδοποιήσουν. Υπάρχουν πιθανότητες να μην έχει να κάνει με εσένα!
2. Να θυμάσαι ότι είσαι ένα άτομο ανάμεσα στα εκατοντάδες/χιλιάδες που έχουν επίσης στείλει βιογραφικό
Επειδή οι θέσεις εργασίας μέσω διαδικτύου είναι ανοιχτές σε πολλούς, είναι πολύ λογικό να είσαι ένα από τα χίλια άτομα που στείλανε βιογραφικό για τη δουλειά. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα κι αν είσαι κατάλληλος για τη δουλειά, μπορεί να σε προσπεράσουν λόγω του όγκου των υποψηφίων. Συνήθως υπάρχουν τόσα βιογραφικά που αν αρχίσεις να ασχολείσαι με το ποιος είναι κατάλληλος για τη δουλειά και ποιος όχι, είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Να έχεις υπομονή, διαμόρφωσε κατάλληλα το βιογραφικό σου και μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς ότι είσαι το μόνο άτομο που διεκδικεί τη θέση.
3. Μην στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάθε αγγελία που βρίσκεις
Οι υπεύθυνοι προσωπικού το αποκαλούν “ρίχνουμε άδεια, να πιάσουμε γεμάτα” και είναι μια τακτική που όλες οι εταιρείες προτείνουν. Το να στέλνεις βιογραφικό σε κάθε αγγελία που βλέπεις δεν είναι ότι καλύτερο. Η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από το την ποσότητα. Είναι καλύτερο να στείλεις βιογραφικό σε λίγες δουλειές που πραγματικά θέλεις. Επικεντρώσου στο να διαμορφώσεις κατάλληλα το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σου και στείλε σε παρόμοιες δουλειές με το ίδιο βιογραφικό και την ίδια συνοδευτική επιστολή.
Όταν χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό και την ίδια συνοδευτική επιστολή σε πολλές και διάφορες δουλειές, οι υπεύθυνοι προσωπικού και όσοι είναι υπεύθυνοι στις προσλήψεις μπορούν να το καταλάβουν. Χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως “η εταιρεία σας” αντί να γράφεις το όνομα της εταιρείας, ή με το να μην αναφέρεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εταιρείας ή/και σχετικά με τη θέση, είναι εύκολο να καταλάβουν ότι στέλνεις βιογραφικά σε πολλές διαφορετικές εταιρείες.
Τι το κακό με αυτό;
Δίνει την εντύπωση ότι είσαι πολύ τεμπέλα ώστε να προσαρμόσεις το αρχείο σου και ότι δεν νοιάζεσαι σχετικά με την εταιρεία που στέλνεις το βιογραφικό. Σιγουρέψου ότι τους δίνεις να καταλάβουν ακριβώς ποια είσαι και αντικατόπτρισε τον εαυτό σου στο βιογραφικό σου. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά οι κόποι σου θα ανταμειφθούν.
4. Δείξε και στους άλλους πόσο θέλεις τη δουλειά
Συχνά βλέπω ανθρώπους να στέλνουν βιογραφικά σε δουλειές που δεν τους ενθουσιάζουν και τόσο και αυτό φαίνεται στην αίτηση. Όταν ψάχνεις για δουλειά, πρέπει να είσαι αποφασισμένη και να ξέρεις τι θέλεις. Αν θέλεις πολύ και δουλεύεις σκληρά για να φτάσεις εκεί, θα φανεί στο βιογραφικό σου, στη συνοδευτική επιστολή, στη συνέντευξη και στο σύνολο των κινήσεών σου.
Οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν άτομα που ξέρουν τι θέλουν και θα δουλεύεις σκληρά για να τα καταφέρεις. Αν σας χωρίζει η γραμμή του τερματισμού με τον άλλο υποψήφιο, η εταιρεία πάντα θα διαλέξει αυτόν που το θέλει περισσότερο. Αν μπορείς να δείξεις πόσο θέλεις αυτή τη δουλειά στο βιογραφικό σου, πάντα θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.
5. Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις τις γνωριμίες σου
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό που θα μπορούσες να έχεις. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις γνωριμίες τους, γιατί δεν θέλουν να φανεί ότι μπήκαν με “μέσο” στη δουλειά. Δεν είναι ιδανικό να μπαίνεις σε μια εταιρία επειδή ξέρεις κάποιον που είναι ψηλά στην ιεραρχία, αλλά το να βρίσκεις ανθρώπους που είναι σε παρόμοιες θέσεις ή δουλεύουν εκεί που θέλεις να δουλέψεις είναι πάντα μια καλή ιδέα.
Μπορεί να προκύψει μια επαγγελματική ευκαιρία που μπορεί να ακούσεις μέσω μίας εσωτερικής πηγής. Ακόμα και έτσι πρέπει να στείλεις το βιογραφικό σου, αλλά το να έχεις διασυνδέσεις μπορεί να σου ανοίξει δρόμους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχες. Να θυμάσαι πως αν δεν χρησιμοποιήσεις τις γνωριμίες σου, υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα το κάνουν και θα είναι εκείνοι που θα ακούσουν πρώτοι για τη θέση εργασίας. Πιθανότατα δεν θα το μετανιώσεις αν πεις σε ένα-δύο γνωστούς ότι ψάχνεις για δουλειά.
Είναι δύσκολο να μην πέσει η ψυχολογία σου όσο ψάχνεις για δουλειά, αλλά να θυμάσαι ότι είναι τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι έχουν περάσει τα ίδια. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο που έχεις και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Κάνε μαθήματα, κάνε εθελοντισμό και τελειοποίησε το βιογραφικό σου. Κανείς δεν θα πει τίποτα επειδή θέλησες να εξελιχθείς σαν άνθρωπος. Άσχετα με το πως έχεις διαχειριστεί την αναζήτηση εργασίας, να μην ξεχάσεις αυτά τα πέντε πράγματα όταν βγεις εκεί έξω.