Αυτό δηλώνει η Jessica Shepherd, MD, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor στο Ντάλας σε σχετικό άρθρο.

Πολλές γυναίκες κάνουν πράγματα κάθε μέρα που δρουν εναντίον τους», λέει η ίδια. «Το βλέπω κάθε μέρα, όλη μέρα». Με αυτό κατά νου, εμείς βρήκαμε μερικές συνήθειες που μπορεί εσύ να νομίζεις ότι είναι εντελώς αθώες, αλλά ο κόλπος σου όχι και τόσο.

Κάνεις συχνά και μεγάλα σε διάρκεια αφρόλουτρα

Τα αφρόλουτρα μπορεί να σου φαίνονται αρκετά αθώα, και σίγουρα πολλές από εμάς μπορούν να απολαύσουν το ζεστό νερό με τις φυσαλίδες για ώρες χωρίς κανένα θέμα. Ωστόσο, τα προϊόντα μπάνιου με φυσαλίδες περιέχουν διαφορετικούς χημικούς παράγοντες που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία του κόλπου σου. Γενικά τα αφρόλουτρα είναι “διαβόητα” στο να προκαλούν κολπικές μολύνσεις.

Τα προϊόντα για το μπάνιο μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως αλκοόλ, άρωμα ή άλλα χημικά που μπορούν να αφυδατώσουν την ευαίσθητη κολπική βλεννογόνο. Αυτό μπορεί να μεταβάλει το φυσικό pH του κόλπου σου, αφήνοντάς σε πιο ευάλωτη σε μια λοίμωξη.

Εάν κάνεις το αφρόλουτρό σου και ποτέ δεν είχες εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, συνέχισε ο,τι έκανες. Αλλά αν αντιμετωπίζει ερεθισμούς ή μολύνσεις που συμβαίνουν αμέσως μετά από μία σειρά από αφρόλουτρα πιθανόν είναι καιρός να δώσεις ένα τέλος σε αυτή τη συνήθεια και να επισκεφθείς το γιατρό σου για έλεγχο.

Φοράς τα ρούχα της γυμναστικής για πολλή ώρα μετά την προπόνησή σου

Η κολπική μυκητίαση αποτελείται από έναν μύκητα που αγαπάει τις ζεστές, υγρές περιοχές και με το να φοράς ιδρωμένα ή βρεγμένα ρούχα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείς να δημιουργήσεις ένα  περιβάλλον για τη ζύμη να γίνει εντονότερο το πρόβλημα. Όταν ο μύκητας αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, μπορεί να καταλήξεις με μια μόλυνση.

Για να μειώσεις αυτές τις πιθανότητες, είναι καλή ιδέα να αλλάζεις τα ρούχα του γυμναστηρίου σου με το που τελειώνεις την προπόνηση, το ίδιο και το βρεγμένο μαγιό σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα αν έχεις να αντιμετωπίσεις υποτροπιάζουσες κολπικές μολύνσεις.

Φοράς συνεχώς στενά ρούχα

Φορώντας στενά ρούχα, όπως skinny τζιν μπορεί να ενοχλήσει την ευαίσθητη περιοχή σου και επίσης να παγιδεύσει θερμότητα και υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την εμφάνιση κολπίτιδας, έναν όρο που χρησιμοποιείται για την κολπική φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φαγούρα και πόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς ποτέ ξανά να φορέσεις το αγαπημένο σου στενό τζιν ή άλλα κολλητά ρούχα όπως πχ. το καλσόν τον χειμώνα ή εκείνα τα super short και στενά σορτσάκια τώρα το καλοκαίρι, πάντα με μέτρο. Αλλά αν έχεις έστω και τη μικρή υποψία πως μπορεί να συμβάλλει σε οποιαδήποτε κολπική ταλαιπωρία, αξίζει να αλλάξεις ελάχιστα το στυλ σου για να βοηθήσεις την υγεία σου. (και να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου αν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποια λοίμωξη)

Δεν ολοκληρώνεις τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά για τη λοίμωξη

Είτε μιλάμε για λοίμωξη του ουροποιητικού είτε για ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), εάν ο γιατρός σου σου έχει δώσει αντιβιοτικά για να το καταπολεμήσεις, τότε πρέπει να σιγουρευτείς ότι συνεχίζεις σωστά όλη τη θεραπεία. Μπορεί να είναι δελεαστικό να τα σταματήσεις όταν τα συμπτώματα εξασθενήσουν, αλλά αυτό είναι μία πραγματικά κακή ιδέα.

Αρχικά, η λοίμωξη μπορεί να μην έχει θεραπευτεί τελείως (ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί), οπότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει αν δεν ολοκληρώσεις τον κύκλο με τα αντιβιοτικά σου. Και σίγουρα δεν θες κάτι τέτοιο.

Κάνεις συχνές κολπικές πλύσεις

Οι συχνές και χωρίς σοβαρό λόγο κολπικές πλύσεις μπορούν να αλλάξουν την απαραίτητη ισορροπία της της χλωρίδας του κόλπου, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Αυτή η ισορροπία συμβάλλει στη δημιουργία ενός όξινου περιβάλλοντος, το οποίο προστατεύει τον κόλπο σας από λοιμώξεις ή ερεθισμούς. Οι κολπικές πλύσεις με ειδικά καθαριστικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμό, κοκκινίλα, πόνο κατά την ούρηση και έκκριση μη-φυσιολογικών κολπικών υγρών. 

Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος και κανένα όφελος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του. Πέρα από αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι νερό ή το πολύ ένα εξαιρετικά απαλό σαπούνι για να καθαρίζεις μόνο το το εξωτερικό τμήμα της ευαίσθητης περιοχής. Εάν αισθάνεσαι πως δεν κάνει δουλειά ούτε αυτό, μίλησε με το γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις κάποιο είδος λοίμωξης που προκαλεί υπερβολική έκκριση υγρων ή οσμή.